Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

EH# Technikovy jazykové poznámky (1937)


Document Actions
EH# Technikovy jazykové poznámky (1937)
O tom, že kultura projevu a vyjadřování odhaluje osobnost, s kterou jednáme, se píše od nepaměti. Nejen slovní zásoba a argumentace, ale také i taková drobnost jako správně volené termíny. Při zkouškách elektrotechniků jsem měl dost příležitostí posoudit odbornou i jazykovou vybavenost. Mezitím, co u pracovníků spíše manuálně pracujících to není až tak důležité, jak u těch, kteří informace šíří. Počínaje revizními techniky a třeba zástupci společností konče. Koukněme krátce do minulosti, jak se k této problematice vyjadřoval otec české elektrotechniky Vladimír List ...
František Tuček, ze dne: 20.02.2022
reklama


Úvodem podotýkám, že překlepy děláme všichni i já sám. Překlepy nejsou předmětem tohoto sdělení. Profesor List říkával, že "elektrotechnik je znalý nejen své odbornosti ale i jeho správného názvosloví". Abych snad nerozpoutal zbytečnou diskusi mezi alternativami hromosvod/bleskosvod, rozvaděč/rozváděč, tak vždy šlo o výrazy, jejichž záměnou se význam sdělení změní.


Profesor konstruktivní elektrotechniky na brněnské technice, ing. Vladimír List, (je) byl předním činitelem našeho normalisačního hnutí; o normalisaci napsal také základní theoretické pojednání. Se snahou o technickou normalisaci spojuje bdělou péči také o správnost jazykovou, jak dokázal především v Elektrotechnickém slovníku, jehož vydání je hlavně jeho zásluhou. V 3. čísle letošního ročníku (1937) „Zpráv Československé společnosti normalisační“ napsal několik drobných, ale významných poznámek jazykových.

Formuluje v nich nejprve svůj názor na význam správnosti technické řeči: „to není malichernost, ale hluboké přesvědčení, že řeč vyjadřuje logiku a myšlení národa a že třeba pečlivě dbáti, aby se bezduchým napodobením neoslabila schopnost národa mysliti samostatně“.



Připomíná známé a důležité faktum, že se před několika desítiletími říkalo i psalo obecně pasovat, nyše, vinta, flaška, rajbovat, rajbál, bárek, fórbórek, kdežto dnes jsou tato slova obecně nahrazena českými termíny přiléhati, výklenek, zdvihák, kladkostroj, vystruhovati, výstružník, vrtáček, navrtávák. Je to cenný doklad, že je možno odklidit nevhodný a nesprávný termín i tehdy, když se úplně vžil. V duchu této očisty žádá autor, aby se termín dýza nahradil správným jménem hubice. V tom s ním úplně souhlasíme. Méně však, že vytýká Příručnímu slovníku zařádění tohoto slova. Příruční slovník není slovníkem normativním v tom smyslu, že by zaváděl nové odborné termíny; ty může jen registrovati. A jestliže se mezi techniky užívá obecně slova dýza (v. na př. Technický slovník IV, 64), nemohl ho PS nezaznamenati.

Autor se ujímá dále termínů vodivost tepla a zvuku proti nově zaváděným slovům průteplivost a průzvučnost; konstatuje, že mezi normalisací a standardisací není věcných rozdílů, a že je tedy nesprávné vedle vžitého už jména ,,normalisace“ zavádět i ,,standardisaci“; a podává dva podněty: aby se místo slov na -isovati a -isace užívalo českých slov na -ováti a -ování (elektrisovati, elektrisace -— elektrovati, elektrování) a místo adjektiv na -tivní adjektiv na -ční. K těmto návrhům zaujmeme stanovisko v článcích samostatných (Článek: Magnetisovati — magnetovali).

Listy pro vzdělávání a tříbení jazyka českého, Ústav pro jazyk český (Akademie věd ČR), Rok vydání 1937, Ročník XXI


Dnešní svět je jiný, o tom není třeba diskutovat. Svět zkrácenin, obrázků a jiné rychlé komunikace. V pořádku. Je nanejvýš vhodné si všimnout, že obsah textu na sociální síť není to samé, co obchodní obsah. Pokud píšeme technickou zprávu (i revizní), sdělujeme-li technickou problematiku, pak se vyjadřujeme technicky korektně. Proč? Proč by měl být slang špatný? Nemusí být špatný, jen prozrazuje, že autorovi výroku je bližší slang, než správný výraz. Obuv od bláta není na stavbě ostudou, v kanceláři u zákazníka kupodivu ano.

A kdo dnes, místo profesora Vladimíra Lista? Této problematice se věnuje v našem oboru PhDr. Věra Vlková (agentura ČAS) ...



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933