Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: EH#: Určení polarity u stejnosměrných zřídel proudu (1905) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.06.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

EH#: Určení polarity u stejnosměrných zřídel proudu (1905)


EH#: Určení polarity u stejnosměrných zřídel proudu (1905)
Historii fyziky, elektrotechniky bychom neměli nechat bez povšimnutí. Dnes sice na pár kliků vygooglíme všechny potřebné definice, ovšem některé nám zůstávají skryty! Jak už titulek napovídá, "zřídlo" není součástí dnešních elektrotechnických slovníků, ovšem i tak si lze snadno dovodit zdroj jako dnešní význam. Pokud vidíme zobrazenou ruku s vodičem, napadne nás Ampérovo pravidlo pravé ruky, ale v tomto případě je řeč o stejnosměrných zřídlech! Znáte toto pravidlo, které se uvádělo na počátku dvacátého století?
František Tuček, ze dne: 5.06.2022



Tento historický návod je omračující! A nemohu si uvědomit, že bychom to ve škole zkoušeli ...

Určení polarity u stejnosměrných zřídel proudu. U proudu stejnosměrného rozeznáváme dva póly.
  • pól kladný, positivní a
  • pól záporný či negativní.
Proud plyne vždy od positivního pólu k nega­tivnímu.

Póly určiti možno:
  • 1. Magnetickou střelkou.
    Myslíme si položenou pravici na drát tak, aby dlaň obrácena byla ke střelce, proud protékal směrem od zápěstí ke střednímu prstu, uhýbá se severní pol tam, kam uka­zuje palec. Při tom nutno se dříve vždy o do­brotě střelky přesvědčiti. Severní pól střelky jest ten, který k severu ukazuje. Viz obrázek.




  • 2. Pomocí rozředěné kyseliny sírové, do niž ponoříme oba lesklé konce vedení. Na negativním pólu ukáže se mocný vývin plynu, na positivním usazuje se čerň. Při pokuse tomto nutno z po­čátku držeti dráty vzdáleně od sebe a přiměřeně dráty přibližovat.
  • 3. Pomocí navlhčeného papíru, nasyceného jodkalim, na nějž položí se vedle sebe oba konce drátů. Positivní pól zanechá na papíře černou skvrnu.
  • 4. Pomocí reagenčního papíru Wilkova, kde ukáže negativní pol červenou skvrnu.

Znalost toho jest důležitá, hlavně při montáži lamp obloukových, motorů, akkumulátorů atd. Na přístrojích jsou označeny svorky značkami + a -. Do positivní svorky zapne se vždy positivní pól. Všechna tělesa vodí proud, ale velice různě dobře. Kovy jsou vodiči dobrými, nekovy špatnými, a mnohé z těchto tak špatnými, že se jako isolace, či osamotnění používají. Zvláště dobrými isolátory jsou slída, guttaperča, ebonit, kaučuk, porcelán, stabilit, micanit, asbestonit, fiber atd.

Příruční kniha pro elektrotechniky, Emil Kopecký v roce 1905
Více z historie čtěte zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.