Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Elektrické rozvody v koupelnách a možné zóny (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.10.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Elektrické rozvody v koupelnách a možné zóny


Elektrické rozvody v koupelnách a možné zóny
Ať je ve stavebnictví situace jakákoliv, stavět a rekonstruovat se bude stále. Avšak s chronickým nedostatkem odborníků mezi řemeslníky se začínají objevovat svépomocné pokusy chybějícího profíka. Jak víme, na plyn si málokdo troufne. S třemi dráty prý není co řešit a v koupelnách toho prý není moc co řešit. Alespoň do té doby než se sežene revizní technik, který to má posvětit. A co projekt, co technické normy, odborné knihy, internet, sociální sítě ... informací plno a přesto jich je zřejmě málo. Co se v zónách koupelen nedodržuje nejvíc?
Autorský článek, Igor Nováček, ze dne: 31.10.2022



Při navrhování a provádění elektrických rozvodů v nových koupelnách, ale i při rekonstrukci (ať již bytového jádra, či dříve postavené koupelny) je nutno postupovat v souladu s ČSN 332000-7-701 ed. 2, to znamená rozdělit prostor koupelny do zón 0, 1, 2, 3 a umístění elektrického zařízení tomuto přizpůsobit.

Vybavení bytové koupelny elektrickým zařízením je uvedeno v následující tabulce.


Velikost
místnosti
    Neurčeno
Elektrické
zařízení
Počet
zásuvkových
vývodů
Počet
světelných
vývodů
Vývod pro
spotřebiče
2 kW a více
Počet
telefonních
vývodů
Počet vývodů
televizní
a rozhlasové
antény
Počet
minimální
v souladu
s ČSN 33 2130
ed. 3
 21) 22)
 automatická
pračka3)
ohřívač
vody1), 4)
-
-
Evropský
standard
 4 3
 automatická
pračka3)
ohřívač
vody1), 4)
-
-
Zvýšený
evropský
standard
9
3
 automatická
pračka3)
ohřívač
vody1), 4)
 - -
Vysvětlivky:
1) Je možno ve spojení s osvětlením
2) U koupelen do 4 m2 postačí svítidlo nad umyvadlem
3) Pokud nelze pračku umístit v jiné místnosti (místnost pro domácí práce, prádelna)
4) Pokud není zajištěna příprava teplé užitkové vody z jiných zdrojů     





Rozsah zón v koupelně vybavené koupací vanou



Rozsah zón v koupelně vybavené sprchovacím koutem




Označení „sprchové vaničky“ zlomem v podlaze.
Legenda: Šipka znázorňuje linii zlomu


Stanovení všeobecných charakteristik a zóny v koupelně
Aby se zjednodušil a sjednotil postup při definování vnějších vlivů v prostorách s koupací vanou či sprchou, používá se v souladu s ČSN 332000-7-701 ed. 2 zón. Tyto zóny již v sobě zahrnují všechna běžná rizika vznikající pro osoby v tomto prostoru (zóně) z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem a z tohoto vycházejí i požadavky na elektrická
zařízení pro tyto zóny. Vymezení zón, tak jak jsou definovány (v ČSN 332000-7-701 ed. 2 články 701.30.2 až 701.30.4), vychází ze zkušeností, které se i v jednotlivých zemích CENELEC liší, jak je popsáno dále. Prostor koupelen je rozdělen do čtyř zón podle nebezpečí úrazu elektrickým proudem.


Zóna 0
Zóna 0 je vnitřní prostor koupací nebo sprchové vany. V prostoru se sprchou bez vany je zóna 0 vymezena podlahou a rovinou ve výšce 10 cm nad podlahou a její plocha má stejný vodorovný rozsah jako zóna 1.


Zóna 1
Zóna 1 navazuje na zónu 0. Zóna 1 je ohraničena:
  • a) vodorovnou plochou – definitivním povrchem podlahy a vodorovnou rovinou odpovídající nejvýše upevněné sprchové hlavici nebo sprchového výtoku. Pokud jsou tyto níže, je zóna 1 výškově ohraničena vodorovnou rovinou ve výšce 225 cm nad definitivním povrchem podlahy;
  • b) svislou plochou (plochami) obalující koupací nebo sprchovou vanu ve vzdálenosti 120cm od nesnímatelné hlavice sprchy upevněné na zdi nebo na stropě pro sprchy bez vany.
Zóna 1 nesmí nahrazovat zónu 0 (pozor na toto ustanovení v Německu). Prostor pod koupací nebo sprchovou vanou je určen jako zóna 1.

Zóna 2
Zóna 2 je ve vodorovné poloze ohraničena:
  • a) definitivním povrchem podlahy a vodorovnou rovinou odpovídající nejvýše upevněné sprchové hlavice nebo sprchového výtoku. Pokud jsou tyto níže, je zóna 2 výškově ohraničena vodorovnou rovinou ve výšce 225cm nad definitivním povrchem podlahy;
  • b) svislou plochou (plochami) na vnější straně zóny 1 a rovnoběžnou svislou plochou (plochami) vzdálenou 60cm vně od zóny 1 (viz obrázek 1 a 2).
Sprchy bez sprchové vany zónu 2 nemají, avšak zóna 1 je ve vodorovném rozměru zvětšena na 120cm. Zóna 2 je rovněž nad zónou 1 a sahá až ke stropu nebo do výšky 300cm, je-li výška stropu větší.


Zóna 3
Zóna 3 navazuje na zónu 2 a je to zbylý prostor místnosti, v niž je umístěna koupací vana či sprcha a který není součástí zóny 0, 1 a 2.
- Karel Dvořáček

Více na téma elektrických instalacích v RD zde v této knize!



Co se v zónách koupelen nedodržuje nejvíc?
Dejte svou zkušenost vědět v níže otevřeném diskusním vlákně!






TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.