Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

KNIHA: Elektrické instalace v dřevostavbách a v provozech pro zpracování dřeva


Document Actions
KNIHA: Elektrické instalace v dřevostavbách a v provozech pro zpracování dřeva
Dřevostavby se skloňují více ve Spojených státech nebo Kanadě než u nás, ale v posledních letech přichází stále více do obliby. Z pohledu bezpečné elektroinstalace není důležité, zda jde o rodinný dům, provozovnu podnikatele nebo pouze část budovy. Princip je stejný. A jako u jiných oborů platí, že odborník je ten, kdo kromě hlavních znalostí své profese, zná také související odborný přesah. A dřevostavba může být logicky typickým přesahem každého, kdo realizuje například domovní elektroinstalace ...
Vilém Gracias, ze dne: 18.12.2018
reklama


Vzpomínám si na dobu, kdy se s dřevostavbou pojila azbestová podložka. Mnozí z nás jsme v té době prožili velkou část svého života. Stejně jako přišlo zjištění o škodlivosti azbestu na lidský organismus, tak přibylo mnoho dalších zkušeností a také technologií spojených s budovami dřevěných konstrukcí.



Jak se elektrikář stane odborníkem na dřevostavby? Tím, že jich realizuje například 100? Z toho jich polovinu udělá špatně? Kromě těch špatných pokusů uplyne také dost času, o fatálních penalizacích nemluvě. Začte se tedy elektrotechnik nejdříve do platných ČSN? S největší pravděpodobností ano, ovšem daleko přirozenější způsob je nejdříve projít nějakou knihu, která se o dané problematice zmiňuje a dává čitateli často na rozdíl od normy ucelený přehled všech bodů, na které má v takové problematice pamatovat.





A právě taková příručka Karla Dvořáčka leží přede mnou. Vydalo ji vydavatelství IN-EL mezi ostatními odbornými tituly z oblasti instalační elektrotechniky. V devíti kapitolách se dozvíme o legislativním a normativním pohledu na věc, o požadavcích na různé (v konvenční elektroinstalaci běžné) aspekty návrhu a realizace elektrických rozvodů.


  


Každého odpovědného realizátora zajímá, jak má obvod vypínat při poruše spotřebiče nebo špatné izolaci. Úzkou skupinku pak určitě zaujmou správná řešení v dílnách a provozovnách na zpracování dřeva.

Komu je kniha určena?
Jak jsem uvedl již v úvodníku. Pro každého, pro koho má takový přesah nějaký význam. U elektrotechniků je to jasné. U investora, majitele, stavebníka dřevostavby nejde o návod step by step, ale o uvedení do problematiky, aby se dokázal lépe orientovat v komunikaci s ostatními řemesly. Tedy odborníky, kteří dřevostavbu realizují.
Knihu vydalo IN-EL Pardubice ve dvou provedeních. V elektronické a klasické papírové verzi zde!



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933