Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Elektrika na sklonku roku 2021


Document Actions
Elektrika na sklonku roku 2021
Máme za sebou další podivně covidový rok. Událo se mnoho změn, o některých víme, jiné nám možná budou navždy skryty. Jak víme, koronavirus nebyl jedinou katastrofou, nečekané události se rojily jako houby po dešti. Když se řešilo tornádo, současně vznikala krize materiálu a ještě nikdo neměl ponětí o pádu Bohemia Energy. A na sklonku roku, třeba už jen pohledem na rostoucí ceny prakticky všeho, je každému jasné, že to, co jsme ušetřili dlouhodobým neutrácením, přijde vniveč tak, jak tak. Jediné co nám zbylo, je to, co jsme dělali pro sebe navzájem nezištně. Co bude dál?
Miroslav Minařík, ze dne: 31.12.2021


Konce a začátky nových roků vždy vnímám podobně jako konec a začátek nového týdne, měsíce, čtvrtletí. Ohlednutí za tím, co se odehrálo a odhadem toho budoucího. Musím přiznat, že letos bylo více toho, za čím bylo se ohlížet, než toho co se dalo plánovat.

Co se letos odehrálo?

  • 10. ledna 2021 - Když Jindřich Babarík oznámil ukončení vydávání časopisu Elektrotechnika v praxi, nechtěl jsem tomu uvěřit a hned jsem mu volal. Jeho vysvětlení bylo logické, pragmatické a i když mne to mrzelo, pochopil jsem

  • 18. března 2021 v redakci jsme přišli hackerským útokem o 23 let historických záloh originálů a dalších cenných dat. Byli jsme blízko digitálního konce

  • 19. března 2021 zemřel Jiří Fiala, exprezident porevolučního ESČ

  • 14. dubna 2021 zemřel Emil Širůček, ředitel FCC Public (časopisy ELEKTRO a SVĚTLO)

  • 10. květen 2021 se musel znovu obejít bez veletrhů. AMPER 2021 se znovu nekonal

  • 20. května 2021 Začínáme diskutovat o Krizi surovin

  • 24. června 2021 Tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku

  • 25. června 2021 Vyšel zákon 250/2021Sb. Tečka za legendární vyhláškou 50/78 Sb.

  • 8. - 9. října 2021 Volby. Po sto létech se komunisti nedostali do Parlamentu

  • 14. října 2021 Krach Bohemia energy

  • 8. - 12. listopadu 2021 se podařil 62. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu

  • 29. listopadu 2021 šéfredaktor Miroslav Peisar oznamuje ukončení vydávání časopisu ELEKTRO (+SVĚTLO).

  • 22. prosince 2021 vydavatelství ČNTL oznamuje ukončení časopisu ELEKTROINSTALATÉR v posledním vydaném čísle.

  • ... asi bych mohl uvést ještě hashtagy #Petr_Kelner, #Vrbětice, #Zeman, #covid-19, #Očkování_Covid #inflace, #Původ_koronaviru, ale to už bychom mohli pochybovat o existenci světlých zítřků ...



Co se podařilo
Uskutečnilo se několik důležitých setkání, tím myslím školení, semináře, kurzy. Potvrzující skutečností, že fyzické setkávání chybí, byla tradiční událost, konference SOLID Team ve Šternberku. Účast byla tak velká, že ji lze přirovnat prvním porevolučním akcím. Zvěsti o pořádané konferenci nymburského PŠIS na téma nového zákona 250/2021Sb. účastníky na místě samém byly také velmi početné. Ti, kteří se již v roce 2020 začali učit a připravovat na distanční komunikaci, měli v letošním roce konkurenční výhodu. On-line připravené programy měly značky DEHN, OBO BETTERMANN, SCHNEIDER ELECTRIC, RITTAL, EATON, KOPOS, SONEPAR a samozřejmě neveřejné webináře nepočítaje. SALTEK otevřel novou rekonstruovanou budovu v Ústí nad Labem. Odchodu do důchodu se ve zdraví dožil Martin Imrich (OBO) a Jiří Kuliš (Veletrhy Brno).



Pokud nahlédneme do jiné než ryze elektrotechnické oblasti, pak se také podařilo odvážné pořádání Strojírenského veletrhu. Tam potvrzující tečkou toho, že lidé mají již "plné zuby" on-line konferencí, ukázala nečekaně velká účast konference 3D tisku.

Co udělalo radost
Vlastně každé fyzické setkání. Ať již dopadlo, kladně/ záporně. Alespoň pro nás v redakci po té, co jsme měsíce trávili provozováním on-line webcastů a komunikaci výhradně přes telefony, bylo fyzické setkání něco jako rozvícení hlavního osvětlení v místnosti.



Co dál?
Má cenu bilancovat nebo jít jen tak dál? Možná bude chvilka zamyšlení nad událostmi prospěšná. Kam všichni vlastně jdeme, kam dojdeme, kde budeme stejným tempem za rok? Je nám to jedno nebo o něco stojíme?
My plánujeme zůstat v tlupě, jako sólisti toho moc nezvládneme. Reklamní titulky sociálních sítí vyzývají k superakcím, ale ve skutečnosti ve výsledku především fragmentují dovednosti a znalosti mnoha jedinců na vesmírnou mlhovinu. Kdo z vás je v nějakém klubu, cechu, svazu, udržujte si svá fyzická přátelství a nečekejte náhradu v sociálních sítích.

V novém roce zcela určitě připravuje nový program ESČ, SOLID TEAM, LPE, UNIT a bezpochyby i PŠiS. Jaká budou témata výrobců, to se nechme překvapit. Znovu se těšme na květnový AMPER a plánovanou Elektrickou spojku 2.2. Máme toho pod pokličkou více, ale stávající situace nám mnoho prostoru na vývoj neposkytuje. Určitě bude líp! Zvláště po té, co si naordinujete osobní informační dietu o dění v Česku!

„Technika překonala všechny vzdálenosti, avšak nevytvořila žádnou blízkost.“
Martin Heidegger

Rád se zmiňuji o nových technologiích, ale celou dobu co tvořím portál Elektrika, pamatuji na tento výrok a ze své zkušenosti jej potvrzuji! Berte prosím telefonní a jinou elektronickou komunikaci pouze za nouzový stav! Skutečná přátelství spolu hovoří z očí do očí. Proto pokud to jen půjde, potkávejme se fyzicky!

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 20)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Elektrika.info s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Diskusní fóra, to je svět! Mají svá pozitiva, ale také úskalí. Ostatně jako každý jiný nástroj. V tomto případě vznikla tato aktivita díky rychlému výroku jednoho dlouholetého uživatele, kdy podmíněně zpochybnil deklarované vlastnosti hodně provokativní nabídkou. I když se můžeme nad tím samozřejmě pousmát, výrobci zminěné krabice se ledabylými výkřiky neztotožňují. A jak to dopadlo sledujte zde ...
Portál Elektrika se vyvíjí postupnými interakcemi 26 let. Je zvykem provedené a plánované úpravy diskutovat osobně s těmi, kteří se hlásí být insidery této platformy. Zakládáme si na skutečnosti, že u nás nelze čekat vše stejné jako vidíte na jiných místech internetu. Letos se změn nahromadilo více, o to větší důvod to probrat. Kdo se chystá na AMPER a chce být u změn také, rádi dáme "kafe" u nás na stánku :-) Kudy k nám vede cesta, sledujte zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933