Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: EH# Zalévání kabelové koncovky, spojky kabelovou hmotou (1970) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.01.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

EH# Zalévání kabelové koncovky, spojky kabelovou hmotou (1970)


EH# Zalévání kabelové koncovky, spojky kabelovou hmotou (1970)
Mnozí z nás si pamatují ukončování nebo spojování kabelů prostřednictvím eprosinu. Ve velkých montážních firmách k tomuto úkonu byli přímo určení specialisté, kteří dělali spojky převážnou dobu pracovního nasazení. Jak se kdysi pohlíželo na kabelové soubory? Jakou měly výhody zalévací hmoty před provedením litinových souborů? A jako každá jiná montážní činnost i práce s kabely, bubny a chemikáliemi měla svá bezpečnostní pravidla. A jak je to dnes? Provádíte kabelové spojky? Jak se dnešní postup liší od tehdejšího?
František Tuček, ze dne: 28.01.2023



Na montážích jsem strávil v minulosti mnoho měsíců po různých ubytovnách. Každodenní "dvanáctky" (myšleno pracovní dobu, nikoliv 12° pivo) v těžkých provozech daly mnoho praktických zkušeností. Čas ovšem plyne a dnes bych asi ve stejném prostředí a činnosti asi zíral. Připomeňme si jedno půlstoletí zpět ...

Po odpláštění kabelu je třeba konce upravit proti navlhání, po­případě vysychání (u papírových kabelů). To se děje zalitím konce kabelu vhodnou zalévací hmotou.

Při zalévání konců kabelů se používá dvou postupů:
  • a) zasunutí kabelu do litinové soupravy (koncovky, spojky) a zalití kabelovou zalévací hmotou,
  • b) upevnění kalíšku z umělé hmoty na kabel a zalití umělými pryskyřicemi.

Zaléváni kabelové koncovky nebo spojky kabelovou hmotou

Kabel připravený k zalévání se vsune do litinového pouzdra koncovky nebo spojky a v hrdle soupravy se utěsní jutou. Kabelová zalévací hmota se při ohřívání nesmí vařit, ani nesmí na povrchu vzplanout. Správné teploty je dosaženo, začnou-li na povrch vystupovat bublinky a hmota přestane šumět (odpaří se vlhkost). Pak se hmota nalévá do předem vyhřátého pouzdra soupravy. Větší soupravy se zalévají nadvakrát i natřikrát, vždy po poklesnutí a uklidnění hladiny z předcházejícího lití. Hmota nesmí úplně vyplňovat soupravu. Musí být ponechán prostor na zvětšení objemu při zahřátí kabelu. Po ukončení lití se nasadí víko a souprava se uzavře. Soupravy kladené do země se ještě polévají po povrchu, aby byly lépe chráněny před působením vlhka.

Pro zhotovování dentakrylových koncovek se dodávají válcové bakelitové staniční koncovky typu KSK.




Zalévací hmoty z umělých pryskyřic mají mnoho výhod. Jsou mechanicky i elektricky pevné, odolávají vlhkosti a plísním, jsou velmi těsné, lehké a mají malé rozměry. Jsou méně pracné než litinové soubory.

Namísto litinové koncovky se použije kalíšku z PVC fólie, který se nasadí na upravený konec kabelu a utěsní širokou lepicí páskou. Není-li fólie z PVC, lze kalíšek udělat i z lesklé lepenky nebo tvrdého papíru. Aby se kalíšek po vytvrzení koncovky dobře snímal, natře se jeho vnitřní stěna slabě vazelínou. Do kalíšku se pak nalije licí směs a nechá vytvrdit.

Bezpečnost při práci s kabely

Při manipulaci s kabelovými bubny nutno dbát opatrnosti, zvláště při odvalování bubnů, zdvihání na podstavce a při vlastním odvíjení kabelů. Na nošení kabelů je vhodné používat rukavic. Celoplastové kabely mají dosti tuhý plášť (zvláště v zimě) a při použití nevhodného nářadí na odstraňování pláště dochází k úrazům. K mnoha úrazům dochází při ohřívání kabelové hmoty, která buď vzplane nebo při lití vystříkne a způsobí popáleniny. Zvlášť ostražitě nutno pracovat s ben­zínem, kterého používáme k očišťování pláště a vrstev u klasických kabelů.

Tužidlo pro Epoxy a Eprosin reaguje zásaditě a jeho výpary naleptávají sliznice, u citlivé pokožky může vzniknout vyrážka. Zvlášť nutno dbát, aby nevstříklo do oka. Při zpracovávání většího množství je vhodné nosit pryžové rukavice. Dojde-li k potřísnění rukou, omývají se 3% roztokem kyseliny citrónové nebo octové a natírají mastným krémem na ruce.

Při přípravě dentakrylu je třeba řádně větrat, protože kapalina je velmi těkavá a prudce hořlavá.

Výkopy pro kabely se musí zabezpečit proti pádu osob vhodným zahrazením, hlavně na chodnících, ulicích a cestách. Při křižování výkopu s cestou nebo chodníkem musíme zřídit přechod opatřený zábradlím a v noci musí být výkop a hlavně přechod osvětlen. Jestliže opravujeme kabel nebo přístroje na něj připojené, musíme mít na zřeteli, že kabel má vlastní kapacitu a je ho nutno po vypnutí vybít zkratováním. Při opravách kabelů ve výkopu musíme kabel, který chceme opravovat (např. přeříznout a zhotovit spojku), napřed probít k tomu určenou jehlou, abychom ho zkratovali a předešli tak úrazu.

Zdroj: Technologie, Květoslav Kučera, František Soukup, SNTL 1970



Jak se provádí dnešní kabelové spojky?
Dejte svou zkušenost vědět ostatním
v níže otevřeném diskusním vláknu!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.