Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Elektrické rozvodné sítě a ochrana před bleskem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.06.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Elektrické rozvodné sítě a ochrana před bleskem


Elektrické rozvodné sítě a ochrana před bleskem
Při návrhu dispozice rozvodné sítě nn v objektu, musí být: Důsledně uplatněn požadavek rozvodů v celé budově v soustavě TN-S. Bod rozdělení vodiče PEN musí být co nejblíže od vstupu do budovy a spojen nízko-impedančně s konstrukcí budovy a všemi vstupujícími vedeními. Potenciální zdroje rušení umístěny mimo citlivá zařízení o jedná se např. o rozvodny, transformovny, výtahy, přípojnice velkých proudů. Zajištěno pospojování a ...
Jiří Horák, ze dne: 11.06.2013


Při návrhu dispozice rozvodné sítě nn v objektu, musí být:



Ve starších budovách, kde není zajištěno provedení kvalitního pospojování a stínění je doporučeno instalovat pro napájení telekomunikačních zařízení a informačních technologií samostatné napájecí přívody, maximálně oddělené od ostatních nn rozvodů.

Pokud se v budově projevuje rušení a není možné provést opatření na straně informačních technologií, (např. optické rozvody) doporučuje se provést napájení přes oddělovací transformátory.

Z hlediska ochrany před bleskovými proudy je v budovách vybavených důležitými systémy informačních technologií nutno splnit nejen požadavky ČSN EN 62305-3 ed. 2, ale také ČSN EN 62305-4 ed. 2, kde je kompletně řešena problematika stínění proti magnetickému rušení a přepěťová ochrana (SPD) od LEMP.

 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 55
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.