Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

#EH: Máme se stěhovat? Rada pro vystěhovalce do Ameriky


Document Actions
#EH: Máme se stěhovat? Rada pro vystěhovalce do Ameriky
V pohnuté době žijeme neustále. Vždy bude mít někdo z obyvatel našeho státu důvod se odstěhovat do státu jiného. V těchto dnech můžeme sledovat vlnu uprchlíků z Ukrajiny. Ty však vedla k opuštění domoviny nepřátelská, ruská agrese. Na českém území můžeme sledovat různé reakce a změny chování. Překvapením, tedy alespoň pro mě, je zvýšená poptávka po cestovních pasech. Začal jsem se doptávat kolem ... pro všechny případy, kdybychom byli napadení ... abychom mohli vycestovat ... Otevřel jsem místní knihovnu a začetl se do jedné, přes sto let staré publikace ...
František Tuček, ze dne: 20.03.2022
reklama


Zcela určitě se dnes o vycestování do cizí země dozvíte mnoho, třeba už jen na sociálních sítích. Je ovšem více než poučné srovnání rad před sto lety. Co myslíte? Kolik z uvedeného stále platí?

Není účelem těchto pokynů, abychom ra­dili k vystěhování, nýbrž aby ti, kdož po zralé úvaze již se odhodlali opustiti starou vlast, na­lezli v této knížce poučení pro svoji cestu. Každý mel by dobře rozvážit, než rozhodne se k tak důležitému kroku. Před vystěhovalectvím nerozvážným nutno co nejdůtklivéji varovali. Spíše škodu přinese než prospěch.

Za mořem kyne budoucnost jen zdravým lidem, silným, energickým, spořivým, nábožensky pevným, kteří se dovedou bíti s životem. A tací lidé i doma najdou si slušnou existenci. Ne­myslete, že za mořem lze získati blahobyt lehce. Nutno tam pracovat a úsilovně pracovat. Zvláště počátek pro každého je krušný. A jakž by jinak: najde jiné zákony, jiné mravy, jinou řeč a po­měry od našich naprosto odlišné.

Amerika je země budoucnosti. Dnešní po­měry její jsou však nevykvašeny, neustáleny. Prohlašované štěstí a možnost snadného a ry­chlého zbohatnutí náleží do říše pohádek.

Svoboda je dána všem, tedy i kapitálu, a chudý dělník (vystěhovalec) je vydán na milost a nemilost síly a moci kapitálu. Je pravda, že se poměrně mnoho vydělá, ale také mnoho se zde vydá. Životní potřeby jsou nad pomyšlení drahé. Za dolar, který se rovná asi 5 korunám, kou­píte tolik, co u nás za "starou zlatku".

Soustředění lidu pracovního ve velikých městech stává se nebezpečím farmářům (sedlákům); ubývá jim tím pracovních sil k zemědělství. Dělník podléhá terroru Unie, a se strany zákonodárné nemá výhod pražádných. Zde ne­stává žádného pojištění nemocenského a inva­lidního; ve případu úrazu apod. může dělník nastoupili cestu právní, ale justice severoamerická má také zavázané oči, zvláště v některých pří­padech. Kromě toho Spojené Státy stále a stále zostřují zákony o přistěhovalcích. Již mnohý z přistěhovalců byl vrácen zpět do své vlasti, poněvadž nebyl s to, aby vyhověl stávajícím zákonům.

Při volbě místa, kde se chcete usaditi, dávejte vždy přednost místům, kde již naši krajané jsou usazeni, před místy, kde byste byli národnostně osamoceni. Jste-li rolníky, jděte do zemí, kde najdete české kolonie, české farmy; snáze si tam uvyknete, tamní krajané poradí a pomohou vám při zařizování hospodárství a radostněji se vám tam bude žít mezi krajany, než by žilo se v moři cizoty. Jste-li živnostníky, neb dělníky, a chcete-li odejiti do měst, jděte tam, kde jsou české spolky a to spolky katolické. Spolky ty vyhledejte a při­stupte za člena onoho českého spolku. Dále na doporučovací kartě spolku sv. Rafaela, která se vám zároveň zasílá, naleznete adressy důvěr­níku spolku sv. Rafaela, v jednotlivých amerických městech, kteří vám tam poskytnou radu.

Poučení pro vystěhovalce do Ameriky, Vlastimil Hálek v Liboci, 1913
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933