Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Spínací hodiny - ovládání v reálném čase


Document Actions
Článek
Společnost ELKO EP s.r.o. se zabývá výrobou časových a monitorovacích relé. Její silné vývojové zázemí umožňuje přivést každý rok na trh několik novinek. Jedním z nových produktů jsou i digitální spínací hodiny SHT-1.
Komerční sdělení, ze dne: 16.03.2006
reklama

Společnost ELKO EP s.r.o. se zabývá výrobou časových a monitorovacích relé. Její silné vývojové zázemí umožňuje přivést každý rok na trh několik novinek. Jedním z nových produktů jsou i digitální spínací hodiny SHT-1. Jedná se o dokonalejší verzi digitálních spínacích hodin SHT-2, které se poprvé objevily v nabídce výrobků firmy již před 5 lety. Změnu prodělal celkový design. Je zde použita zcela nová pevnější konstrukce 2-modulové krabičky (s plombovatelným víčkem a podsvíceným LCD displejem), určená pro montáž na DIN lištu. Na displeji jsou zobrazovány údaje o čase, datumu, informace o aktuálním režimu, ve kterém hodiny pracují. K nastavování parametrů slouží čtyři ergonomicky rozdělená tlačítka.
V přístroji lze navolit denní nebo týdenní režim provozu. Výhodou oproti konkurenčním výrobkům je možnost vypnutí přechodu zimního času na letní, což se uplatňuje především při exportu tohoto zařízení do zemí, které se nacházejí mimo časové pásmo. Programy lze nastavovat s přesností na minuty (sekundy se nastavují při použití cyklického nebo pulzního výstupu).

Hodiny SHT-1 disponují čtyřmi pracovními režimy:

  1. REŽIM AUTO: přístroj spíná podle předem nastaveného programu. K dispozici je 100 paměťových míst pro předvolené programy
  2. RUČNÍ REŽIM: jde o trvalé, ručně spínané zapnutí či vypnutí výstupu
  3. REŽIM NÁHODNÉHO SPÍNÁNÍ: na displeji zobrazováno v podobě „hrací kostky“. V tomto režimu je výstup spínán v náhodných časových intervalech. Tohoto režimu lze využít např. pro simulaci přítomnosti osob, čištění jímek apod.
  4. PRÁZDNINOVÝ REŽIM: je na displeji znázorněn symbolem „kufru“. Jedná se o deaktivaci výstupu spínacích hodin v uživatelem nastaveném časovém intervalu (s přesností na 1 den). Tento režim může sloužit např. pro vypnutí zvonku ve školách po dobu prázdnin.

Paměť FLASH zaručuje u přístroje zachování přednastavených programů minimálně po dobu 10ti let. Přesnost chodu hodin SHT-1 zajišťuje digitální kalibrace při výrobě.
Spínací hodiny jsou v současné době dodávány v jednokanálovém (SHT-1) a dvoukanálovém (SHT-1/2) provedení. U obou variant existují dvě možnosti napájení a to 230V AC nebo napětím v rozsahu 12V až 230V AC/DC (napájení UNI).
K příslušenství hodin patří i 2-modulový kryt, zvyšující možnost použití a montáže. Další doplněk se zatím nachází v přípravné fázi. Jedná se o „klíč“ pro přenos nastavených programů mezi jednotlivými hodinami. Pomocí tohoto klíče bude možné přenést programy, připravené předem na počítači, do spínacích hodin.
Připravujeme verzi SHT-1/SOU – spínací hodiny a soumrakový spínač v jednom.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933