Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

EH#: Spínací přístroje (1970)


Document Actions
EH#: Spínací přístroje (1970)
Tentokrát zavzpomínejme na kdysi moderní, dobové, historické, nevzhledné, překonané spínací přístroje. Tehdy to byla proti dnešku jednoduchá doba. Nemuseli jsme mnoho přemýšlet a dlouze vybírat. Nebylo z čeho. Navíc se technikáliím nepřikládal důraz na vzhled jako dnes. Samozřejmě mnozí víme, že složitost dnešní techniky, technických norem a právních předpisů si vytváříme sami. Naše vynalézavost, kreativita stále zlepšuje a vytváří nové a nové systémy. Ty zjednodušují život. Prý zjednodušují život. Ovšem pokud se podíváme pod pokličku, tak ono zjednodušení dává docela dost práce ...
František Tuček, ze dne: 30.04.2023
reklama


To, že v domě bydlí elektrikář se kdysi poznalo podle tlačítek u vstupní branky. Ta byla stále hezčí a modernější až nakonec po revoluci zcela zmizela pro svou ohavnost a nevkus. Co v jedné době bylo moderní, v druhé bývá naopak. Ale zase to může přijít do módy! Tak zavzpomínejme, jaké to bylo před půl stoletím ...

Tlačítkové ovládače (tlačítka)
Jsou určeny k ručnímu spínání ovládacích a signálních obvodů. Mají trvale jednu polohu — tlakem se přepíná do druhé polohy. Přestane-li působit tlak, vrátí se tlačítko vratnou pružinou zpět. V praxi se nejčastěji používá dvou typů tlačítkových ovládačů. Tlačítka typu D6u (a z něj vytvořených variant) a tlačítek s centrálním upevněním. Tlačítkové ovládače typu D6u jsou vytvořeny vlastním základním tlačítkovým elementem v různém uspořádání a v různých kombinacích.



Vestavné tlačítko D6u s kontakty 1/1



Spojení a označení kontaktů tlačítek D6u ve vyráběných kombinacích


Samotný tlačítkový ovládač tvoří bakelitová kostra se zalisovanými pevnými kontakty a tlačítko s pohyblivými odpruženými kontakty. V tomto uspořádání se ho používá jako vestavného tlačítkového ovládače typu D6u do proudu 6A a napětí 500V, odpovídající normě ČSN 35 4195.

Tlačítkový ovládač má dvě funkční polohy — pracovní a kli­dovou. Vhodným uspořádáním kontaktů lze dosáhnout různé funkce tlačítkového ovládače. Buď se při stisknutí obvod uzavře a v klidu roz­pojí (označení 1/0, kdy číslem I označujeme stav, kdy jsou kontakty spojeny, číslem 0 pak kontakty rozpojené; první je vždy poloha pra­covní, tj. tlačítko je stisknuto), nebo obráceně, vyjádřeno označením 0/1.

Kontakty však lze zdvojit, takže můžeme dosáhnout spínací charak­teristiky 2/0 nebo 0/2. V tomto případě ovládač spojuje nebo rozpojuje dvoupólově. Funkce a zapojení tlačítek je v tabulce na obr. 77b. U všech provedení tlačítkových ovládačů tvoří základ vestavený ovládač, který je namontován na různé průčelní desky nebo vmontován do různých skříněk. Tlačítko u ovládačů 1/0 se dělá v barvě černé, u ovládačů s kontakty 0/1 v barvě červené nebo u kontaktu I/I je knoflík zelený.

Tlačítkové ovládače s centrálním upevněním se vyrábějí v pěti provedeních: ovládač stiskací, otočný, se signálkou, se zámkem a ovládač s hřibovým knoflíkem. Otočný ovládač má rukojeť otočnou, takže může plnit funkci řidítka (řidítko nemá zapínací polohu zajištěnu, takže po oddálení ruky se rukojeť vrátí do původní vypnuté polohy). Ovládač se signálkou má signální žárovku v tlačítkovém knoflíku, jehož kryt je z barevného umaplexu v barvách podle požadavku odběratele. Ovládač se zámkem má ve stiskacím knoflíku zámek, takže tlačítko lze stisknout jen po zasunutí klíčku a odemčení zámku, popřípadě uzamčením zajistit v zapnuté poloze. Tlačítkové ovládače s centrálním upevněním se montují na panely tak, že se vsunou do otvoru v krytu panelu a připevní maticí.



Trojpólové vypínače a přepínače
Používá se jich ke spínání trojfázových spotřebičů nn, hlavně motorů, k jejich spouštění, k reverzaci jejich chodu. V domovních instalacích, kde je trojfázový proud (v prádelnách, obchodě, u sporáků), a u menších elektrických spotřebičů se montují trojfázové stiskací vypínače do 15, 25 a 60A. Tyto vypínače mají obrácené zapínání (s nápisem „tahem zapni — stiskem vypni“).

V průmyslových instalacích a zařízeních se však častěji vyskytují spínače vačkové, válcové, komorové a paketové.

Vačkové spínače
Otočná část vačkového vypínače nebo přepínače nenese žádné vodivé části, nýbrž jen soustavu vaček, které přitlačují kontakty (podobně jako na obr. 90). Na velké proudy jsou to potom kontroléry. Vačkový spínač KSP 15 A, 380V — vyrábí se jako vestavný s ovládací páčkou. Má lisované kontakty ovládané vačkami a lze jím spínat tepelné a svě­telné spotřebiče do 15A a motory do příkonu 7,5kW při napětí 380V. Umožňuje více spínacích možností, může pracovat jako jedno až čtyřpólový vypínač, reverzační přepínač, přepínač YD a přepínač pólů v pořadí 0 : I : II, I : 0 : II nebo II : I : 0 : 1 : II.



Válcové spínače
Mají stavebnicovou konstrukci, která umožňuje jejich libovolné kombinace. Vyrábějí se pro proudy 25, 40, 60, 100 a 200A. Mají pevné palcové kontakty, mezi nimiž se otáčí válec. Na válci jsou proti pevným kontaktům kovové segmenty, navzájem podle potřeby propojené na různá zapojení. Vyměnitelné kontakty i palce zaručují jejich velkou životnost. Palce jsou vsazeny hluboko do izolačních pře­pážek, které zabraňují přeskoku elektrického oblouku mezi fázemi, a upevňují se čtyřmi nosníky na základovou desku. Na čtyřhranný hřídel se nasazují otočné izolační kotouče s kontakty.




Paketové (svazkové) spínače
Paketové spínače jsou univerzální, protože jsou sestaveny z paketů (svazků). Každý paket obsahuje kroužek z izolační hmoty, v němž je uložen pohyblivý nůž a pevné kontakty. Ty jsou na vnější straně kroužků a jsou vyvedeny jako připojovací svorky. Každý kroužek může obsahovat 2, 3, 4 až 6 svorek. Vzájemným natočením nožů proti sobě při využití jejich tvarů lze dosáhnout velkého množství přepí­nacích možností. Vnitřní a vnější zapojení je na schématu (obr. 81). Ze základního typu paketových vypínačů a přepína­čů jsou odvozeny další va­rianty pro specifické po­užití, jako přepínač tvaru, Obr. 80. Tvary otočných nožů paketových přepínačů voltmetrové přepínače, synchronizační přepínače, ampérmetrové přepínače atd. Na obr. 82 je příklad použití paketového přepínače jako voltmetrového přepínače.



Komorové spínače
Používají se pro spínání a přepínám silových ovládacích a signálních obvodů do jmenovitého proudu 25A při napětí 500V. Konstrukčně jsou komorové spínače řešeny jako stavebnice. Jednotlivé póly jsou umístěny v izolačních komůrkách, zabraňujících přeskoku oblouku mezi sousedními póly. Kontakt tvoří otáčivý nůž a pružný kontakt s měděnými palci. Žádaných funkcí spínače se dosahuje různými tvary pohyblivých nožů, podobně jako u paketového spínače. Pevná část spínače nesoucí pevné kontakty je složena z dílů o dvou a třech komorách, takže spínač lze se­stavit ve velikosti od dvou komor do potřebného počtu, nejvýše 15. komor. Pro udílení krátkodobých impulsů se tyto spínače dělají v provedení vratném jako řídítka. Nahrazují tím jedno- a dvojtlačítka v robustnějším provedení.

Zdroj: Technologie, Květoslav Kučera, František Soukup, SNTL 1970





 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933