Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ENIKA: Bezdrátový ovládací systém v dřevostavbách (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.04.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ENIKA: Bezdrátový ovládací systém v dřevostavbách


ENIKA: Bezdrátový ovládací systém v dřevostavbách
S rostoucím počtem dřevostaveb se také rozrůstá počet instalací Bezdrátového Ovládacího Systému BOSys v takto řešených domech. Systém bezdrátového ovládání je totiž ideální právě do dřevostaveb, kde bezezbytku naplňuje výraz "svoboda ovládání" ...
Martin Formánek, ze dne: 15.04.2011

 

S rostoucím počtem dřevostaveb se také rozrůstá počet instalací Bezdrátového Ovládacího Systému BOSys v takto řešených domech. Systém bezdrátového ovládání je totiž ideální právě do dřevostaveb, kde bezezbytku naplňuje výraz "svoboda ovládání". Nikomu se totiž ještě nepodařilo rozmístit elektroinstalační prvky ve fázi projektu tak, aby po realizaci nenastala nutnost alespoň u některých z nich umístění změnit.

V případě aplikace systému BOSys je třeba důkladně rozmyslet pouze počet a rozmístění jednotlivých svítidel. "Vypínače" lze instalovat až po dokončení stavby a rozmístění nábytku, kdy má majitel domu již opravdu konkrétní představu o uspořádání interiéru. Vypínače (tedy bezdrátové vysílače) se prostě jen nalepí na vhodné místo na stěně nebo i na nábytku – zkrátka kamkoliv. Vysílače jsou k dispozici v nejpoužívanějších designech firmy ABB Elektro Praga – Tango, Time, Element a v průběhu letošního roku i novém designu Neo. Velice častý dotaz je i na životnost baterií ve vysílačích. V našem případě je to min. 10 let!

Na přijímací straně se nejčastěji používají přijímače pro instalaci do rozvaděče na DIN lištu Rx8 DIN s možností rozšíření o vlečné moduly Rn1 DIN. Kabeláž má v tomto případě charakter hvězdicové topologie, tzn. že každý spínaný okruh je "natažen" do rozvaděče samostatně. V případě, že je použit plechový rozvaděč a tudíž by mohl nastat problém s dosahem, je možné k přijímači připojit i externí prvky Rx Ext nebo Rx GP. Nicméně v dřevostavbách není šíření VF signálu nejmenším problémem.

Pokud se zpočátku neuvažovalo o bezdrátovém řešení instalace, je zde možnost, jak jednoduše doplnit ovládací místa v klasické instalaci. Stačí použít vestavné provedení přijímačů Rx1 I, Rx Light nebo Rx2 N. Přijímače se umístí buď přímo do spotřebiče, podhledu nebo instalační krabice. Pro vysílače opět neplatí žádné omezení.
Ve výše zmíněných řádcích je patrná výhoda při samotné instalaci. Navíc jsou přijímače systému BOSys programovatelné v různých funkcích, ze kterých je možno využít např. funkci centrálního vypnutí. V praxi to znamená, že při odchodu stisknete pouze jedno tlačítko vysílače a všechny vámi zvolené okruhy se vypnou.

S výročím 20 let firmy ENIKA bychom rádi připomněli, že naše firma přišla na trh jako první na světě s tzv. bezdrátovým vypínačem a od té doby patříme k výrobcům udávající trendy spojené s touto technologií instalace.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.