Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ELEKTROINSTALATÉR: Obsah časopisu číslo 4/2012 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.08.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ELEKTROINSTALATÉR: Obsah časopisu číslo 4/2012


ELEKTROINSTALATÉR: Obsah časopisu číslo 4/2012
Zajímá vás, co bude obsahem nového čísla odborného časopisu Elektroinstalatér, které vyšlo 22. srpna? Podívejte se s námi na jeho obsah. Zdůrazněnými tématy aktuálního čísla jsou: obnovitelné zdroje energie, záložní zdroje a ochrana před přepětím. A co se v tomto čísle dále dočtete?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.08.2012



Z DĚJIN ELEKTROTECHNIKY   

MODERNÍ ELEKTROINSTALACE

SOFTWARE PRO ELEKTROTECHNIKY
Společnost ABB přináší rozšíření výpočtového programu D.O.C. (Design Optimisation on Computer) o aktivní prvky na straně vysokého napětí. Program nyní pracuje s databází ABB vn spínacích a jisticích prvků, motorů a kabelů. Zahrnuje již v sobě systémové propojení na elektronický katalog C.A.T., v němž lze dokonfigurovat nn přístroje, a také modul tvorby jednoliniového schématu v návaznosti na návrh a konstrukci rozváděčových skříní, přičemž nabízí možnost tvorby projektové dokumentace nn rozváděčových systémů. Další užitečnou pomůckou je program Interative trip units Demo software, který na běžném PC simuluje elektronické ochranné spouště nízkonapěťových jističů řad TMAX T4 – T8, TMAX XT2 – XT4 a jističů řady EMAX. Panel Design Configurator, zkráceně PDC, je program určený pro navrhování nízkonapěťových distribučních rozváděčů ze sortimentu ABB.

NORMY, PŘEDPISY
Poslední část seriálu obsahuje podstatné požadavky informativní (národní) přílohy NA k ČSN 33 2000-5-52. Příloha NA uvádí podmínky pro kladení kabelových vedení z holých vodičů, jednožilových izolovaných vodičů, v elektroinstalačních trubkách, kanálech a v stavebních dutinách. Dále uvádí požadavky na kladeních kabelů v budovách, v kabelových kanálech, ve tvárnicích a v troubách.

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE



ELEKTRICKÁ ENERGIE

Při pokládce kabelových vedení nn a vn se požaduje, aby tyto kabely byly dokonale chráněny před nebezpečím mechanického poškození. Veškerá projekční činnost pro pokládku kabelů musí být v souladu s platnými ČSN, zvláště pak s prostorovou normou ČSN 34 1050/70.
V současné době kabelová vedení nn a vn mechanicky kryjeme pomocí betonových žlabů, žlabů z recyklátů, trubek a zákrytových desek. Doplněním této řady je multikanál firmy SITEL spol. s r.o. z vysokohustotního polyethylenu.V nové podnikové normě energetiky PNE 341050 – Kladení kabelů nn, vn a 110 kV, platné od 1. července 2011, je uváděn v odstavci 2.2.4.3 jako vícekomorový.

ZÁLOŽNÍ ZDROJE
VYTÁPĚNÍ
JISTICÍ A SPÍNACÍ TECHNIKA
MĚŘENÍ
Jedním z nejdůležitějších způsobů ochrany před nepříznivými účinky elektrického proudu je samočinné odpojení elektrického obvodu od zdroje v případě, kdy se vlivem poruchy izolace dostane nebezpečné napětí na neživé části obvodu. Velikost poruchového proudu je ovlivněna vlastnostmi obvodu, kterým proud proteče. Na velikost poruchového proudu má především vliv velikost odporu, který poruchový obvod klade protékajícímu proudu.
Odpor, který ochranný obvod klade průchodu poruchového proudu, je nazýván impedancí poruchové smyčky. Přestože většina měřicích přístrojů měří pouze odpor ochranného obvodu a nikoliv skutečnou impedanci, je pro toto měření vžitý a v normách i uváděný pojem měření impedance poruchové smyčky.
OCHRANA PŘED PŘEPĚTÍM

OSVĚTLENÍ
ZABEZPEČOVACÍ A PROTIPOŽÁRNÍ SYSTÉMY
HDcctv jsou uzavřené kamerové systémy, které, ač nevyužívají pro přenos obrazového signálu IP technologii, jsou oproštěné od limitů norem PAL/NTSC/SECAM. Umožňují snímání obrazu ve vysokém rozlišení (720 p/1080 p), jeho přenos po koaxiálním kabelu a záznam v digitálním videorekordéru ve vysoké kvalitě. Tyto systémy používají technologii HD-SDI vyvinutou společností Society of Motion Picture & Television Engineers pro vysílání v High-Definition studiích. V současné době je aktuální pro HDcctv kamerové systémy pouze norma HDcctv1.0 elektroinstalater4.jpgkterá garantuje přenosovou vzdálenost videosignálu s vysokým rozlišením (720 p 25/30, 720 p 50/60 a 1080 p 25/30) při použití standardního koaxiálního kabelu RG59 nejméně 100 m.
VZDĚLÁVÁNÍ
VELETRHY, VÝSTAVY
PRÁVNÍK VÁM RADÍ
INFORMUJEME


Celoroční předplatné časopisu si můžete objednat níže uvedeným formulářem!

Více informací o časopisu zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELEKTROINSTALATÉR, ČNTL, spol. s r.o. - Teplická 50, Praha - 222 716 795 - elektroinstalater@cntl.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.