Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Přívodní a elektrická vedení na staveništích


Document Actions
Přívodní a elektrická vedení na staveništích
Podle kterých doporučení se řídit při zřizování vedení pro prozatimní elektrické zařízení (PEZ) na staveništích? Mohu použít holé vodiče nebo musí být vedení izolované? Musí být ochrana před nebezpečným dotykem zvýšená nebo stačí dodržet stejnou jako používáme běžně? Jaké jsou vzdálenosti ochranných pásem podle napětí? Není přívodní vedení vysokého napětí nad okolím příliš nízko? Hovoří předpisy o ochraně přívodních vedení před poškozením vozidly?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.05.2018
reklama


Na stavbách často spatřujeme různé provizorní vedení. Ukládání přívodních kabelů se často řeší operativně bez konzultace s provozovatelem. Které základní informace bychom měli znát a kde hledat další podrobnosti naleznete zde ...

Podstatnou částí prozatimního elektrického zařízení (PEZ) na staveništi jsou vedení, která mohou být řešena jako venkovní, kabelová, případně šňůrová. Za základní normu pro vedení je možno považovat ČSN 33 2000-5-52 ed. 2, kterou by se měly řídit postupy při výstavbě a provádění vedení. Z hlediska zajištění bezpečnosti se na staveništi nedoporučují venkovní vedení holými vodiči, ale přednostně by mělo být použito závěsných kabelů nebo izolovaných vodičů. U venkovních vedení by měla být dodržována vzdálenost podpěr s ohledem na mechanické namáhání vodičů. U podpěr do vzdálenosti 20m se nevyžaduje provedení výpočtu vodičů.

Reálné foto: www.rotrekl-sro.cz

U venkovních vedení holými vodiči s napětím do 1kV má být vedení alespoň 6m nad zemí, pokud okolnosti nevyžadují větší výšku. U zemědělských ploch je požadována výška vedení holými vodiči 6m nad zemí. Pro umístění holých vodičů ve výšce 3 až 6m norma vyžaduje ochranu před nahodilým dotykem zajištěnou vhodným krytem. Pro umístění holých vodičů méně jak 3m nad zemí je třeba zajistit ochranu před úmyslným dotykem. Uvedená ochranná opatření se nevyžadují, pokud je vedení napájeno bezpečným napětím. Některé podrobnější požadavky jsou uvedeny v podnikových normách energetiky (PNE).

Reálné foto: www.elektra.czweb.org

Ochrana před úrazem elektrickým proudem u vedení s holými vodiči ve vnitřních prostorách musí být zajištěna i ve vodorovném směru, a to do vzdálenosti alespoň 3m od okraje míst přístupných osobám. Vždy by měly být dodrženy minimální vzdálenosti od vedení s holými i izolovanými vodiči, stejně jako u kabelových vedení, a to podle hodnot, které uvádí podklady např. PNE 33 3302. Obdobně je tomu s dodržováním bezpečných vzdáleností od vodivých konstrukcí, které by měly být takové, aby nedošlo k elektrickému spojení s vodiči a možnosti přenesení nebezpečného napětí. Platí to příkladně pro elektrická vedení, která procházejí lešením nebo jsou v jeho těsné blízkosti. Zde se musí po dobu používání lešení zajistit ochrana před úrazem odpojením vedení nebo zajištěním ochrany před úrazem.

Reálné foto: www.rotrekl-sro.cz

K ochraně před úrazem elektrickým proudem u rozvodných vedení na stavbách je třeba volit řešení a umístění tak, aby nevznikalo riziko od nebezpečného dotykového napětí pracovníkům a osobám na stavbě, zejména na lešení nebo u vodivých konstrukcí nebo strojů. Řešení vyžaduje otázka rizika zavlečení nebezpečného napětí na vodivé konstrukce. Jde příkladně o pokládání kabelů a šňůr přes ostré hrany, uložení vedení na komunikačních cestách a podobné situace. Zvláštní pozornost vyžadují pohyblivé stroje a zařízení, jako jsou jeřáby, výtahy a pohyblivé plošiny. Obsluha těchto strojů a zařízení musí být seznámena s prostorovým uložením vedení a rizikem přiblížení pod dovolené ochranné vzdálenosti.

Pro prozatimní elektrické zařízení (PEZ) na staveništi platí stejně jako pro ostatní stavby a zařízení ochranná pásma vedení, jak je uvádí energetický zákon č. 458/2000 Sb. v platném znění. Ochranná pásma elektrických zařízení se řeší ve smyslu zákona č. 458/2000 Sb. v platném znění, jak jsou uvedena v § 46. Ochranným pásmem zařízení elektrizační soustavy je prostor v bezprostřední blízkosti tohoto zařízení určený k zajištění jeho spolehlivého provozu a k ochraně života, zdraví a majetku osob. Ochranné pásmo vzniká dnem nabytí právní moci územního rozhodnutí o umístění stavby, nabytí účinnosti veřejnoprávní smlouvy, územní rozhodnutí nahrazující nebo právními účinky územního souhlasu s umístěním stavby. Pokud není podle stavebního zákona vyžadován ani jeden z těchto dokladů, potom dnem uvedení zařízení elektrizační soustavy do provozu.

Reálné foto: www.elektra.czweb.org

Ochrannými pásmy jsou chráněna nadzemní vedení, podzemní vedení, elektrické stanice, výrobny elektřiny a vedení měřicí, ochranné, řídicí, zabezpečovací, informační a telekomunikační techniky. Ochranné pásmo nadzemního vedení je souvislý prostor vymezený svislými rovinami vedenými po obou stranách vedení ve vodorovné vzdálenosti měřené kolmo na vedení, která činí od krajního vodiče vedení na obě jeho strany.

  • a) u napětí nad 1kV a do 35kV včetně:
    1. pro vodiče bez izolace 7m,
    2. pro vodiče s izolací základní 2m,
    3. pro závěsná kabelová vedení 1m,
  • b) u napětí nad 35kV do 110kV včetně:
    1. pro vodiče bez izolace 12m,
    2. pro vodiče s izolací základní 5m,
  • c) u napětí nad 110kV do 220kV včetně 15m,
  • d) u napětí nad 220kV do 400kV včetně 20m,
  • e) u napětí nad 400kV 30m,
  • f) u závěsného kabelového vedení 110kV 2m,
  • g) u zařízení vlastní telekomunikační sítě držitele licence 1m.

Ochranné pásmo podzemního vedení elektrizační soustavy do napětí 110kV včetně a vedení řídicí a zabezpečovací techniky činí 1m po obou stranách krajního kabelu. U podzemního vedení o napětí nad 110kV činí 3m po obou stranách krajního kabelu.

Reálné foto: www.rotrekl-sro.cz

Jedno z podstatných ustanovení o činnostech a pohybu v ochranném pásmu je v § 46 odstavec 12: „V ochranném pásmu i mimo ně je každý povinen zdržet se jednání, kterým by mohl poškodit elektrizační soustavu nebo omezit nebo ohrozit její bezpečný a spolehlivý provoz a veškeré činnosti musí být prováděny tak, aby nedošlo k poškození energetických zařízení“.

Mimo požadavky na kladení vedení jsou v normě uvedeny požadavky na kladení kabelů v zemi. Trasy kabelů uložených v zemi se volí tak, aby nebyly přejížděny mechanismy a vozidly, pokud není provedena patřičná mechanická ochrana kabelů. Při volbě trasy má být přihlédnuto k budoucí zástavbě území a k případné možnosti využití trasy jako definitivní. K zamezení mechanického poškození kabelů je zakázáno pokládat na trasy kabelů těžké předměty nebo sypké hmoty.
Autor: Zbyněk Urban

Více o prozatimních elektrických zařízeních naleznete v této knize.






Jak ve skutečnosti vypadají přívodní a
další elektrická vedení na staveništích?
Sdělte nám svůj názor
v níže otevřené diskusi také vy!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933