Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ELEKTRO BEČOV: Zemnicí materiál


Document Actions
ELEKTRO BEČOV: Zemnicí materiál
Mezi historicky nejstarší produkty z řady zemnicích prvků, vyráběných českou firmou Elektro, patří bezesporu dvě svorky: zemnicí svorka ZSA 16 a svorka ZS 4. Po několikaleté pauze v rozšiřování programu zemnicích materiálů byly v letošním roce představeny novinky v programu zemnicích materiálů – zemnicí šrouby ZS 10 ...
Komerční sdělení, ze dne: 27.06.2011
reklama

 

Mezi historicky nejstarší produkty z řady zemnicích prvků, vyráběných českou firmou Elektro, v. d. v Bečově nad Teplou, patří bezesporu dvě svorky: zemnicí svorka ZSA 16, sloužící k upevnění ochranného vodiče na svorku, jenž se připevňuje na neživé vodivé materiály kruhového tvaru a svorka ZS 4, která se připevňuje na vodovodní baterie a obdobné předměty v prostorách, kde je nutné provést doplňkové místní pospojování. Na konci devadesátých let byl program zemnicích materiálů rozšířen o ekvipotenciální svorkovnici EPS 1. Posléze byl program ekvipotenciálních svorkovnic rozšířen o typové provedení EPS 2 a EPS 3. Modifikací ekvipotenciální svorkovnice EPS 2 byla následně nabídnuta na trh odbočovací svorkovnice SPE 2 a její menší varianta SPE 3. Plastové díly těchto svorkovnic jsou v barvách ochranného vodiče. Po několikaleté pauze v rozšiřování programu zemnicích materiálů, kdy byla vývojová činnost firmy zaměřena hlavně na rozšíření programu řadových svornic, byly v letošním roce představeny novinky v programu zemnicích materiálů – zemnicí šrouby ZS 10.

Zemnicí šrouby ZS
Zemnicí šrouby ZS 10 jsou nabízeny ve dvou provedeních, které se liší ve způsobu připevnění vlastního šroubu. Šroub ZS 10 S je určen pro pevné upevnění do otvorů průměru 6,4mm.


ZS 10 S

Šroub ZS 10 P je určen k současnému vodivému pospojování neživých konstrukcí, jako jsou drátěné kabelové žlaby a podobně. Ochranný vodič se připojuje u obou typů do otvoru v šestihranném profilu šroubu. Připojitelnost ochranných vodičů je v rozsahu od 2,5 až do 16mm2.


ZS 10 P

Ekonomické řešení pro pospojení dvou drátů nabízí třetí varianta, kterou je zemnicí úchytka ZUP 16. Tato neobsahuje vlastní šestihranný šroub a nabízí pouze možnost vodivého spojení jednotlivých dílů drátěných kabelových žlabů.

Zemnicí šrouby ZS 10 S a ZS 10 P lze použít jako vnitřní či vnější ochrannou svorku. Výrobky jsou odzkoušeny dle ČSN EN 60 998-2-1 a ČSN 33 0360.


Aplikace ZS 10 S

Technické parametry ZS 10 S ZS 10 P ZUP 16
Připojitelnost vodičů [mm]
Cu (D-plný tuhý vodič)
Cu (L-slaněný vodič)

2,5 ÷ 16
2,5 ÷ 10

2,5 ÷ 16
2,5 ÷ 10


Max. počet vodičů [mm]
Cu (D-plný tuhý vodič)
Cu (L-slaněný vodič)

2×(2,5÷4)
2×(2,5÷4)

2×(2,5÷4)
2×(2,5÷4)


Výška šroubu od podložky [mm] 20 20
Upnutí na stěnu do otvoru ø [mm] 6,4
Upnutí drátů v příložce ø [mm] 1,8 ÷ 4,5 1,8 ÷ 4,5
Upínací šroub M6 M6 M6
Hmotnost [g] 25 21 18
Balení (ks) 10 10 10
Objednací číslo I 294407 I 304507 I 314607


Aplikace ZS 10 P

Ekvipotenciální svorkovnice EPS
V současné době jsou nabízeny ekvipotenciální svorkovnice EPS ve třech provedeních: EPS 1, EPS 2 a EPS 3. Svorkovnice EPS 1 a 2 jsou nabízeny s krytem nebo bez krytu. Tento kryt je přizpůsoben k zaplombování. Největší přidanou hodnotou svorkovnic je velmi široká variabilita možností připojení vodičů od průřezu 2,5mm
2 až do průřezu 95mm2.


EPS 1 s krytem


EPS 2 bez krytu

Dále lze připojit drátový vodič FeZn o průměru 8–12mm. Obě svorkovnice mají navíc speciální třmen pro připojení páskového zemniče rozměru 30×4mm nebo 20×3mm. Povrchová úprava ocelových částí (třmenů a šroubů) je zinek + chromát + kobalt. Tato povrchová úprava zajišťuje zvýšenou korozní odolnost oproti standardní povrchové úpravě. Mosazný můstek svorkovnic je galvanicky niklovaný.


Technický náčrtek EPS 1

Instalace ekvipotenciálních svorkovnic
Existuje několik možností jak ekvipotenciální svorkovnice EPS nainstalovat. Kromě základní možnosti instalace pomocí šroubů M5 na stěnu a podobně, existuje možnost svorkovnici osadit na lištu DIN pomocí adaptérů APS 2. Svorkovnice lze také komfortně umístit do instalačních krabic. Doporučené instalační krabice od výrobce Kopos Kolín a.s. jsou vybaveny výlisky, které odpovídají roztečím pro montáž ekvipotenciálních svorkovnic: EPS 1, EPS 2 (KO 125E, KT 250L), EPS 3 (KO 100E).


EPS 1 v krabici KO 125E


EPS 2 v krabici KT 250L

Ekvipotenciální svorkovnice EPS 3 je nejmenší a nejnovější svorkovnice z produktové řady ekvipotenciálních svorkovnic.


EPS 3

Na rozdíl od typů EPS 1 a 2 je EPS 3 sice bez krytu, je však také nabízena jako kompaktní balení včetně doporučené a vhodné instalační krabice KO 100E. Součástí balení je tak vlastní svorkovnice EPS 3, instalační krabice KO 100E a spojovací materiál na připevnění svorkovnice v krabici (ta je vložena uvnitř volně, avšak vše je kompaktně zabaleno ve smršťovací folii). Objednací číslo tohoto balení je I 226703.


EPS 3 v krabici KO 100E

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933