Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Elektronika v instalacích nn a co na to normy EU


Document Actions
Elektronika v instalacích nn a co na to normy EU
Víte která norma definuje minimální požadavky pro návrh a výrobu elektronických zařízení? Jak se označují elektronická zařízení ve výkonových instalacích? Čím jsou elektronická zařízení ochranně oddělena od všech sousedních obvodů?
František Kosmák, ze dne: 23.08.2007
reklama

Montáž elektronických zařízení ve výkonových instalacích
Současné výkonové (silové) elektroinstalace obsahují řadu elektronických prvků které umožňuji moderní a snadné ovládání a řízení silových obvodů, sdělování, monitorování a vyhodnocování změn elektrických veličin a rovněž miniaturizaci řady součástek.

To vše je důsledek intenzivního vývoje a výzkumu v oblasti elektroniky jako součásti silových částí elektroinstalací.

Evropská komise při normalizaci v elektrotechnice CENELEC proto přijala harmonizovanou normu EN 50178 již v roce 1997 jako společný dokument pro elektronická zařízení pro použití ve výkonových instalacích. Tato evropská norma umožňuje jejich jednotnou technickou úroveň z hlediska bezpečnosti a spolehlivosti. Norma je v souladu se směrnicí č. 73/23 EEC Evropské unie pro nízké napětí. Tuto směrnici přijala také ČR a její současné znění má č. 17/2003 Sb. – Nařízení vlády, kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí. Elektronická zařízení ve výkonových instalacích jsou jednotně označována písmeny EE. Pro snadnou mezinárodní komunikaci je použit anglický název „Electrical Equipment“.

EN 50178/1997 byla v ČR přijata v lednu 1999 jako ČSN EN 50178 (třídící znak 33 0610) „Elektrická zařízení pro použití ve výkonových instalacích“. Požadavky NV č. 17/2003 Sb. na nízké napětí jsou splněny v případě, jsou-li splněny požadavky této harmonizované normy ČSN EN 50 178.
Norma definuje minimální požadavky pro návrh a výrobu EE, pro ochranu před úrazem elektrickým proudem, pro zkoušení a zařazení EE do sítí pro výkonové instalace.
Norma se nevztahuje na elektrická příslušenství a elektrické přístroje pro domácnost a podobné účely, lékařská zařízení, elektrická zařízení železnic, zpracování dat bez řízení systémů a procesů, veřejné a soukromé neprůmyslové telekomunikační zařízení a sítě, ochranná relé, proudové chrániče, zdroje nepřerušitelného napájení, osvětlovací zařízení a veřejná nabíjecí zařízení pro elektrická vozidla. Na uvedená zařízení platí samostatné technické normy.

Elektrický obvod umístěný v elektronickém zařízení tvoří
proudové cesty součástí nebo sestav, vodičů, svorek a prvků zařízení spojené společně elektricky vodivými spojeními. Pokud jsou elektronická zařízení vodivě spojena se sítí pouze přes uzemnění, považují se za ODDĚLENÉ obvody.

Výraz „vodivě spojené“ znamená přímé elektrické spojení přes součásti jako jsou rezistory, kondenzátory, tlumivky, polovodičové součástky, vypínače a pojistky, ale neznamená to vazbu přes transformátory, optoelektronické zařízení nebo podobně.
Ochranně oddělené obvody EE jsou odděleny od všech sousedních obvodů ochranným oddělením (např. ochranné a bezpečnostní transformátory).

Integrace elektronických zařízení do sítí pro výkonové instalace je podmíněna z hlediska bezpečnosti splněním požadavků na ochranu před úrazem elektrických proudem (ČSN 33 2000-4-41) a na elektromagnetickou kompatibilitu.

Přednáška je v celé verzi součástí
"Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 který lze objednat za cenu 220-Kč (naši čtenáři mají poštovné a balné zdarma).

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933