Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

ELEKTRO BEČOV: Nová ekvipotenciální svorkovnice EPS 3


Document Actions
ELEKTRO BEČOV: Nová ekvipotenciální svorkovnice EPS 3
Český výrobce elektrotechnického spojovacího materiálu známý zejména výrobou a prodejem řadových svorek RSA představil v roce 1999 novinku rozšiřující hlavní výrobní program - ekvipotenciální svorkovnici EPS 1 ...
Jan Vejvoda, ze dne: 23.04.2007

Český výrobce elektrotechnického spojovacího materiálu známý zejména výrobou a prodejem řadových svorek RSA představil v roce 1999 novinku rozšiřující hlavní výrobní program - ekvipotenciální svorkovnici EPS 1 pro použití v domovních i průmyslových rozvodech jako svorkovnici hlavního pospojování. Důvodem zařazení do nabídky byla poptávka zákazníků z důvodu dnes již všeobecně známé legislativní potřeby vyplývající z normy ČSN EN 33 2000-4-41. Z této svorkovnice byla po roce odvozena svorkovnice obdobná, avšak složením třmenů vhodná spíše pro domovní aplikace s označením EPS 2. Obě tyto svorkovnice byly a stále jsou nabízeny i v provedením s krytem.

Postupem doby a sílícím zájmem po inovaci stávajících typů (zejména potřebu zmenšení předchozích typů) připravil vývojový tým pracovníků a spolupracovníků ELEKTRO Bečov z podnětů zákazníků novou svorkovnici pro hlavní pospojování pod označením EPS 3.


Obr. 1 - EPS 3
Klik pro větší náhled.

Při konstrukci a vývoji nové EPS 3 bylo respektováním potřeb a požadavků zákazníků docíleno svorkovnice s těmito parametry:

- Možnost připojení Cu vodičů plných či slaněných o průřezech:

  • 8x vodič max. 10mm2 (rozsah připojitelnosti třmenu je 0,75÷10mm2)
  • 6x vodič max. 16mm2 (rozsah připojitelnosti třmenu je 1,5÷16mm2)

- Zamezení vypadnutí třmenů z můstku při povolení šroubu
- Zmenšení velikosti svorkovnice a zajištění kompatibility s vložením do krabice KO 100 E (běžné umístění svorkovnice je pomocí šroubů na stěnu apod.)
- Osazení můstku dvěma typy třmenů se šrouby s hlavou pro plochý šroubovák (možno použít jednu velikost šroubováku)


Obr. 2 - Detail třmenu
Klik pro větší náhled.

Úprava části třmenů zamezující jejich vypadnutí při povolení šroubu je jednou z hlavních inovačních změn oproti svorkovnicím EPS 1 a EPS 2. Tento systém je natolik zajímavý, že byl již výrobcem ochráněn jako průmyslový vzor. Barva izolačních částí svorkovnice (patek) u EPS 3 je tmavě šedá, odlišná od EPS 1 (světle šedá) a EPS 2 (hněď Gobi).


Obr. 3 - EPS 3 v krabici
Klik pro větší náhled.

Kompatibilita s elektroinstalační krabicí KO 100E splňuje další uživatelské potřeby a koresponduje s trendem započatým u EPS 1 a EPS 2 (tyto lze umístit do krabic KO 125 E nebo KT 250 L). Kromě toho lze svorkovnici EPS 3 umístit do krabic i s vyšším krytím v případech, že to vyžadují okolnosti.

Dalším pokračujícím trendem je udržování vysokého standardu kvality řady ekvipotenciálních svorkovnic z Bečova:

  • masivní mosazný můstek (povrchová úprava galvanickým niklováním)
  • pevné ocelové třmeny (povrchová úprava galvanicky zinek, chromát+kobalt)
  • široká škála připojitelnosti vodičů, navíc s možností uchycení i více vodičů pod jeden třmen


Obr. 4 - Připojovací průřezy
Klik pro větší náhled.

Odbočovací svorkovnice PS 3, SN 3, SPE 3

Úpravou EPS 3 byly stejně jako v případě EPS 2 vyvinuty odbočovací svorkovnice s označením PS 3, SN 3 a SPE 3. Barva izolačních patek těchto odbočovacích svorkovnic deklaruje pro jaký účel jsou určeny. Proudové zatížení odbočovací svorkovnice PS 3 je 76A.
Tyto svorkovnice lze pomocí adaptérů APS 2 uchytit na lištu DIN TS 35, anebo je pomocí šroubů připevnit na stěnu rozvaděče apod.


Obr. 5 - Odbočovací svorkovnice
Klik pro větší náhled.

Kompletní technické informace o zde prezentovaných výrobcích jsou k dispozici na internetových stránkách výrobce.

EPS 3, PS 3, SN 3 a SPE 3 bez krytu jsou v prodeji od března 2007.
Provedení EPS 3 s krytem a odbočovací svorkovnice SN 3, SPE 3 a PS 3 s krytem (IP 20) budou uvedeny na trh na podzim 2007.

Provedení EPS 3 pro umístění na DIN lištu není standardně nabízeno, ale při individuelním požadavku zákazníka je možné toto provedení dodat (totéž platí pro provedení EPS 1 či EPS 2).

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ELEKTRO,výrobní družstvo v Bečově nad Teplou
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Český výrobce elektrotechnického spojovacího materiálu rozšiřuje nabídku produktových řad svorkovnic o řadu HVS – stoupačkové svorkovnice. Současná nabídková řada ekvipotenciálních, odbočovacích a stožárových svorkovnic je tak doplněna o dva nové typy stoupačkových svorkovnic – HVS 95 a HVS 120 ...
Dve firmy vyrábajú rôzne komponenty a tým zabezpečujú spoľahlivé elektrické spojenia. Keďže si nekonkurujú, naopak sa dopĺňajú, rozhodli sa aj výrobcovia spolupracovať a dopĺňať. Čo toto spojenie prináša zákazníkom a čo partnerom? A kto sa to vlastne spojil?
Dva katalogové listy, dvě novinky od výrobního družstva ELEKTRO Bečov. V několika náhledech a videospotu z veletrhu ELOSYS se dozvíte o tom, co nového rozšiřuje sortiment této společnosti ...
Kvapem blížící se největší veletrh elektrotechniky AMPER se jako každý rok nese ve znamení prezentování nejrůznějších novinek. Co představí český výrobce na letošním veletrhu AMPER? Seznamte se stručně s nejnovějšími informacemi a budete mít o důvod více stánek této firmy letos navštívit...
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933