Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ELEKTRO: Rozhovor s Michalem Křížem


Document Actions
ELEKTRO: Rozhovor s Michalem Křížem
Přečtěte si rozhovor šéfredaktora časopisu ELEKTRO Jiřího Kohutky s naším předním elektrotechnikem, garantem odbornosti iiSEL Michalem Křížem. V každém čísle časopisu ELEKTRO naleznete rozhovor s osobností, která ovlivňuje vývoj elektrotechniky na našem trhu ...
ze dne: 11.05.2007
reklama

Ing. Michal Kříž - IN-EL s. r. o., garant odbornosti problematiky „elektro„

V jakém znamení jste narozen. Myslíte, že nějak promlouvá do Vašeho povolání?
Jsem narozen ve „vodním„ znamení raka. S rakem souvisí potřeba pevné opory pro život i práci a dobré mezilidské vztahy. To nalézám například ve správných technických řešeních, v jistotě výpočtů a v pevně prokázaných pravdách.

Je nějaký jiný obor než elektrotechnika, ke kterému máte bližší vztah?
Zajímám se o historii, především o celkový vývoj společnosti, vývoj vědy a techniky. Víte, že například v Egyptě určovali kněží výši daní „nilometrem„, tedy podle měřené výše hladiny Nilu při záplavách?

Může Vás jako věhlasného odborníka v oboru ještě v elektrotechnice něco překvapit?
Překvapuje mě především rychlost, s jakou se vědecké poznatky – dříve považované za čirou fantazii - uplatňují v komerčním využití.
Skutečně by mne ale asi překvapilo, kdyby se nějaký problém, ať už v elektrotechnice, nebo v jakémkoliv jiném oboru, vyřešil tak, že by nenastolil další problémy.

Co konkrétně nebo jakou literaturu právě čtete?
Humoristické povídky Filozof ústřice od Jamese Thurbera, které ironizují angloamerickou společnost. Anglická slovíčka si opakuji prostřednictvím The Very Bloody History of Britain Johna Farmana. Dějiny lásky o krásně prostopášném středověku doprovází také odborná literatura, do které jsem nucen nahlížet prakticky neustále.

Hrajete na nějaký hudební nástroj?
Chodil jsem pilně na klavír, ale výsledek … Hudbu však obdivuji a myslím, že nám umožňuje pochopit, že my, lidé tady na Zemi, se vzájemně zase až tak moc nelišíme.

Ke kterému sportu máte nejbližší vztah?
Bude to zřejmě plavání, protože splynutí s vodním živlem je účinná relaxace. Dále je to lehká atletika. Oba jmenované sporty si i dnes udržují otevřenost, bez zbytečně vyhrocené agresivity.

Které lidské vlastnosti nejvíce oceňujete?
Velice si cením charakterních lidí, kteří nenechají člověka ve štychu. Dále schopnosti předávat optimismus, veselou mysl a dobrou náladu ostatním. Nesnáším různé podvodníky, taškáře a piškuntály, kteří nepoctivě zneužívají naší schopnosti mít pochopení pro druhé.

Máte nějaké motto?
Buďme střízliví a pokud nám to okolnosti i naše běžná přízemnost dovolí – zůstaňme nad věcí.

Autor článku Jiří Kohutka - šéfredaktor časopisu Elektro.

Více informací zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933