Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

#EH: Vodiče venkovního vedení, napínání a určování průhybu


Document Actions
#EH: Vodiče venkovního vedení, napínání a určování průhybu
Holé vedení na sloupech vídáváme stále méně a méně. Pokud se na sloupech dnes něco věší, pak spíše kabelová vedení. Ale vraťme se o několik desítek let zpět, kdy se používala lana s ocelovou duší. Tato "zocelené přesvědčení" lana se používala běžně. Jaká byla pro lana venkovního vedení tehdy předepsaná pevnost? Jak se tehdy vedení na sloupy prakticky věšelo? Pak se muselo napnout, ale zase ne příliš! Musel se vytvořit určitý průhyb! Kdo si vzpomene podle jakého pravidla se správný průhyb zjišťoval? Zde malé připomenutí ...
František Tuček, ze dne: 19.06.2022
reklama


Spíše nebudeme předpokládat, že by nás někdo v dnešní době nutil natahovat mezi sloupy holá vedení, ale jako správní elektrikáři se znalostním přesahem přece chceme vědět, jak to naši předci prováděli ...

Vodiče pro venkovní vedení jsou lana z mědi o pevnosti 30kp/mm2, hliníku 17kp/mm2, slitin hliníku 30kp/mm2 a hliníkových vodičů s ocelovou duší Alfe 29kp/mm2. U vodičů Alfe je poměr průřezu ocelových drátů k hliníkovým 1:6. Hliníkových lan bez ocelové duše (jakož i plných vodičů) pro ven­kovní vedení nepoužíváme vzhledem k malé mechanické pevnosti.

V sítích nn používáme nejmenších vodičů o průřezu 10mm2 z mědi a 16mm2 Alfe. Do průřezu 25mm2 Alfe používáme stejných průřezů vodičů pro fázové vodiče i nulový vodič. Do průřezu 70mm2 Alfe používáme pro nulový vodič průřezu o jeden stupeň nižšího. Největší průřez nulového vodiče v sítích nn je 70mm2 pro hliník a 50mm2 pro měď. Nyní se všechna vedení dělají z vodičů Alfe, proto se budeme i nadále zabývat zpracováním převážně tohoto vodiče. Z výroben se vodiče dodávají v kotoučích, na nichž je vyznačena délka. Jestliže vodič dále zpracováváme, potřebujeme mnohdy odvinout určité množství vodiče z kotouče. K přepočtu délek na váhu a opačně slouží tato tabulka nejběžněji používaných průřezů vodičů Alfe:


Váha vodičů Alfe

Rozvinování a nahazování vodičů. Rozvinování vodičů je nutno věnovat péči, aby se nevytvořila smyčka a neutáhla se, čímž se v tom místě zmenšuje mechanická pevnost vodiče. Vodič proto rozvinujeme na káče. Při tažení vodiče po trase dbáme na to, abychom vodiče Alfe netahali po zemi nebo po železných konzolách, protože tím vodiče odíráme. Nejlépe je táhnout vodiče po pomocných dřevěných kladkách zavěšených na konzolách.

Kratší trasy rozvinujeme tak, že podél stožárů rozvinujeme vodič valením kotouče po zemi. Pak vodiče na jednotlivé stožáry vyneseme, nebo nahodíme vodiče na konzoly pomocí různých přípravků, jako jsou nahazovací tyče, kladky zavěšené na konzolách apod.



Průhyb vodičů Alfe v sítích nn


Napínání vodičů, určování průhybu. Po vynesení vodičů na konzoly přistoupíme k jejich napínání. Vodiče na koncovém nebo nárožním stožáru upevníme k izolátoru a na některý stožár v rovné části trasy zavěsíme na konzolu kladkostroj. Vodič zachytíme do samosvorného klínu, tzv. žabky. Tahem za lano kladkostroje vodič napínáme. Při větších délkách napínaných tras nebo při větší váze vodičů (větších průřezech) musíme napínat dvěma klad­kostroji současně oba protilehlé vodiče na obou koncích konzoly. Jinak by došlo ke zkroucení stožáru. Napínáme-li vodiče na nedokončené trase, musíme stožár na konci napnutého úseku dočasně zakotvit.

Vodiče nenapínáme tak, aby byly naprosto rovné. Působením zvý­šené teploty (v létě) nebo váhy (námraza v zimě) se vodiče prodlužují, chladem smršťují. Proto se při napínání vodičů ponechává určitý průhyb, stanovený přibližně tabulkou.


Zjišťování průhybu vodiče


Průhyb zjišťujeme podle obrázku. Na stožárech si označíme velikost průhybu od podpěrného bodu (izolátoru) viditelnou značkou (křídou) ä okem kontrolujeme, kdy vodič protne spojnici obou bodů.

Námět na reportáž.
Pokud by chtěl někdo před redakční kamerou postavit podobný stožár, volejte prosím 773 123 100.
Děkujeme


Více o sloupech ...
  • v redakční knihovně zde
  • v diskusním fóru zde
  • na Elektrika.TV zde


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933