Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Elektrické instalace nízkého napětí (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.02.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Elektrické instalace nízkého napětí


Elektrické instalace nízkého napětí
Protože většina instalací nn je provedena v budovách je třeba respektovat řadu zákonných a předpisových ustanovení. V prvé řadě je možno jmenovat stavební zákon č. 183/2006 Sb., v platném znění a dále vyhlášky vydané k jeho provedení. Projekt elektrického zařízení, rozvodů, kladení vedení a připojování přístrojů určuje zásadním způsobem konečné dílo – elektrickou instalaci a často i použitá zařízení a spotřebiče. Je možno říci, že ...
Zbyněk Urban, ze dne: 12.02.2013



Protože většina instalací nn je provedena v budovách je třeba respektovat řadu zákonných a předpisových ustanovení. V prvé řadě je možno jmenovat stavební zákon č. 183/2006 Sb., v platném znění a dále vyhlášky vydané k jeho provedení. Projekt elektrického zařízení, rozvodů, kladení vedení a připojování přístrojů určuje zásadním způsobem konečné dílo – elektrickou instalaci a často i použitá zařízení a spotřebiče. Je možno říci, že projekt je základem dokumentace stavby, která má zásadní význam pro zajištění ochrany veřejných zájmů ve výstavbě, tedy i bezpečnosti elektrických zařízení.  Stavební zákon č. 183/2006 Sb., v platném znění zmiňuje v §160 provádění stavby a vychází ze zásad pro vybrané činnosti ve výstavbě. Stavby, jejich změny a udržovací práce na nich lze provádět jen na základě stavebního povolení nebo ohlášení stavebnímu úřadu. Pokud tyto práce končí revizí elektrického zařízení je zde neopominutelné místo pro dokumentaci. K tomu stavební zákon v §159 Projektová činnost ve výstavbě uvádí v odstavci 2):



Projekt by měl být jedním ze základních podkladů pro stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce, jak je uvedeno v části čtvrté – stavební řád, hlava I. Současně dokumentace je jedním ze základních podkladů, podle kterých se postupuje při revizi s odkazem na normy ČSN 33 1500 a ČSN  33 2000-6.



Zde je často problém v tom, že projektová dokumentace pro stavební povolení často neobsahuje údaje nutné pro skutečnou realizaci – prováděcí projekt. Konečné provedení elektrických instalací je v nejednom případě řešeno na základě postupů podle uvážení pracovníků provádějících stavbu, bohužel někdy na úrovni lidové tvořivosti, ale s odpovědností za provedené změny.

Na celou řadu výrobků se vztahuje zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění, který platí pro výrobky tvořící elektrotechnická zařízení jako taková a navíc i v dalších souvislostech – např. u stavebních výrobků. Za závažný nedostatek je možno označit používání stavebních materiálů bez uvážení jejich vlastností jako např. hořlavosti a v souvislosti s tím i použití nevhodných instalačních přístrojů a prvků. Dále je třeba upozornit na dovážené výrobky, které dnes podléhají stejnému postupu při uvádění na trh, jako je tomu u tuzemské výroby. V případech "výhodných“ nákupů ze zahraničí se může jednat o výrobky, které nevyhověly schvalovacímu řízení v zemi výrobce. Po dovezení se situace může opakovat i na našem trhu a to ke škodě dovozce, kdy by se výrobek rovněž neměl dostat na trh. Sankce za prodej výrobků, které neodpovídají shodě – konformitě (CE) s příslušnými direktivami, jsou v Evropské unii velmi citelné a jsou důsledně uplatňovány. Na stejný systém postupně přechází i náš trh a proto je třeba administrativním otázkám při schvalování a uvádění technických zařízení na trh věnovat patřičnou pozornost. Zde je možno jmenovat zákon č. 490/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví požadavky na akreditaci a dozor nad trhem, týkající se uvádění výrobků na trh.

Dokončená instalace musí být revidována a o revizi vystavena zpráva podle ČSN 33 2000-6 a ČSN 33 1500 a podle vyhlášky č. 73/2010 Sb., o vyhrazených elektrických technických zařízeních. Pro použité výrobky a komponenty je třeba vycházet ze zásady, že je použito jen takových, které jsou schválené a způsobilé k uvedení na trh pro použití v konkrétních podmínkách - vlivech. Obvykle se vychází z prohlášení o shodě k výrobku a k požadavkům některých dalších předpisů a ze zásady, že výrobek je použit k účelu, ke kterému byl vyroben.

Dokumentace staveb vychází z vyhlášky č. 499/2006 Sb. a zde zejména z §4

Dokumentace skutečného provedení stavby (§125 odst. 6 stavebního zákona):

(1) Rozsah a obsah dokumentace skutečného provedení stavby pořizované podle §125 odst. 1 a 3 stavebního zákona je stanoven v příloze č. 3 k této vyhlášce (příloha uvádí v bodě 1.4. technický popis stavby a jejího vybavení.)

(2) Dokumentaci skutečného provedení stavby může tvořit kopie ověřené projektové dokumentace doplněná výkresy odchylek, pokud to není na újmu přehlednosti a srozumitelnosti dokumentace.

Další podstatná ustanovení obsahuje nařízení vlády č. 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí. Nařízení zpracovává příslušné předpisy ES a upravuje podrobnější požadavky na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti a v pracovním prostředí. Z nařízení vlády vyplývá mimo jiné nutnost zajistit:


Samostatným prvkem instalace jsou rozvaděče nebo rozvodnice. Všechny rozvaděče pro rozvod elektřiny (ACS) musí splňovat požadavky souboru norem ČSN EN 60439, případně ČSN EN 61439. Obecně jsou vyžadovány do míst s laickou obsluhou rozvaděče typově zkoušené (TTA) a právě v tomto požadavku se skutečnost často rozchází s textem normy. Problém je řešitelný volbou vhodného rozvaděče s požadovanými parametry a typovou zkouškou.


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54

Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.