Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Ochrana vedení před přepětím v 80. létech (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.02.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Ochrana vedení před přepětím v 80. létech


#EH: Ochrana vedení před přepětím v 80. létech
Vzpomínáte si jaká byla konstrukce bleskojistky? Jaká byla jeho práce na vedení? Kam se vřazovala? Kolikrát se mohla po zapůsobení použít? Dnes se učíme především o svodičích přepětí a na historické ventilové bleskojistky, využívající pro ochranu před přepětím karbid křemíku jako napěťového závislého odporu, si téměř nikdo nevzpomene. Pokud zalistuji ve svých poznámkách, pak registruji, že byly jiskřiště ventilových pojistek tvořena do série zapojenými jiskřišti, aby vlna ...
František Tuček, ze dne: 13.02.2022



... přepětí nepronikla daleko do instalace. Protože se uvažovalo každé jiskřiště jako samostatné zhášedlo a tím bylo uhašení vzniklého oblouku intenzivnější. Ale zpět ke sloupům v knize Technologie ...

Venkovní vedení musí být chráněno před přepětím a jeho účinky. Přepětí může vzniknout buď úderem blesku poblíž vedení nebo i pádem vodiče vysokého napětí na vedení apod. Jako ochran proti přepětí se používá svodičů přepětí, nejčastěji ventilových bleskojistek. Ventilová bleskojistka je přístroj, který působením svého charakteristického prvku (obsahuje jiskřiště a nelineární sériové odpory) omezuje přechodně vzniklá přepětí na velikost pokládanou za bezpečnou pro jištění zařízení.

Omezuje dobu i amplitudu následného síťového proudu. Ventilová bleskojistka je určena pro opakované působení. Zařazuje se zpravidla mezi vodiče síťové soustavy a zem. Uspořádání bleskojistek na stožáru je na obrázcích. V sítích nn se ponejvíce používá bleskojistek typu LV 0,5 na jmenovité napětí bleskojistky 0,5kV.


Uspořádání bleskojistek na stožáru


Bleskojistky se osazují vždy u zdroje a na vhodných místech v síti ve vzdálenosti 1 až 3km a na koncích dlouhých větví, jinak co nejblíže chráněným předmětům. Svody se dělají z pozinkovaného plechu o prů­řezu 50mm2. Bleskojistky na stožárech nebo budovách se osazují na konzoly. Upevňují se na ně objímkami nebo držáky dodávanými spolu s bleskojistkami.


Spojení bleskojistek se zemí


A co uzemňování? Střešníky na budovách a vodivé stožáry nn se musí uzemňovat jen tam, kde je zvýšené nebezpečí úderu blesku. Stožáry nn ze železo­ betonu se nepovažují za vodivé a nemusí se uzemňovat. Zemní svody se musí krýt lištou na vzdálenost 2,5m od konzoly a 1,75m od země. Zkušební svorka se umísťuje ve výši 1,8m nad zemí podle druhého obrázku. Odpor jednoho uzemnění může být maximálně 15 ohm.

Květoslav Kučera, František Soukup

O bleskojistkách se dočteme v různých materiálech. Pro inspiraci si můžete vybírat zde ...



TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.