Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Ekvipotenciální pospojování proti blesku (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.05.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Ekvipotenciální pospojování proti blesku


Ekvipotenciální pospojování proti blesku
Ekvipotenciální pospojování proti blesku patří, na rozdíl od předcházejících tří částí, do systému vnitřní ochrany před bleskem. Základním principem vnitřní LPS je zabránit nebezpečnému jiskření uvnitř chráněné stavby, které může být způsobeno průchodem bleskového proudu nejen ve vnějším LPS, ale také v jiných vodivých částech ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 28.05.2013


Ekvipotenciální pospojování proti blesku patří, na rozdíl od předcházejících tří částí, do systému vnitřní ochrany před bleskem. Základním principem vnitřní LPS je  zabránit nebezpečnému jiskření uvnitř chráněné stavby, které může být způsobeno průchodem bleskového proudu nejen ve vnějším LPS, ale také v jiných vodivých částech stavby.

Ekvipotenciální pospojování proti blesku prakticky znamená instalaci svodičů bleskových proudů SPD (třída T1) co nejblíže vstupu vnějších metalických vedení do budovy.

Tak aby mohla být v rámci revize důsledně provedena kontrola ekvipotenciálního pospojování proti blesku, musí si revizí technik stanovit základní body prohlídky, tak aby v těch nejzásadnějších otázkách na nic nezapomněl.



Tabulka 8


Tabulka 9


Poznámka: Upozorňuji na ČSN 332000-5-54. V čl. 544.1.1. se uvádí průřezy ochranného pospojování, kde dochází ke spojení s hlavní ochranou svorkou (HOP Průřezy pro výše uvedené materiály (v tabulkách 8 a 9) se v některých případech liší.


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54

Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.