Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

EH# Ochrana venkovních vedení před přepětím v roce 1971


Document Actions
EH# Ochrana venkovních vedení před přepětím v roce 1971
Ochrana před přepětím není nic nového. I tato problematika má svou historii. Podívejme se na dobu nedávno minulou. Vraťme se o půl století zpět a podívejme se, jak vypadala ochrana venkovních vedení nízkého napětí před přepětím. Z čeho se tehdy dělaly svody vedoucí z bleskojistek, které omezovaly přechodně vzniklá přepětí? Jaká byla konstrukce tehdejších bleskojistek? Jaká byla tehdy pravidla pro instalaci bleskojistek? A jak se uzemňovaly střešníky? Střešníky na budovách a vodivé stožáry nn se musí uzemňovat jen tam, kde je zvýšené nebezpečí úderu blesku. Stožáry nn ze železo­betonu se nepovažují za vodivé a nemusí se uzemňovat ...
František Tuček, ze dne: 30.05.2021
reklama


Ponořme se krátce do pasáže, kterou napsali tehdy Květoslav Kučera s Františkem Soukupem ...

Venkovní přípojka je část rozvodu nízkého napětí energetického závodu. Začíná odbočením z rozvodné sítě nebo transformovny směrem k od­běrateli a končí podpěrou na připojovaném objektu (včetně této pod­pěry), tj. střešníku, konzoly nebo háků do zdi. Svorky, jimiž jsou při­pojeny na přípojku vodiče přívodu, patří již k přívodu. Přívod je část elektrovodného zařízení odběratele a je pokračováním přípojky. Začíná svorkami, jimiž je přívod spojen s přípojkou, a končí hlavními pojist­kami na elektroměrové desce. Vodiče jsou ukončeny na konzole, na střešníku nebo na hácích do zdi. Nejmenší průřez vodiče přípojky pro vodič Alfe je 16mm2.

Konzola střešníku se používá v provedení pro přípojky, jestliže délka přípojky je do 20m. Je-li délka přípojky delší než 20m, musí být všechny armatury v provedení jako u vedení nn.



Ochrana vedení před přepětím. Venkovní vedení musí být chráněno před přepětím a jeho účinky. Přepětí může vzniknout buď úderem blesku poblíž vedení nebo i pádem vodiče vysokého napětí na vedení apod. Jako ochran proti přepětí se používá svodičů přepětí, nejčastěji ventilových bleskojistek. Ventilová bleskojistka je přístroj, který působením svého charakteristického prvku (obsahuje jiskřiště a nelineární sériové odpory) omezuje přechodně vzniklá přepětí na velikost pokládanou za bezpečnou pro jištění zařízení.

Omezuje dobu i amplitudu následného síťového proudu. Ventilová bleskojistka je určena pro opakované působení. Zařazuje se zpravidla mezi vodiče síťové soustavy a zem. Uspořádání bleskojistek na stožáru je na obrázcích. V sítích nízkého napětí se ponejvíce používá bleskojistek typu LV 0,5 na jmenovité napětí bleskojistky 0,5kV.




Bleskojistky se osazují vždy u zdroje a na vhodných místech v síti ve vzdálenosti 1 až 3km a na koncích dlouhých větví, jinak co nejblíže chráněným předmětům. Svody se dělají z pozinkovaného plechu o prů­řezu 50mm2. Bleskojistky na stožárech nebo budovách se osazují na konzoly. Upevňují se na ně objímkami nebo držáky dodávanými spolu s bleskojistkami.

Střešníky na budovách a vodivé stožáry nn se musí uzemňovat jen tam, kde je zvýšené nebezpečí úderu blesku. Stožáry nízkého napětí ze železo­betonu se nepovažují za vodivé a nemusí se uzemňovat. Zemní svody se musí krýt lištou na vzdálenost 2,5m od konzoly a 1,75m od země. Zkušební svorka se umísťuje ve výši 1,8m nad zemí. Odpor jednoho uzemnění může být maximálně 15ohm.

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933