Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Dějepis

Principy (19.) Jak získat vyšší napětí

  • 10.01.2004
Principy (19.) Jak získat vyšší napětí
Jak to zařídit, abychom dostali větší napětí? Stručně o možnostech řazení článků. jste v obraze co jsou to pojmy paralelně a do série? Kdy dostanete vyšší napětí a kdy větší proud?

Osvětlení skříní - 2. vnitřní

  • 8.01.2004
Osvětlení skříní - 2. vnitřní
Osvětlení skříní lze rozdělit na vnější a vnitřní a dále zejména dle typu světelného zdroje na žárovková a zářivková svítidla. Následující popis v krátkosti shrnuje možnosti pro instalaci osvětlení šatních skříní.

Světlo nám podražilo...

  • 4.01.2004
Světlo nám podražilo...
Změna sazby DPH se dotkla i světelných zdrojů. Změna sazby DPH která v ČR platí od 01.01.2004 postihla i tzv. energeticky úsporné světelné zdroje a elektronické předřadníky. Veškeré světelné zdroje a...

Zemljanka na samohonku...

  • 2.01.2004
Zemljanka na samohonku...
Takhle nějak bychom mohli pojmenovat zemní svítidlo, které díky vestavěnému fotovoltaickému článku a vnitřnímu akumulátoru nepotřebuje pro svůj provoz přívod elektrické energie...

Principy (18.) Akumulátory

  • 1.01.2004
Principy (18.) Akumulátory
Znáte definici a princip akumulátoru? Ne? Zde představujeme dva základní typy.

Principy (17.) Lalandeův článek

  • 28.12.2003
Principy (17.) Lalandeův článek
Jaké je napětí tohoto článku? Seznamte se s konstrukcí tohoto článku. Krátký ale výstižný popis naleznete zde...

Principy (16.) Volba elektrického zdroje - Meidingerův článek

  • 20.12.2003
Principy (16.) Volba elektrického zdroje - Meidingerův článek
Dnes potřebujeme láhev od vína. Jak ráda bych tedy řekla "dejme si trochu dobrého sektu", bohužel není to dobrý nápad, v tomto pokusu musíme být bystří. Nezbývá nám tedy, než nalézt nějakou vyprázdněnou, nebo přemluvit souseda ať ji vypije, neboť bez této nádoby se neobejdeme.

Principy (15.) Stavíme domácí elektrárnu

  • 15.12.2003
Principy (15.) Stavíme domácí elektrárnu
Hrátky s elektřinou si může dovolit jen ten, kdo má všechny potřebné bezpečnostní znalosti!  Proto naše pokusy budeme provádět malým, bezpečným napětím...

Principy (14.) Zjednodušené výkresy

  • 2.12.2003
Principy (14.) Zjednodušené výkresy
Víte jak se tvoří technický výkres? No, je to celkem věda a tak si o tom něco povíme, protože i my budeme vyrábět jednoduché elektrické přístroje.

Principy (13.) Začíná se jako ve škole

  • 18.11.2003
Principy (13.) Začíná se jako ve škole
Proč používat elektrotechnický těsnopis a něco málo o tom, jak schéma může být naším dobrým pomocníkem. Něco málo o prvních elektrotechnických schématech.

Principy (12.) Proud závodí s hlemýžděm

  • 12.11.2003
Principy (12.) Proud závodí s hlemýžděm
Víte, že elektrony se pohybují tak pomalu, že by mohly opravdu závodit s tím malým tvorečkem s ulitou? Ale jak je pak možné, že se ihned rozsvítí žárovka, jakmile sepneme vypínač?

Principy (11.) Stejnosměrný nebo střídavý proud?

  • 1.11.2003
Principy (11.) Stejnosměrný nebo střídavý proud?
Jaký je v tom rozdíl? Dnes odkryjeme jaká tajemství se skrývají pod názvy stejnosměrný a střídavý proud. Žárovku můžeme rozsvítit, když ji připojíme k akumulátorové baterii nebo k zásuvce osvětlovací sítě. Je v tom nějaký rozdíl?

Principy (10.) Jak pomáhá teplo při vzniku elektrického proudu?

  • 23.10.2003
Principy (10.) Jak pomáhá teplo při vzniku elektrického proudu?
Musíme si uvědomit, co je to teplo. Jako všechno v přírodě je to pouhý pohyb. Pohyb molekul nebo látek. A co se děje s atomy, když se zvětšuje teplota vodiče, se dovíte právě zde.

Osvětlování pomocných a pracovních prostor

  • 5.10.2003
Osvětlování pomocných a pracovních prostor
Dobré osvětlení v bytech vytváří podmínky pro práci, příjemný odpočinek a regeneraci sil. I když to zcela platí pro místnosti, kde trávíme většinu času, nikdy nezapomínejme, že i vstupní prostora, předsíně, koupelny, toalety, pracovní a ostatní místnosti si zasluhují osvětlení na odpovídající úrovni.

Principy (9.) Tvrdohlavé látky

  • 5.10.2003
Principy (9.) Tvrdohlavé látky
V dnešním krátkém povídání si řekneme jak v nejznámějším polovodiči - selenu vzniká elektrický proud a co všechno u toho musí maličké elektrony prožít.
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933