Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Elektrické rozvody v koupelnách a možné zóny


Document Actions
Elektrické rozvody v koupelnách a možné zóny
Ať je ve stavebnictví situace jakákoliv, stavět a rekonstruovat se bude stále. Avšak s chronickým nedostatkem odborníků mezi řemeslníky se začínají objevovat svépomocné pokusy chybějícího profíka. Jak víme, na plyn si málokdo troufne. S třemi dráty prý není co řešit a v koupelnách toho prý není moc co řešit. Alespoň do té doby než se sežene revizní technik, který to má posvětit. A co projekt, co technické normy, odborné knihy, internet, sociální sítě ... informací plno a přesto jich je zřejmě málo. Co se v zónách koupelen nedodržuje nejvíc?
Autorský článek, Igor Nováček, ze dne: 31.10.2022
reklama


Při navrhování a provádění elektrických rozvodů v nových koupelnách, ale i při rekonstrukci (ať již bytového jádra, či dříve postavené koupelny) je nutno postupovat v souladu s ČSN 332000-7-701 ed. 2, to znamená rozdělit prostor koupelny do zón 0, 1, 2, 3 a umístění elektrického zařízení tomuto přizpůsobit.

Vybavení bytové koupelny elektrickým zařízením je uvedeno v následující tabulce.


Velikost
místnosti
    Neurčeno
Elektrické
zařízení
Počet
zásuvkových
vývodů
Počet
světelných
vývodů
Vývod pro
spotřebiče
2 kW a více
Počet
telefonních
vývodů
Počet vývodů
televizní
a rozhlasové
antény
Počet
minimální
v souladu
s ČSN 33 2130
ed. 3
 21) 22)
 automatická
pračka3)
ohřívač
vody1), 4)
-
-
Evropský
standard
 4 3
 automatická
pračka3)
ohřívač
vody1), 4)
-
-
Zvýšený
evropský
standard
9
3
 automatická
pračka3)
ohřívač
vody1), 4)
 - -
Vysvětlivky:
1) Je možno ve spojení s osvětlením
2) U koupelen do 4 m2 postačí svítidlo nad umyvadlem
3) Pokud nelze pračku umístit v jiné místnosti (místnost pro domácí práce, prádelna)
4) Pokud není zajištěna příprava teplé užitkové vody z jiných zdrojů     





Rozsah zón v koupelně vybavené koupací vanou



Rozsah zón v koupelně vybavené sprchovacím koutem




Označení „sprchové vaničky“ zlomem v podlaze.
Legenda: Šipka znázorňuje linii zlomu


Stanovení všeobecných charakteristik a zóny v koupelně
Aby se zjednodušil a sjednotil postup při definování vnějších vlivů v prostorách s koupací vanou či sprchou, používá se v souladu s ČSN 332000-7-701 ed. 2 zón. Tyto zóny již v sobě zahrnují všechna běžná rizika vznikající pro osoby v tomto prostoru (zóně) z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem a z tohoto vycházejí i požadavky na elektrická
zařízení pro tyto zóny. Vymezení zón, tak jak jsou definovány (v ČSN 332000-7-701 ed. 2 články 701.30.2 až 701.30.4), vychází ze zkušeností, které se i v jednotlivých zemích CENELEC liší, jak je popsáno dále. Prostor koupelen je rozdělen do čtyř zón podle nebezpečí úrazu elektrickým proudem.


Zóna 0
Zóna 0 je vnitřní prostor koupací nebo sprchové vany. V prostoru se sprchou bez vany je zóna 0 vymezena podlahou a rovinou ve výšce 10 cm nad podlahou a její plocha má stejný vodorovný rozsah jako zóna 1.


Zóna 1
Zóna 1 navazuje na zónu 0. Zóna 1 je ohraničena:
  • a) vodorovnou plochou – definitivním povrchem podlahy a vodorovnou rovinou odpovídající nejvýše upevněné sprchové hlavici nebo sprchového výtoku. Pokud jsou tyto níže, je zóna 1 výškově ohraničena vodorovnou rovinou ve výšce 225 cm nad definitivním povrchem podlahy;
  • b) svislou plochou (plochami) obalující koupací nebo sprchovou vanu ve vzdálenosti 120cm od nesnímatelné hlavice sprchy upevněné na zdi nebo na stropě pro sprchy bez vany.
Zóna 1 nesmí nahrazovat zónu 0 (pozor na toto ustanovení v Německu). Prostor pod koupací nebo sprchovou vanou je určen jako zóna 1.

Zóna 2
Zóna 2 je ve vodorovné poloze ohraničena:
  • a) definitivním povrchem podlahy a vodorovnou rovinou odpovídající nejvýše upevněné sprchové hlavice nebo sprchového výtoku. Pokud jsou tyto níže, je zóna 2 výškově ohraničena vodorovnou rovinou ve výšce 225cm nad definitivním povrchem podlahy;
  • b) svislou plochou (plochami) na vnější straně zóny 1 a rovnoběžnou svislou plochou (plochami) vzdálenou 60cm vně od zóny 1 (viz obrázek 1 a 2).
Sprchy bez sprchové vany zónu 2 nemají, avšak zóna 1 je ve vodorovném rozměru zvětšena na 120cm. Zóna 2 je rovněž nad zónou 1 a sahá až ke stropu nebo do výšky 300cm, je-li výška stropu větší.


Zóna 3
Zóna 3 navazuje na zónu 2 a je to zbylý prostor místnosti, v niž je umístěna koupací vana či sprcha a který není součástí zóny 0, 1 a 2.
- Karel Dvořáček




Co se v zónách koupelen nedodržuje nejvíc?
Dejte svou zkušenost vědět v níže otevřeném diskusním vlákně!






 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933