Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ELEKTRO BEČOV: Nová ekvipotenciální svorkovnice EPS 3 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.04.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ELEKTRO BEČOV: Nová ekvipotenciální svorkovnice EPS 3


ELEKTRO BEČOV: Nová ekvipotenciální svorkovnice EPS 3
Český výrobce elektrotechnického spojovacího materiálu známý zejména výrobou a prodejem řadových svorek RSA představil v roce 1999 novinku rozšiřující hlavní výrobní program - ekvipotenciální svorkovnici EPS 1 ...
Jan Vejvoda, ze dne: 23.04.2007

Český výrobce elektrotechnického spojovacího materiálu známý zejména výrobou a prodejem řadových svorek RSA představil v roce 1999 novinku rozšiřující hlavní výrobní program - ekvipotenciální svorkovnici EPS 1 pro použití v domovních i průmyslových rozvodech jako svorkovnici hlavního pospojování. Důvodem zařazení do nabídky byla poptávka zákazníků z důvodu dnes již všeobecně známé legislativní potřeby vyplývající z normy ČSN EN 33 2000-4-41. Z této svorkovnice byla po roce odvozena svorkovnice obdobná, avšak složením třmenů vhodná spíše pro domovní aplikace s označením EPS 2. Obě tyto svorkovnice byly a stále jsou nabízeny i v provedením s krytem.

Postupem doby a sílícím zájmem po inovaci stávajících typů (zejména potřebu zmenšení předchozích typů) připravil vývojový tým pracovníků a spolupracovníků ELEKTRO Bečov z podnětů zákazníků novou svorkovnici pro hlavní pospojování pod označením EPS 3.


Obr. 1 - EPS 3
Klik pro větší náhled.

Při konstrukci a vývoji nové EPS 3 bylo respektováním potřeb a požadavků zákazníků docíleno svorkovnice s těmito parametry:

- Možnost připojení Cu vodičů plných či slaněných o průřezech:

- Zamezení vypadnutí třmenů z můstku při povolení šroubu
- Zmenšení velikosti svorkovnice a zajištění kompatibility s vložením do krabice KO 100 E (běžné umístění svorkovnice je pomocí šroubů na stěnu apod.)
- Osazení můstku dvěma typy třmenů se šrouby s hlavou pro plochý šroubovák (možno použít jednu velikost šroubováku)


Obr. 2 - Detail třmenu
Klik pro větší náhled.

Úprava části třmenů zamezující jejich vypadnutí při povolení šroubu je jednou z hlavních inovačních změn oproti svorkovnicím EPS 1 a EPS 2. Tento systém je natolik zajímavý, že byl již výrobcem ochráněn jako průmyslový vzor. Barva izolačních částí svorkovnice (patek) u EPS 3 je tmavě šedá, odlišná od EPS 1 (světle šedá) a EPS 2 (hněď Gobi).


Obr. 3 - EPS 3 v krabici
Klik pro větší náhled.

Kompatibilita s elektroinstalační krabicí KO 100E splňuje další uživatelské potřeby a koresponduje s trendem započatým u EPS 1 a EPS 2 (tyto lze umístit do krabic KO 125 E nebo KT 250 L). Kromě toho lze svorkovnici EPS 3 umístit do krabic i s vyšším krytím v případech, že to vyžadují okolnosti.

Dalším pokračujícím trendem je udržování vysokého standardu kvality řady ekvipotenciálních svorkovnic z Bečova:


Obr. 4 - Připojovací průřezy
Klik pro větší náhled.

Odbočovací svorkovnice PS 3, SN 3, SPE 3

Úpravou EPS 3 byly stejně jako v případě EPS 2 vyvinuty odbočovací svorkovnice s označením PS 3, SN 3 a SPE 3. Barva izolačních patek těchto odbočovacích svorkovnic deklaruje pro jaký účel jsou určeny. Proudové zatížení odbočovací svorkovnice PS 3 je 76A.
Tyto svorkovnice lze pomocí adaptérů APS 2 uchytit na lištu DIN TS 35, anebo je pomocí šroubů připevnit na stěnu rozvaděče apod.


Obr. 5 - Odbočovací svorkovnice
Klik pro větší náhled.

Kompletní technické informace o zde prezentovaných výrobcích jsou k dispozici na internetových stránkách výrobce.

EPS 3, PS 3, SN 3 a SPE 3 bez krytu jsou v prodeji od března 2007.
Provedení EPS 3 s krytem a odbočovací svorkovnice SN 3, SPE 3 a PS 3 s krytem (IP 20) budou uvedeny na trh na podzim 2007.

Provedení EPS 3 pro umístění na DIN lištu není standardně nabízeno, ale při individuelním požadavku zákazníka je možné toto provedení dodat (totéž platí pro provedení EPS 1 či EPS 2).

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELEKTRO,výrobní družstvo v Bečově nad Teplou - Tovární 128, Bečov nad Teplou - 353 361 117 - ou@elektrobecov.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.