Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Základní info k instalaci zásuvkových obvodů


Document Actions
Základní info k instalaci zásuvkových obvodů
Do jakého celkového příkonu lze připojit spotřebiče na jeden zásuvkový obvod? Jak má být podle ČSN orientováno zapojení u zásuvek středního a ochranného vodiče? Kolik lze na jeden zásuvkový obvod zásuvkových vývodů? Jak se nesmí dvojzásuvka připojovat? Kolik trojfázových zásuvek lze připojit na třífázový zásuvkový obvod? A pamatujme si, že jistící prvek v zásuvkovém obvodu jistí pouze rozvod k zásuvkám vedení a obvykle nejistí připojený spotřebič.
Autorský článek, ze dne: 26.01.2018
reklama


Zásuvkové obvody
Zásuvkové obvody se zřizují pro připojení spotřebičů vidlicí do zásuvky. Na zásuvkové obvody lze podle potřeby pevně připojit jednoúčelové spotřebiče pro krátkodobé použití do celkového pří­konu 2.000VA.


Zásuvky musí mít ochranný kolík připojený na ochranný vodič. Jednofázové zásuvky se připoju­jí tak, aby ochranný kolík byl nahoře a střední vodič byl připojen na pravou dutinku při pohledu zpředu - viz též ČSN 33 2180. Zásuvky musí být voleny podle napětí a proudové soustavy. Při použití dvou napěťových soustav musí být zásuvky vždy nezáměnné. Každá napěťová soustava musí mít stejný typ zásuvek v celém zařízení.

Jednofázové zásuvky
Na jeden zásuvkový obvod lze připojit nejvýše 10 zásuvkových vývodů (vícenásobná zásuvka se považuje zajeden zásuvkový vývod), přičemž celkový instalovaný příkon nesmí překročit 3.520VA při jištění 16A (2.200VA při jištění 10A). Zásuvky s dvojitými svorkami se doporučuje připojovat smyčkováním. Vícenásobná zásuvka je určena pro připojení na jeden obvod a nesmí se připojit do dvou různých obvodů ani se nesmí přerušit propojení zásuvek přístroje.


Trojfázové zásuvky
Na jeden trojfázový obvod lze připojit několik trojfázových zásuvek na stejný jmenovitý proud. Trojfázové zásuvky o různém jmenovitém proudu se nesmějí zapojovat do stejného obvodu.


Dimenzování a jištění zásuvkových obvodů
Vedení zásuvkových obvodů se jistí jističi nebo jiným jistícím prvkem se jmenovitým proudem odpovídajícím nejvýše jmenovitému proudu zásuvky; vedení musí mít takový průřez, aby bylo předřazeným jis­tícím prvkem jištěno před přetížením i zkratem. Všechny svorky, kterými vedení zásuvkových obvodů prochází, musí být dimenzovány aspoň na jmenovitý proud jistícího prvku, kterým je obvod jištěn.

Poznámka:
Jistící prvek v zásuvkovém obvodu jistí pouze rozvod k zásuvkám vedení a obvykle nejistí připojený spotřebič.

Více o elektroinstalacích v bytové výstavbě naleznete například v této knize!
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933