Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

HMV: Vznik požáru pohledem roku 1950


Document Actions
HMV: Vznik požáru pohledem roku 1950
Proti minulosti jsou dnešní elektroinstalace podstatně bezpečnější než v dávné minulosti, ale přesto se retrospektivně podívejme na to, jak se v tehdejší době psalo o vznicích požárů. Přesto, že se spotřebiče mění, tepelná zařízení stále vydávají energii. Ta však může kromě využívané funkce způsobit i požár. Požár vznikne od elektrického zařízení, když nastane krátké spojení (zkrat), t.j. přímé spojení živých částí mezi sebou (spadlý kovový předmět spojí živé části nakrátko, špatně upevněná živá část se ...
Autorský článek, Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.08.2017
reklama

Pokud nevíte jak kdysi vypadalo bezpečnostní varování pro uživatele elektroinstalace, tak se můžete seznámit s níže uvedeným krátkým textem.


Požár vznikne od elektrického zařízení, když nastane krátké spojení (zkrat), t. j. přímé spojení živých částí mezi sebou (spadlý kovový předmět spojí živé části nakrátko, špatně upevněná živá část se posune a dotkne se jiné části a pod.), nebo živé části se zemí (drát spadne přímo na zem nebo na vodivou část spojenou se zemí jako na vodovod, ocelové konstrukce a pod.). Totéž spojení může nastati, když se nějakým způsobem poškodí isolace mezi živými částmi nebo mezi živou částí a zemí. Poškození isolace může nastati mechanicky (odřením, rozbitím a pod.), přepětím (do obvodu vnikne napětí z jiného obvodu nebo se indukuje při úderu hromu a pod.), stárnutím isolace (isolace zpuchří, ztvrdne a odpadává a pod.), chemicky (žíravé prostředí roz- leptá isolaci a pod.).

Při takovém krátkém spojení nastanou obvykle veliké proudy, neboť odpor spojení bývá malý. Elektrický proud zahřívá všechna místa kudy teče, tedy i vodiče. Je-li proud veliký, jako na př. při krátkém spojení, má tak veliké tepelné účinky, že může velmi rychle zapáliti hořlavé látky, které jsou blízko zkratu.


Požár však může též vzniknouti, jestliže se elektrické zařízení přetíží. Tak např. zapneme na síť více spotřebičů než na kolik je síť dimensována, trojfázový motor běží jen na dvě fáze a pod. Při každém takovém přetížení teče vodičem i spotřebičem větší proud než na jaký byl dimensován a zvýšené oteplení pak může způsobiti požár.

Tepelným účinkům zkratů nebo přetížení se obvykle brání pojistkami nebo jističi, které zařízení odepnou od sítě, jakmile nastane nebezpečný proud. Lze též užiti na jištění jiných vhodných zařízení avšak těch se užívá jen ve zvláštních případech. Je proto velmi důležité, aby všechny pojistky nebo jističe a pod. byly udržovány v dobrém stavu, jinak je stále nebezpečí požáru.


Požár může též vzniknouti i při neúplném spojení na krátko. V takovém případě má spojení poměrně veliký odpor, takže proud je malý, avšak stačí, aby po delší době přece jen zahřál nepřiměřeně místo spojení, které pak může zapálí ti hořlavé látky v okolí. Proud sám při tom není tak veliký, aby jištění odpojilo vadnou část od sítě. V tomto případě je nej lepší ochranou revise elektrického zařízení, při níž se zjistí stav isolace a tím i bezpečnost zařízení. Zkraty nebo neúplné spojení vznikají velmi často u přívodu do spotřebiče nebo ve spotřebiči samém.

Požár může způsobiti také elektrická žehlička. Hospodyně nechá roztopenou žehličku na žehlicím prkně a odejde nebo na ni zapomene. Totéž se může státi i s jiným tepelným přístrojem (topidlem, vařičem a pod.). Požár může vzniknouti od jiskření špatně utažených svorek, pojistek a pod. Dále může způsobiti požár jiskření na kartáčcích motoru nebo od přehřátých ložisek a pod.


Je proto třeba přísně dbáti na to, aby hořlavé látky byly co možná daleko od elektrického zařízení, zejména není-li zařízení do takového prostředí upraveno. Rovněž pojistky, vypínače a pod. nedávati do hořlavého prostředí, nejsou-li na ně zvláště upraveny. Nemontovati spouštěče, pojistky, jističe a pod. na dřevo tam, kde je nebezpečí ohně.
Zde platí rovněž to, co bylo řečeno v části o úrazech. Tj. zařízení je dostatečně postaráno o bezpečnost před ohněm. Záleží však na odběrateli jakou věnuje péči při užívání zařízení. Je nutno na zařízení dohlížeti, podle potřeby je čistiti (zejména je-li povrch hořlavý), občas přitáhnouti pojistky i různé svorky, zařízení dát občas pro- hlédnouti odborníkovi (revise) atd. Záleží tudíž zase na vás, abyste se podle těchto předpisů řídili a tím chránili svůj majetek před požárem.

Verifikovaní uživatelé mohou knihou listovat zde.


Ku konci však budiž připomenuto, že se na elektřinu často svádějí požáry neprávem, zejména proto, že je to pohodlné a někdy výhodné.





CO PODLE VÁS STÁLE PLATÍ O VZNIKU POŽÁRŮ?
Dejte nám vědět v níže otevřené diskusi!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933