Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HMV: Světelné zdroje pohledem roku 1950 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.09.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HMV: Světelné zdroje pohledem roku 1950


HMV: Světelné zdroje pohledem roku 1950
Víte, co se v roce 1950 radilo spotřebitelům ohledně světelných zdrojů? Proti dnešním alternativám byla situace podstatně jednodušší. Alternativ mnoho nebylo. Výkon světelných zdrojů se určoval podle metrů čtverečních. A jaké byly u svítidel časté závady, na které se upozorňovalo? Například co dělat, když světlo bliká, vůbec nesvítí nebo když dává rány?
Autorský článek, Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.09.2017



Žárovka


Žárovka byla nejobvyklejší zdroj světla. K dobrému všeobecnému osvětlení místností bylo potřeba voliti správnou velikost žárovky. Pro kuchyni na každý m2 podlahy měl býti asi 5W příkonu žárovky. V obytném pokoji s přímým osvětlením 8-10W na 1m2 (v ložnici méně), v kanceláři 10-12W na 1m2. Při osvětlení polonepřímém nebo nepřímém bylo nutno voliti hodnoty o 20-50% větší.


Zavěšené svítidlo



Ruční lampa (svítidlo),
kterého se užívalo tam,
kde bylo třeba svítidlo držeti při práci v ruce,
nebo které se stále přenášelo
 



Nástěnné svítidlo



Závada
Odpomoc
Světlo blikalo nebo vůbec nesvítilo Zašroubujte lépe žárovku, přitáhněte pojistku, vyměňte pojistku, vyměňte žárovku, prohlédněte přívodní šňůru a pod.
Svítidlo dávalo rány Volejte odborníka, neboť chyba je ve svítidle po případě v zařízení (nejčastěji bývá poškozena isolace)



Zářivky


Světelné výbojky, (zářivky, svítící trubky, sodíkové a rtuťové lampy a pod.) měly svítivost třikrát větší než normální žárovky. Moderní zářivky měly svítivost dokonce šestkrát větší. Byly vhodné pro kanceláře, obchodní místnosti i pro byt. Musely se však připojovati vždy paralelně s vhodnou tlumivkou.

Více podrobností pro verifikované uživatele zde.





Co dnes radíte spotřebitelům v souvislosti se světelnými zdroji vy?
Podělte se o vaše zkušenosti v níže otevřené diskusi!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.