Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Elektrická zařízení v chráněné únikové cestě, prostupy a utěsnění rozvodů v požárně dělící konstrukci (2/2) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.06.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Elektrická zařízení v chráněné únikové cestě, prostupy a utěsnění rozvodů v požárně dělící konstrukci (2/2)


Elektrická zařízení v chráněné únikové cestě, prostupy a utěsnění rozvodů v požárně dělící konstrukci (2/2)
Zvláštní pozornost je třeba věnovat kabelovým kanálům, šachtám, mostům a prostorům - pro jejich zajištění již neplatné ČSN 38 2156. V těchto prostorách musí být utěsněny všechny prostupy hlavními i dílčími požárními přepážkami, a to hmotami stupně hořlavosti ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.06.2006

pokračování ...

Ing. Pavel Jordán - Autorizovaný inženýr pro požární bezpečnost staveb

2. PROSTUPY A UTĚSNĚNÍ ROZVODŮ V POŽÁRNĚ DĚLÍCÍ KONSTRUKCI

Prostupy rozvodů a instalací, technických a technologických potrubních rozvodů, kabelových a jiných elektrických rozvodů apod., požárně dělícími konstrukcemi musí být utěsněny tak, aby se zamezilo šíření požáru těmito rozvody.

Obecně upravuje požadavky na utěsnění prostupů rozvodů a instalací požárně dělicími konstrukcemi ČSN 73 0802 - tyto musí být vždy utěsněny hmotami stupně hořlavosti nejvýše C1 (nově třída reakce na oheň nejvýše C), těsnící konstrukce musí vykazovat požární odolnost shodnou s požární odolností konstrukce, kterou rozvody prostupují, nepožaduje se však vyšší požární odolnost než 60 minut.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat kabelovým kanálům, šachtám, mostům a prostorům - pro jejich zajištění již neplatné ČSN 38 2156. V těchto prostorách musí být utěsněny všechny prostupy hlavními i dílčími požárními přepážkami, a to hmotami stupně hořlavosti nejvýše A nebo B (nově třída reakce na oheň nejvýše A1,A2 nebo B). Hmota použitá pro utěsnění kabelů musí být snadno odstranitelná při výměně nebo doplnění kabelů, ale nesmí z ucpávky samovolně vypadávat. Těsnící konstrukce musí vykazovat požární odolnost shodnou s požární odolností konstrukce, kterou rozvody prostupují, nepožaduje se však vyšší požární odolnost než 60 minut.

Nově jsou zavedeny požadavky na těsnění prostupů kabelů a potrubí v ČSN 73 0810 (červen 2005) :

Těsnící konstrukce musí vždy vykazovat požární odolnost shodnou s požární odolností konstrukce, kterou rozvody prostupují, nepožaduje se však vyšší požární odolnost než 60minut.

Pokud utěsnění kabelů a potrubí prostupujících požárně dělící konstrukcí nelze z provozních či technických důvodů zajistit (např. skupina obtížně přístupných prostupů s nekontrolovatelným utěsněním), může být těsnění prostupů nahrazeno např. ochranným pláštěm se samočinným hasicím zařízením. V těchto případech musí být zkouškou nebo výpočtem prokázáno, že úprava je ekvivalentní s požadavky těsnících konstrukcí. Obdobně se hodnotí i jiné prostupy potrubních a kabelových rozvodů (kromě výše uvedených), pokud existuje možnost šíření požáru po těchto zařízeních mezi požárními úseky.

OBRAZOVÁ PŘÍLOHA:


Obr. 1 - nika pro elektroměr s požárními dvířky
 ( 1 - zesílení zadní stěny konstrukcí PROMATECT, 2 - zděná konstrukce požární stěny, 3 - dvířka s požární odolností)


Obr.2 - příklady utěsnění kabelů pro průchod požární stěnou
Stavebnicová tvarovka PROMASTOP


Detil uložení kabelů)


Stavební zátka PROMASTOP


Desková přepážka PROMASTOP

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.