Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Elektrická Spojka 2022 (poté)


Document Actions
Elektrická Spojka 2022 (poté)
Události za poslední dva roky s našimi zvyky a tradicemi řádně zamávaly. Společenská katarze stále probíhá a elektrotechnikům se také nevyhýbá. Ovšem Elektrická spojka se letos konala v podobě, jak ji známe, i když opět jinde a s odlišným obsahem. Co vše se odehrálo? Podobně jako u předešlých ročníků jsme prolnuli zábavu s prvky naší profese a v závěru sobotního programu se odehrálo "reálné přezkoušení" podle vyhlášky padesát tak, jak jsme si vzpomněli.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.06.2022
reklama


Konečně se virová situace změnila natolik, že je konání akcí s fyzickou přítomností možné tak, jako kdysi. Přestože někteří z nás podlehli digitálním nástrojům a ze své fyzické bubliny se nevzdalují. Na letošní spojce nás bylo zase dost! Letošní víkend se vrátil zpět do časové úsečky kolem května (3.-6.6.) s jedinou pauzou v roce 2021. Tehdy to s koronavirem skutečně nebylo reálné.

 
Pro větší náhled kliknout!


Elektrická spojka nemá stacionární místo konání. Různě ji přesouváme v domnění, že další místo bude ještě hezčí.  Okolí jsou opravdu krásná. To samé však nelze tvrdit o navštěvovaných kempech a servisu poskytovaném návštěvníkům. Výjimkou nebyl ani kemp Rákosí u Zruče nad Sázavou. Tam se letošní ročník uskutečnil.

Pro větší náhled kliknout!

Prognózy počasí neslibovaly nic pěkného, ovšem v našem případě se nastěstí "rosnička ČHMÚ" šeredně spletla a počasí bylo skvělé. Srážecí pátek, kdy se všichni sjíždí, začal brzy s Pavlem Horským a Kamilem Novákem. Ti se ozývali telefonem v době, kdy ostatní nebyli ještě ani na cestě. První noc byl "přípravný brífing" na sobotní hlavní událost.

Pro větší náhled kliknout!

Hlavním dnem všech akcí bývá sobota. V pátek je o příjezdech, vítání, sociálním brífinku do pozdních hodin, sobota je den "D" a neděle je rozlučková. Tuto sobotu se dopoledne vyráželo na místní rozhlednu Babka, zámek a zámecký park a nebo do vodního interaktivního muzea. Některé osoby znalé s vyšší kvalifikací vyrazily na střelnici provětrat své legálně držené zbraně.

Po obědě se spustila lavina různých akcí. Zručnost a hbitost prstů nebyla nikomu cizí a bystrost při třídění Wagosvorek u některých jedinců ukázala až nečekanou rychlost! Zapojovaní svodičů přepětí DEHN byla pro místní znalce spíše rutinní záležitost než překvapením neznámého výrobce. Střílelo se na rozvodnice HAGER, poslepu se rozeznávaly moduly Foxtrotu, mentální zátěží se dala nazvat série logických hádanek. 


Kdo ještě neznal Wago in-line svorku, odnesl si vzorky k použití v praxi. První českou premiérou byl test trhací šňůrky vysokonapěťového kabelu nkt, jehož vzorek nám byl zaslán z Dánska. Poslední rozloučení s padesátkou místních přeživších a tombola udělala tečku za hlavními aktivitami. Bez nadsázky, všichni byli K.O. Na špekáčky ani nedošlo.


Letošní sponzoři zábavy:



Avízované přezkoušení z vyhlášky 50/78Sb.
se opravdu konalo. Původní zaměr se však musel změnit, protože letos chyběl Oldřich Morávek, pořadatel přezkoušení. V těchto dnech se odpočítávaly poslední dny legendární a nadčasové vyhlášky 50/78Sb. Jak jinak se rozloučit s kusem života každého elektrikáře jinak, než s humorem?




Vyhláška padesát byla především o bezpečnosti práce na elektrickém zařízení. Nového Nařízení vlády, prováděcího předpisu Zákona 250/2021Sb. bude v principu to stejné, pouze v novém, podstatně použitelnějším obalu. A to nikoliv pouze proto, že jsme museli 32 roků "zasklívat" zástupce ROH :-) Na sestřihu těch nejlepších hlášek se už pracuje!

Příští rok bude zase jiný, nové místo, nová zábava. Už se všichni těšíme!


Každá elektrická spojka byla vždy krátká!




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 27)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933