Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Zprávy

EIB a Luxmate v Brně

  • 4.03.2004
EIB a Luxmate v Brně
V brněnské Voroněži se konal seminář na téma. Systémy řízení budov pomocí EIB a Luxmate. Tyto technologie představily dvě brněnské společnosti EBM a Luxplan. Stručně o těchto firmách a tomto úvodním semináři čtěte zde....

Elmer - software pro elektro

  • 3.03.2004
Elmer - software pro elektro
Jiří Meisner prezentoval na 4. celostátním setkání na BVV stěžejní produkt firmy Elmer software "Schémata CAD". Určitě se jedná o komoditu zajímavou pro konstruktéry, projektanty, i pro revizní techniky.

Tugendhat v pavilonu G

  • 2.03.2004
Tugendhat v pavilonu G
Vila Tugendhat, kterou v roce 1929 navrhl architekt Ludwig Mies van der Rohe, dnes patří k chloubám české moderní architektury. V roce 2002 byla zapsána do seznamu světových kulturních památek UNESCO. Znáte ji také?

Zázračná rozbočka Hypernovy (2.)

  • 2.03.2004
Zázračná rozbočka Hypernovy (2.)
Nákup zázračné zásuvky v Hypernově. Setkání se zájemcem o rozbočku. Ochota personálu. Příslušné doklady k výrobku. Zjištění nemožnosti rozbočku otevřít.

Zázračná rozbočka Hypernovy (4.)

  • 2.03.2004
Zázračná rozbočka Hypernovy (4.)
Zázračná rozbočka uvnitř. Podívejte se jak jsme se dostali dovnitř a co jsme objevili. Skutečnost, že je vlastně rozbočka vzhůru nohama není v rozporu s našimi předpisy!

Zázračná rozbočka Hypernovy (3.)

  • 2.03.2004
Zázračná rozbočka Hypernovy (3.)
Pohled do Obchodního zákoníku. Nekalá soutěž, klamavá reklama, klamavé označení zboží a služeb. Jak to tedy je s tou klamavou reklamou? Lhát nesmíme, ale někteří patrně ano.

Připravuje se 46. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu

  • 25.02.2004
Připravuje se 46. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu
Loňský Mezinárodní strojírenský veletrh je již minulostí a nás čeká ročník s pořadovým číslem 46. A přesto půjde o jednu velkou premiéru. První ročník MSV a IMT pořádaný již v členské zemi EU se uskuteční v termínu od 20. do 24. září 2004.

Zázračná rozbočka Hypernovy (1.)

  • 24.02.2004
Zázračná rozbočka Hypernovy (1.)
Nakupujte hypervýhodně.... takový slogan určitě mnozí známe. Autor zapomíná ovšem dodat, že nakupovat hypervýhodně hyperpřístroje!

Kopos Kolín poprvé utržil půl miliardy

  • 24.02.2004
Kopos Kolín poprvé utržil půl miliardy
Jeden z největších tuzemských výrobců elektroinstalačního materiálu, kolínská akciová společnost Kopos Kolín, poprvé od svého založení v roce 1996 utržila přes půl miliardy korun.

ECDV pořádá již 4. cechovní den

  • 19.02.2004
ECDV pořádá již 4. cechovní den
Rada elektrotechnického cechu Drahanská vrchovina oznamuje konání již v pořadí čtvrtého cechovního dne. Tentokrát ovšem se změnou místa konání.....

Tabulky Beta.S Olomouc

  • 17.02.2004
Tabulky Beta.S Olomouc
Po špatných zkušenostech s některými předchozími výrobci tabulek jsme nyní objevili dalšího dodavatele, který má také bohatý sortiment různých návěstí, varování, příkazových tabulek. A navíc má k dispozici svůj e-shop!

Projekční nástroje SPAC

  • 17.02.2004
Projekční nástroje SPAC
Firma TECHNODAT,CAE-elektro, s.r.o. rozšiřuje své portfolio o projekční nástroje řady SPAC, které jsou určeny především ke zpracování elektroinstalačních projektů a jednoduchých projektů z oblasti silnoproudu.

Nový veletrh Elektro v otázkách a odpovědích

  • 11.02.2004
Nový veletrh Elektro v otázkách a odpovědích
Nový brněnský veletrh se blíží. Spolu s ním vyvstalo několik otázek..... Hodí se elektrotechnický obor na stavební veletrh? Budou i v budoucnu stavební veletrhy vyhledávanou událostí? Co BVV nabízí vystavovatelům nadstandardního?

Střípky z prvního zasedání Sejm 2004

  • 6.02.2004
Střípky z prvního zasedání Sejm 2004
První schůzka SejM trvala více než dvě hodiny.  Tradičně v prostorách brněnské OHK se sešli členové užší pracovní skupiny.....Oč šlo?

Dvacátá první ELEKTRA OLOMOUC

  • 4.02.2004
Dvacátá první ELEKTRA OLOMOUC
Ve dnech 11.-13. února 2003 se uskuteční na olomouckém Výstavišti Flora první díl série letošních veletrhů elektrotechniky, elektroniky a energetiky pod značkou Omnis – ELEKTRA OLOMOUC. Již třináctým rokem olomoucký veletrh zahajuje....
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933