Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Elektrotechnická sposobilost pre elektrikarov na vn (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.11.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Elektrotechnická sposobilost pre elektrikarov na vn


Elektrotechnická sposobilost pre elektrikarov na vn
Seznamte se s recenzí slovenské učebnice pro ty, kteří chtějí být způsobilí práce na vysokém napětí. Dozvíte se z ní všechny potřebné informace ke zkouškám a samozřejmě k praxi na elektrickém zařízení vysokého napětí. Knihu napsali čtyři odborníci Ján Meravý, Martin Herman, Vladimír Judiny, Petr Surový. Obsah je zpracován velice pečlivě s názornými grafickými prvky, které pomohou si představit popisovanou problematiku ...
Vilém Gracias, ze dne: 11.11.2013



Podívejme se na jeden z odborných titulů psaný ve slovenštině. Vzpomínám si, že byly časy, kdy jsem ve slovenštině četl mnoho různých knih. Pravda, tehdy to byly detektivky a romány. Říkal jsem si, že mi nebude znalost odlišností na škodu až budu jednou studovat slovenské technické texty.




Mám před sebou publikaci, kterou bych nazval učebnicí. Pokud se podívám na vydávané knihy v Česku a na Slovensku, pak tato patří na Slovensku mezi ty hodnotné, přehledné a opravdu pěkně zpracované.


Pro větší náhled kliknout!


Co se z knihy dozvíme
Základní termíny a definice z oblasti elektrických instalací na 1kV. Jednotlivé části elektrických vedení, ochranná pásma, ochrana vn a vvn před bleskem a přepětím, ochrana před nebezpečným dotykovým a krokovým napětím v rozvodu vn a vvn, ochrany a automatiky vn a vvn, vn zařízení, elektrické přístroje a jiné komponenty a přístroje v elektrických stanicích, výkonové transformátory, stanoviště výkonových transformátorů, pomocné zařízení v elektrických stanicích ...



Pro větší náhled kliknout!

... bezpečnostní požadavky na obsluhu a práci na elektrických zařízeních nad 1kV, základní principy pro bezpečnou obsluhu a práci na elektrickém zařízení nad 1000V, systém HDO a uzemňovací soustavy, elektrické přípojky vn a vvn, montáž vodičů a kabelů vn, určování vnějších vlivů pro venkovní vn zařízení, odborné prohlídky a zkoušky elektrických zařízení vn, udělování osvědčení technické dokumentaci, úřední zkoušky vn zařízení, místní provozní předpisy, pracovní postupy, úrazy z vn a poskytování první pomoci, příklady testových otázek.


Pro větší náhled kliknout!

Kniha má přes 280 stran ve formátu A4 v barevném tisku na pevnějším nelesklém papíře, na který se dobře tvoří poznámky. Domnívám se, že ji vlastní každý slovenský elektrotechnik, který pracuje na vn.

Kde knihu pořídit?

Dá se koupit buď přímo u autora (Ján Meravý) nebo se poohlédnout po zdrojích kolem (např.).
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.