Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Elektrická zařízení ve vztahu k objektům a druhu provozu


Document Actions
Elektrická zařízení ve vztahu k objektům a druhu provozu
Mezi nejrozšířenější část elektrických instalací je možno zařadit zařízení budov pro bydlení, drobných provozoven a podobných objektů. Zde má uplatnění v prvé řadě soubor norem ČSN 33 2000 Elektrické instalace nízkého napětí. Z hlediska legislativy jde o oblast pod působností stavebního zákona č. 183/2006 Sb., v platném znění a vyhlášek vydaných k jeho provedení. Pro stavby a elektrická zařízení ...
Zbyněk Urban, ze dne: 9.08.2012
reklama

 

Mezi nejrozšířenější část elektrických instalací je možno zařadit zařízení budov pro bydlení, drobných provozoven a podobných objektů. Zde má uplatnění v prvé řadě soubor norem ČSN 33 2000 Elektrické instalace nízkého napětí. Z hlediska legislativy jde o oblast pod působností stavebního zákona č. 183/2006 Sb., v platném znění a vyhlášek vydaných k jeho provedení.

Pro stavby a elektrická zařízení v nich se jedná o vyhlášku č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, kde předmětem úpravy vyhlášky je stanovení technických požadavků na stavby, které náleží do působnosti obecných stavebních úřadů.

Za nejpodstatnější je možno označit z vyhlášky část pátou – požadavky na technická zařízení staveb. Jde o § 34 připojení staveb k distribučním sítím, vnitřní silnoproudé rozvody a vnitřní rozvody sítí elektronických komunikací a § 36 ochrana před bleskem. Zde k ochraně před bleskem připomenutí postupů podle souboru norem ČSN EN 62305. Návaznost na elektrické instalace a zařízení mají i § 37 vzduchotechnická zařízení a § 38 vytápění.

K § 28 vyhlášky, výtahy je třeba připomenout, že se jedná o vyhrazené technické zařízení s obsáhlým a náročným výčtem požadavků a povinností (viz nařízení vlády č. 27/2003 Sb., v platném znění, kterým se stanoví technické požadavky na výtahy). Zde má svoje opodstatnění i použití nařízení vlády č. 616/2006 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na výrobky z hlediska jejich elektromagnetické kompatibility (EMC). Citované nařízení vlády je shodné se směrnicí 2004/108/ES používanou v EU.

Pokud jsou v těchto objektech, ale nejen v nich, pracovní stroje je možno za základ legislativy označit ve většině případů nařízení vlády č. 176/2008 Sb., shodné se směrnicí 2006/42/ES (dříve nařízení vlády č. 24/2003 Sb.). Dalším předpisem zde je nařízení vlády č. 378/2001 Sb., o bližších požadavcích na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí. Zde má zásadní význam dokumentace a to jak při instalaci stroje, tak při jeho údržbě, opravách a revizích. Revize stroje je zmíněna v ČSN 33 1500, kde je odvolání (změna 4/2007) na ČSN EN 60204-1 ed. 2. Zde však nastává určitý problém, protože v ČSN EN 60204-1 ed. 2 najdeme k problematice "revizí" odkaz na čl. 17 o technické dokumentaci a na čl. 19 o ověřování.

Z čl. 19 je požadováno ověření shody s technickou dokumentací v celé řadě souvislostí, měření spojitosti ochranného obvodu (jako základu ochrany před úrazem), měření izolačního odporu, zkouška napětím, ochrana před zbytkovým napětím a funkční zkoušky a přezkoušení. Absence dokumentace je u strojních zařízení nedostatkem, který je třeba si uvědomit ve všech souvislostech a možných následcích. Nakonec je možno zde citovat z nařízení vlády č. 101/2005 Sb., k dispozici musí být dokumentace podle skutečného provedení a záznamy o elektrickém zařízení. Ze zcela praktického hlediska je třeba vycházet ze skutečnosti, že stále složitější technická zařízení s množstvím bezpečnostních prvků a elektronikou nelze bezpečně provozovat bez potřebných podkladů.

K bezpečnostním požadavkům u staveb je nutno počítat i ochranu před požárem.
Zde došlo v poslední době k řadě změn a uplatňování požadavků, které nejsou v elektrotechnické praxi uplatňovány v potřebné míře. Základem je zde zákon o požární ochraně č. 133/1985 Sb., v platném znění a navazující vyhlášky. Na základě zmocnění ze zákona o požární ochraně byly vydány prováděcí předpisy vztahující se k požární prevenci, ze kterých je možno jmenovat:

Vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb (ve znění vyhlášky č. 268/2011 Sb.)
Vyhláška č. 246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci)
Vyhláška č. 202/1999 Sb., kterou se stanoví technické podmínky požárních dveří, kouřotěsných dveří a kouřotěsných požárních dveří
Nařízení vlády č. 172/2001 Sb., k provedení zákona o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů.

S realizací požadavků zákona o požární ochraně a jeho prováděcích předpisů souvisí i dodržování řady dalších předpisových ustanovení, která se vztahují k výše uvedeným oblastem požární prevence. Z technických norem pro elektrotechniku je možno jmenovat:

  • ČSN 33 2000-4-482 Výběr ochranných opatření podle vnějších vlivů. Ochrana proti požáru v prostorách se zvláštním rizikem nebo nebezpečím
  • ČSN 33 2312 Elektrická zařízení v hořlavých látkách a na nich
  • ČSN 33 2130 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Vnitřní elektrické rozvody a dále soubor norem pro požární bezpečnost staveb ČSN třídy 73, kapitola 08.

S ochranou před požáry souvisí do značné míry ochrana před bleskem. Požadavky vycházejí příkladně z vyhlášky č. 268/2009 Sb. § 36 ochrana před bleskem. Ochrana před bleskem se v současnosti řídí postupy podle souboru norem ČSN EN 62305, kde byly některé části vydány již v edici 2. Nejčastější otázkou je nutnost instalace ochrany před bleskem u konkrétních objektů. Řešení je ve stanovení rizik, které vychází jednak z ČSN EN 62305 – 2 a dále z ustanovení stavebního zákona a již zmíněné vyhlášky. Jedná se o náročnou problematiku, kde povrchní přístup může vést k značně nepřesným závěrům a potížím při kolaudaci objektu.

Dalším z problémů je otázka přístupu k zařízením vn, kde proběhlo několik změn v návaznosti na přejímání norem na ochranu před úrazem elektrickým proudem, otázky uzemnění, pospojování a ochranných vodičů a nakonec i kladení vedení. Poslední vydání ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 po předchozím začlenění otázek vn tuto problematiku vyčlenilo do ČSN 33 3201. Úpravy norem v této oblasti na konci roku 2011 představuje vydání ČSN EN 61936-1(2011) Elektrické instalace nad AC 1kV - Část 1: Všeobecná pravidla a ČSN EN 50522 (2011) Uzemňování elektrických instalací AC nad 1kV.

V neposlední řadě to bude i připravované vydání ČSN 33 2000-5-52 ed. 2, které bude řešit jen instalace nn na rozdíl od dosud platné ČSN 33 2000-5-52 Elektrotechnické předpisy Elektrická zařízení – Výběr a stavba elektrických zařízení – Výběr soustav a stavba vedení, kde jsou uvedeny i požadavky na vn zařízení.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č.51

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933