Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Llewellyn Park (Thomas Alva Edison) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.10.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Llewellyn Park (Thomas Alva Edison)


#EH: Llewellyn Park (Thomas Alva Edison)
Llewellyn Park se nachází ve West Orange New Jersey, pouhých 12 mil od Manhattanu. Založil ho v roce 1857 Llewellyn S. Haskellnewyorský obchodník Llewellyn Solomon Haskell. Objevil zalesněnou plochu na východním svahu pohoří Watchung a rozhodl se vytvořit předměstskou komunitu venkovských usedlostí. Llewellyn Park je považován za první plánovanou rezidenční komunitu v USA. Byl domovem mnoha významných obyvatel, zejména Thomase Edisona, jehož domov Glenmont je stále atrakcí, která byla jmenována národní historickou památkou.
František Tuček, ze dne: 9.10.2022



Nejen naše populace si Edisona dokáže spojit tak maximálně s vynalezením žárovky. Kde se vše odehrávalo často ani netuší. Proto dnes o LLEWELLYN-PARK.

Laskavý čtenář mne omluví, jestliže jsem se příliš vzdálil od svého přítele Dicksona, který mi poskytnul své poho­stinství.
Po lunchu zapálili jsme si doutníky. Vrhl jsem pohled do zrcadla svého přítele, i smál jsem se, vida změnu, kterou jsem přestál. Jeho šaty jsou mi příliš těsné; klobouk příliš veliký.

Pohlížeje na sebe v zrcadle, připadal jsem si jako učitel, který hledá místo vychovatele ve vznešené rodině. Kde jsou všecky mé náhledy o eleganci a vkusu? Já, jenž denně trávívám nejméně čtvrť hodiny před zrcadlem, abych se co nejskvěleji vyšvihnul, měl jsem se objeviti před Edisonem v tomto podivném obleku!

Bylo dobře viděti, že šaty tyto nejsou pro mne šity; ale zdali nebude mne míti za příliš chudého, že bych si mohl vkusnější oblek poříditi?

Dickson mi praví, že to jeho pán nebere tak přísně s toilettou svých navštěvovatelů. Jsem oděn velikým pláštěm, který mne úplně zahaluje a chrání mne před ledovým větrem, jenž nastal po dešti.

V hloubi srdce byl jsem velice vděčen svému příteli. Co bych si byl počal v Orangei bez něho, jsa veskrze promoklý? Kde bych si byl opatřil jiný oblek? Můj přítel Dickson mi opravdu život zachránil.

Můj přítel díval se na hodinky a pravil, že Edison mu nařídil, aby mi nejprve ukázal jeho laboratoř a její tajnosti. Tohoto vyznamenání zřídka se dostane prostému smrtelníku. První laboratoř byla, jak nahoře bylo uvedeno, v Newarku; jeli jsme několik hodin před tím okolo. Nezůstal zde dlouho: Edisonovi bylo zapotřebí místa klidnějšího a vzdá­lenějšího od hluku světa; v Newarku již tehdy bylo znáti blízkosť velikého města.

Nalezl v Menlo-Parku veliké území, na kterém dal zbudovati rozsáhlé a skvělé dílny. Dílny ty stály dvě stě třicet milionů dollarů. Edison zde vydává každého roku asi sto padesát tisíc dollarů na udržování více než sta výtečných strojnických inže­nýrů a elektrotechniků, pravý to štáb vědecký první třídy.



Nyní se nachází laboratoř a dům Edisonův v Llewellyn Parku v Orangei. Edison pracuje ve dne v noci. Z jeho nesmírného ducha vytryskuje každý den veliká myšlénka. Den rychle mijí, nad­chází noc; Edison jest ještě při práci. Jest nesnadno říci, kdy ustane.

Odtud viděla věda vycházeti celou radu zázraků. Odtud vyšlo sedm set a více patentů na vynálezy, nesoucích jméno velkého čaroděje do všech úhlů světa.

Edison vydržel někdy sto dvacet hodin, nezavřev očí. Po celé týdny přebývá ve své laboratoři. A přec má báječný palác, o němž později promluvíme. Laboratoř jeho není malý pokojík, na jaký jsme zvyklí u evropských učenců, jest to veliká budova z červených cihel. Lze tam zříti ohromnou pec, slyšeti hluk velikých strojů. Labo­ratoř tato mohla by co do velikosti a rožsáhlosti se vyrovnati kterékoli největší a nejslavnější továrně evropské.

Před touto laboratoří, kde náš velikán pracuje ve dne v noci, jest postaven vysoký plot, který nikdo nesmí proraziti. Nikomu není dovoleno vkročiti bez dovolení podepsaného od velikého čaroděje samého.

Před laboratoří jsou veliké návěštní tabule, na kterých čteme, že majetník lituje, že nemůže nikoho přijati; ani nejmenší výminka, protože navštěvovatelé, stále četnější a četnější, konečně by svými otázkami, více méně naivními, pohltili ve­škerý čas velikého pracovníka.

Přijde-li někdo v záležitostech obchodních, pošle se k rozto­milému generálnímu řediteli (generál manager) Mru Batchelo
rovi; jedná-li se o osobní záležitosti, týkající se Edisona, poukáže se navštěvovatel na Mra Tate-a, sekretáře jeho, věr­ného jeho druha, který ho již po léta neopouští.



Můj průvodčí, pozoruje, že ve mně čtení těchto návěští způsobuje trapný dojem, dal se do smíchu a vzav mne podpáždí, dovedl mne před místnost vrátného, který mi zakročil cestu, jakoby mi chtěl zabrániti jiti dále. Můj přítel mu něco pošeptal, cerberus ustoupil stranou i vnikli jsme do svatyně vědy a pokroku.

Úryvek knihy Edison, jeho život a vynálezy. Emil Dürer, Vydala knihtiskárna Josefa Vilímka v roce 1892.



Příště MAGNETICKÝ OBR!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.