Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Elektrikář může měřit jakoukoliv spotřebu jakéhokoliv média, říká Filip Cenefels z WAGO ČR


Document Actions
Elektrikář může měřit jakoukoliv spotřebu jakéhokoliv média, říká Filip Cenefels z WAGO ČR
Pokud jsme elektrikáři, kteří hledají a uskutečňují svá řešení, pak s největší pravděpodobností vznikne potřeba měření několika různých systémů. Způsobů jak měřit je neskutečně mnoho. WAGO přichází se systémem, který je praktickou pomůckou, řešením pro všechny, kdo potřebuje mít pod kontrolou spotřeby různých zařízení. Jádrem systému je samozřejmě procesor. Mám jako elektrikář schopnosti k tomu, abych ho ovládl tak, aby mi sloužil? Pokud tento systém aplikuji, jak mi oznámí výsledky? Nejde zase o další autonomní prvek se svým izolovaným, nekompatibilním systémem? Na vše nám odpovídal Filip Cenefels ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 14.11.2018



Energy Data Management je u WAGA zaklínadlo, jak měřit energie kdekoliv a čímkoliv. Více nám pověděl Filip Cenefels.




Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Filip Cenefels

Energy Data Management neboli měření spotřeb je řešení, které je určeno pro jakéhokoliv elektrikáře, který potřebuje ve své technologii měřit spotřebu jakéhokoliv média.

Měření podobným způsobem, toho je plný trh. V čem bys řekl, že je váš systém jedinečný?
Filip Cenefels
Systém Energy Data Management je postaven na základech programovatelného automatu řady WAGO I/O 750, nicméně je již předprogramovaný našimi programátory a to umožňuje nejen měřit aktuální data, ale umožňuje data i ukládat, poskytovat je v podobě čitelných dat jako je excel tabulka, reálně je distribuovat pomocí protokolu MODBUS pro nadřazené systémy a zároveň umožňuje aktuálně data zobrazovat, protože i přímo v PLC je webový server, který data přímo zobrazuje v grafické podobě.

Můžeš prozradit, co se se systémem dá měřit a co se měřit nedá?
Filip Cenefels
Jedná se o jakoukoliv spotřebu jakéhokoliv média. Může to být spotřeba primárně elektrická, ale nejenom. Může to být spotřeba olejů, vody, vzduchu, plynu atd.

Ty jsi mluvil o PLC. Když slyším o PLC, slyším programování. Jakou znalost programování musím mít?
Filip Cenefels

V podstatě žádnou. Jak už jsem řekl, PLC pod speciálním objednacím číslem je dodáváno naprosto předprogramované a samo o sobě program, který je nahraný, umí detekovat typy karet, které jsou potřeba pro jednotlivá média. Elektrikář, nebo správce si určí, jaké typy médií chce měřit, podle toho si zvolí typy karet a software se přizpůsobí kartám, které jsou na něj připojeny.

Jaký hodnotný výstup dostanu?
Filip Cenefels

Aktuální data, která jsou reálně měřena jsou k dispozici pro nadřazené systémy či vizualizace v podobě MODBUSu, navíc data, která jsou ukládány v podobě datových bodů, jsou ukládány do excelové tabulky, která je přímo na SD kartě v procesoru. Případně je možné toto ukládat na vzdálený server.

Mluvil jsi o MODBUSu, znamená to, že odpovědí pro uživatele, kteří už nějaký systém mají a ptají se na kompatibilitu s dalším systémem, tak je MODBUS odpověď?

Filip Cenefels

Systém je možné připojit na jakýkoliv nadřazený systém, scadu, nebo vizualizaci, která umožňuje sběr dat pomocí MODBUSu. Ať už pomocí TCP nebo UTP.


Co bys řekl uživateli, který by chtěl koupit systém? Koho kontaktovat? Kam se podívat?
Filip Cenefels

Já bych mu doporučil se obrátit na některého z našich obchodních zástupců a my mu rádi systém i na otestování zapůjčíme na přiměřenou dobu a systém si může vyzkoušet přímo na své technologii v praxi.






Pokud řešíte spotřebu různých technologiích,
máte možnost si box na nějakou dobu od WAGA zapůjčit na vyzkoušení.


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)


FIREMNÍ TIPY
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933