Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Elektrická síť, elektrická stanice


Document Actions
Elektrická síť, elektrická stanice
Při rozhodování o volbě typu ochrany v elektrické síti je nezbytná kvalifikovaná rozvaha o provozních a bezpečnostních podmínkách v dané síti. Důležitou a bohužel mnohdy tou rozhodující podmínkou je ekonomická stránka volby druhu ochrany na úkor její provozní spolehlivosti.
František Kosmák, ze dne: 21.11.2013
reklama


Elektrická síť
pro přesnou definici elektrické sítě použijeme mezinárodní elektrotechnický slovník
ČSN 33 0050-601 (International Electrotechnical Vocabulary - modifikace IEC 50-601) kde je elektrická síť definována jako "soubor jednotlivých vzájemně propojených elektrických stanic, venkovních a kabelových vedení pro přenos a rozvod elektrické energie". Hranice částí elektrické sítě jsou určeny na základě vhodných kritérií, jako zeměpisná poloha, majetková příslušnost apod.



Elektrická stanice
pojem je definován následovně "Elektrická stanice je část elektrické sítě určená pro danou oblast obsahující hlavně ukončená distribuční nebo přenosová vedení, rozvodná zařízení a transformátory; elektrická stanice všeobecně obsahuje bezpečnostní nebo řídící zařízení - např. ochrany".

Zde je nutno zdůraznit, že každá elektrická síť má svůj začátek vždy jen a jen ve zdroji (zejm. transformátor, motorgenerátor, akumulátor). U sítí nn to znamená, že za bodem rozvětvení PEN vodiče v síti TN-C již dál nepokračuje síť TN-S, ale jen síť TN-C-S. (síť TN-S by musela obsahovat samostatný N a samostatný PE vodič už z transformátoru - jehož místo instalace v distribuční síti nám není většinou známo).



U elektrických instalací připojených k elektrické síti pak dodržujeme stejný druh ochrany jako je v el. síti, a proto pak hovoříme o "Ochraně v síti" i když se jedná o elektroinstalaci. Rozdělení vodiče PEN na vodiče PE a N, ať uvnitř spotřebiče nebo v přípojnicích, nemění typ sítě (z TN-C na TN-S).

Pro další obsah tohoto příspěvku jsou použity harmonizované technické normy ČSN EN a podnikové normy energetiky PNE platné jak v ČR tak na Slovensku, uvedené vždy v příslušné části tohoto příspěvku. Úskalím mnoha veřejně publikovaných odborných příspěvků je často volná interpretace přesných znění norem a následné rozšiřování tzv. osobních výkladů norem namísto pečlivého studia textu normy tak, jak nám odkázal profesor List, když řekl "norma se nečte, ale studuje - a to alespoň 11x tam a zpět. 10x proto, abychom ji trochu pochopili a po jedenácté proto, kdybychom bývali na něco zapomněli".

Celá oblast navrhování a výběru ochran v elektrických sítích je tak obsažná, že ji nelze podrobně do tohoto příspěvku vtělit. Zaměříme se tedy na nejvíce používané druhy ochran v elektrických sítích. Začneme od trvalého nebezpečí pro všechny venkovní elektrické sítě, kterým je atmosférická elektřina.

Článek je ukázkou sborníku L.P. Elektro č.63
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku zde.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933