Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

EKM a výměna podružných rozváděčů v JE Dukovany


Document Actions
EKM a výměna podružných rozváděčů v JE Dukovany
Dodávky pro jadernou energetiku představují již několik roků významný objem výroby společnosti Elektro Kroměříž, s.r.o. V současné době realizuje EKM zakázku pro JE Dukovany v rámci záměny podružných rozváděčů 0,4kV. Specifičnost dodávky vyžaduje ...
Soňa Křibská, ze dne: 27.10.2006
reklama

Dodávky pro jadernou energetiku představují již několik roků významný objem výroby společnosti Elektro Kroměříž, s.r.o. V současné době realizuje EKM zakázku pro JE Dukovany v rámci záměny podružných rozváděčů 0,4kV. Specifičnost dodávky vyžaduje splnění požadavků zadavatele při kvalifikaci dodavatele a výrobků.

Společnost ELEKTRO KROMĚŘÍŽ, s.r.o. je zařazena do seznamu prověřených dodavatelů ČEZ a.s. na základě ověření systému řízení, provedeného auditory ČEZ. Oprávnění pro dodávky vyhrazených elektrických zařízení pro jaderné elektrárny získalo EKM v roce 2001. V roce 2004 bylo toto oprávnění obnoveno ověřením odborné způsobilosti Institutem technické inspekce Praha.

Ve společnosti je zaveden systém jakosti podle normy ČSN EN 9001 a systém ekologického řízení podle ČSN EN 14001. Požadované audity proběhly i u vybraných subdodavatelů EKM.
Při přípravě zakázky byla věnována mimořádná pozornost provedení rozváděče. Skříň, použité přístroje a koncepce výzbroje splňují požadavky investora na technické řešení dodávky. Rozváděče pro uvedenou zakázku jsou dodávány pod typovým označením EKMA 31.

Kvalifikace dodávaných rozváděčů je v souladu s požadavky na dodávky pro jadernou energetiku. Prokazování odolnosti bylo provedeno autorizovanými zkušebnami za přítomnosti zúčastněných stran a zástupců OSOD.

Zkoušky byly řízeny podle zpracované specifikace kvalifikačního programu:

  • typová zkouška představitele skříně proběhla v ABB s.r.o. Brno. Hodnocení výsledků bylo provedeno ve vystaveném zkušebním protokolu.
  • typová zkouška rozváděče byla provedena podle ČSN EN 60439-1 ed 2 a metodiky zpracovanou v EKM podle požadavků JE Dukovany pro ověření zkratové odolnosti obvodů, funkce hlavního jističe a doložení míry pasivní bezpečnosti obsluhy při vzniklých zkratech. Zkouška byla provedena ve spolupráci s IVEP Brno a EZÚ Praha. Testovaný rozváděč EKMA 31 vyhověl stanoveným podmínkám ve všech kriteriích. Na základě výsledků zkoušek byl k rozváděči vystaven protokol a certifikát o zkouškách.
  • ověřování vlivů EMC bylo provedeno podle ČSN EN 61000-4 s přihlédnutím k reálnému elektromagnetickému prostředí v JE Dukovany. Zkouška odolnosti rozváděče EKMA 31 proti vlivům působení EMC proběhla ve VTÚ PV ve Vyškově.
  • zásadním kriteriem pro rozváděče EKMA 31 byla zkouška seismické odolnosti skříní podle elastických spekter odezvy stanovených odběratelem. Simulace seismické zátěže proběhla na zařízení zkušební laboratoře ŠKODA VÝZKUM s.r.o. v Plzni podle zadání, které zpracovala společnost STEVENSON AND ASSOCIATES Plzeň. Požadavky JE Dukovany byly stanoveny pro úroveň + 31m a spektrum odezvy při 5% útlumu s horizontálním a vertikálním buzením v pásmu 0 – 33Hz. Rozváděče musely splňovat zařazení v seismické kategorii Sa. Požadované audity proběhly i u vybraných subdodavatelů EKM. Požadované audity proběhly i u vybraných subdodavatelů EKM (plná funkčnost). Budící signál při zkoušce překračoval zrychlení 4g. Rozváděč EKMA 31 vykázal při zkouškách velmi dobré parametry a s dostatečnou rezervou vyhověl všem definovaným požadavkům.

Výsledky zkoušek potvrdily, že rozváděč EKMA 31 je vysoce kvalitní výrobek, který splňuje podmínky dodávek pro JE Dukovany a kvalifikační dokumentace je plně v souladu s ČSN IEC 60780:2001 a příslušnými odstavci normy ČSN IEC 980.

Článek vyšel v časopise Elektrotechnika v praxi

BAEL: Komerční plán časopisu Elektrotechnika v praxi 2007 zde!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Jindřich Babarík BAEL
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933