Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Katalog Energetické kabely nkt


Document Actions
Katalog Energetické kabely nkt
Určitě všichni známe společnost nkt jako dodavatele silových kabelů a vodičů pro různá odvětví. Lze začít u staveb, přes železnice, automotiv a konče například u distribuční přenosové soustavy. Co vše prozrazuje tento katalog? Jaké podrobné informace najdeme? Pro koho je určený a koho bude zajímat? Chtít papírovou nebo elektronickou formu? Sledujte tuto minirecenzi zde!
Slávek Patera, ze dne: 1.06.2022
reklama


Asi si málokdo dokáže představit elektrotechnika činného v praxi, aniž by se s těmito produkty nesetkal. Spíše někdo netuší, že právě pracuje s produktem nkt. Těm zpravidla je taková informace stejně bezcenná. A tento katalog jim nic nepřinese. Jinou situací jsou elektrotechničtí specialisté, kteří projektují, revidují, nebo servisují. Pro ty je tato dokumentace základní informační podklad pro následná rozhodnutí profesionála. Co v katalogu objevíme?

  
Pro více informací kliknout!


Obsah katalogu
Uvedený technický sešit čítá 340 stránek. Což malý katalog není. Popsal bych obsah stručně asi takto:
  • kabely pro střední napětí
  • vn kabely dle TP, dle VDE
  • bezhalogenové vn kabely
  • vn kabely dle PN, respektive TS
  • XLPE kabely

Technické podrobnosti
Pro podrobnosti je v katalogu dost místa. Je v dojjazyčném provedení CZ/EN. Nalezneme název produktu, fotografii, popis konstrukce s číselnými odkazy na obrázek, způsob použití s odkazy na příslušnou technickou normu, vlastnosti (jmenovité, maximální a zkušební napětí, provozní teplota jádra, maximální provozní teplota při zkratu, rozsah teplot při provozu, minimální teplota při skladování, minimální teplota pokládky, barva izolace a pláště, odolnost proti šíření plamene, balení).
Tako tabulku rozměrů, elektrických parametrů, ale i hustota elektromagnetického toku (elektromagnetická pole), tabulky dovolených napětí, přípustné konstrukce jádra, tloušťky izolace, kovová stínění, vnější pláště, tkušební střídavá napětí, použití silikonového kaučuku. 


Závěr
Jak jsem uvedl, tento sešit je zajímavý pro vyšší znalostní stupeň elektrotechnické populce. Zda v případě tohoto technického sešitu volit konvenční papír nebo verzi pdf je na zvážení. Osobně mám elektronickou verzi. To proto, že volba kabelů je doménou mého kolegy. Ten je naopak papírovými katalogy obsypán.

Tento katalog zde zde v redakční knihovně prohlížet a prohledávat!





POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o bezplatné zaslání
papírové verze katalogu Energetické kabely nkt

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

NKT s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933