Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

HMV: Přístroje s elektrickým pohonem pohledem roku 1950


Document Actions
HMV: Přístroje s elektrickým pohonem pohledem roku 1950
Tehdejší doba přála všem pohybujícím se věcem prostřednictvím elektrické energie. Motor jako zdroj pohybu byl pro spotřebitele velkým pomocníkem v domácnosti. S odstupem času můžeme vypozorovat nejen zánik některých druhů zařízení, ale i únik otáčivých a mechanických prvků ze spotřebičů. Ovládání se zjednodušilo. Příkony spotřebičů se zvýšily. Napadlo vás, že byste dnes přišli do domácích potřeb poptat takovou samozřejmost jako byla dojička krav? Možná byste byli překvapení, pokud by ji opravdu nabídli a navíc s aplikací pro Apple i Android ...
Autorský článek, ze dne: 8.12.2017
reklama


V době těchto spotřebičů byli jejich majitelé šťastní z jejich pořízení, protože jim usnadňovaly mnoho namáhavé práce. Pro pořízení museli často dlouho šetřit, ale životnost takových zařízení byla proti dnešním opravdu neskutečně dlouhá. Představa, že si někdo dnes po třech létech vyměňuje uu vysavače uhlíky v motoru je více, než úsměvná.  


Tyto přístroje tvoří s elektrickým pohonem nerozlučnou součást. Na pohon se užívá převážně elektromotorků, někdy však také jiného elektrického zařízení na mechanický pohyb (např. vibrátoru).

Leštič parket
leští, čistí a obrušuje podlahy v domácnostech, v živnostech a ostatních místnostech. Má-li správně pracovati, musí býti dostatečně těžký s pohodlnou výměnou čisticích kotoučů. Údržba se převážně omezuje na výměnu uhlíků, elektromotorků, event přípojné šňůry.


Vysavač prachu odsává čistě prach s podlah, koberců a pod., čistí záclony, nábytek a pod. Po každém vysávání je nutno vyprázdniti prach z filtračního váčku. Asi jednou za 3 roky doporučuje se vyměniti uhlíky u elektromotorků. Za stejnou dobu bývá třeba vyměniti filtrační váček za nový.




Elektrická pračka šetří prádlo, ruce a čas hospodyně. Proháněním horkého mýdlového roztoku mezi tkanivem látky bezvadně a velmi levně pere. Odstřeďováním nebo vytlačováním vody mezi válci se prádlo vyždímá. Společné prádelny se žehlicím mandlem a sušárnou jsou pravým dobrodiním hospodyní v činžovních domech a hlavně na venkově.


Kuchyňské strojky jsou bud’ na jednotlivé kuchyňské práce (např. jen na míšení těsta nebo jen na mletí kávy apod.) nebo na několik prací současně (tzv. roboty nebo universální strojky) s bohatým příslušenstvím. Mísí těsto, šlehají bílky, škrabou brambory, strouhají housku, řezou maso, melou mák, lisují ovoce, brousí nože, pohání vývěvu na stérilisaci ovoce a konají hospodárně a rychle i jiné pomocné práce v domácnosti. Jsou velmi dobrým pomocníkem pro každou hospodyni.


Elektrická lednička. Chladné, suché a čisté prostředí v ledničce uchovává potraviny v dobrém stavu. Lednička pracuje samočinně bez obsluhy, chladí dokonale na kteroukoliv nastavenou teplotu a přesně ji dodržuje. Absorpční ledničky s topným elektrickým článkem jsou při pořizování levnější, v praxi při provozu mají však větší spotřebu. Z těchto důvodů se u nás rozšiřují více kompresorové ledničky s elektromotorkem. Elektrická lednička se nemá stavěti do spíže, neboť uvolňuje teplo.


Domácí elektrické vodárny s pístovým nebo odstředivým čerpadlem a vyrovnávací tlakovou nádrží úplně nahrazují vodovod. Levně, spolehlivě a zcela samočinně zásobují rodinné domky, živnosti a zemědělské usedlosti vodou.   


Elektrická dojička usnadňuje namáhavou práci spojenou s ručním dojením, ušetří čas, zvyšuje čistotu mléka a pomáhá udržovat vysokou dojivost krav. Pracuje rychle, levně a spolehlivě. Obsluha je jednoduchá, nevyžaduje žádných odborných znalostí, čištění je pohodlné a rychlé.


Elektrický větrák (ventilátor) vyrovnává rozdíly teplot a dělá v místnostech příjemný vánek.


Elektrický strojek na stříhání je poháněn vibrátorem, stříhá rychle a dobře vlasy, srst a pod., podle toho pro co je konstruován. Sem patří také holicí strojky a pod.

Zajímavé, že vysavač (s krátkém a) vysává. To by v dnešní podání rozváděčů asi již nepročel technickou kontrolou. Pro zasvěcené odborníky více zde. Pokud některé spotřebiče přežily dodnes, mají velkou šanci se stát členy nové rodiny Internet of things. A tak dnes pamětníci přemýšlí, zda tehdejší jednoduché provedení nebyly ve své podstatě užitečnější, než dnešní elektronikou vybavené skvosty.





KAM PODLE VÁS SPĚJE MODERNIZACE DOMÁCÍCH SPOTŘEBIČŮ?
Podělte se s námi v níže otevřené diskusi také!
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933