Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

#EH: Kladení silových kabelů v tvárnicích (1970)


Document Actions
#EH: Kladení silových kabelů v tvárnicích (1970)
Každý, kdo se pohybuje na staveništích ví, že správné uložení kabelových vedení je pro budoucí provoz velice důležité. Kdy bylo namístě ukládat kabely do tvárnic? V jakých rozměrech se tvárnice vyráběly? S jakými typy tvárnic se kdysi na stavbách počítalo? Tvárnicové tratě se kladly do země na pevný podklad, který poskytoval dostatečnou záruku nosnosti. Jak se ukládaly tvárnice pro vedení pod vozovkou nebo kolejnicemi? Jak se kladly kabely, jak se označovaly, co bylo možné z označení vyčíst?
František Tuček, ze dne: 30.10.2022
reklama


Do tvárnic uložených v zemi se kladly kabely jen tehdy, nebylo-li možno klást kabely do země nebo do kabelového kanálu. Pro ukládání kabelů do tvárnic se zhotovovaly tvárnicové tratě. Tam, kde se kladlo více kabelů současně, se dělaly z tvárnic tělesa. Tvárnice se vyráběly v délkách 1000 nebo 2 000mm a v provedení podle obrázku.



Kabelové tvárnice: a) rozměry, b) uspořádání


Tvárnicové tratě se kladly do země na pevný podklad, který poskytoval dostatečnou záruku nosnosti, např. na betonovou desku. Hloubka tvárnicové trati se volila tak, aby horní hrana tvárnicového tělesa byla v hloubce 80cm pod povrchem země. Jestliže se tvárnice kladla v několika vrstvách nad sebe, dbalo, aby se spáry vystřídaly.
Do otvorů v tvárnicích se pak zatahovaly kabely. Pro snadné zatahování kabelů do tvárnic se dělaly kabelové komory.


Ty se rozeznávaly:
  • a) Komory odbočné, v nichž kabely měnily přímý směr nebo od­bočovaly
  • b) Komory průchozí, kudy kabely jen procházely nebo měnily směr, avšak nespojovaly se nebo neodbočovaly
  • c) Komory spojkovací, v nichž šlo umístit kabelové spojky.
  • d) Komory pomocné (protahovací), zřízené k snazšímu zatahování kabelů nebo přezkoušení trasy. Tyto se zřizovaly tam, kde vzdálenost mezi komorami byl větší než 100m.

Jestliže kabelové trasy křižovaly komunikace (ať již silnice nebo železnici), zřizovaly se pod těmito komunikacemi podchody z tvárnic. Kabely totiž v těchto úsecích musely být vyměnitelné bez poškozování povrchu vozovky. Vrchní hrana tvárnicového tělesa musela být nejméně 10cm pod úrovní silničního nebo železničního spodku.

Kabely musely být nejméně 1m pod povrchem vozovky nebo patou kolejnice. Všechny kabely v tvárnicových tratích, podobně jako kabely kla­dené v budovách do kanálů a tunelů, musely být označeny. Kabely se značily na obou koncích, u spojek a odboček. Ke značení kabelů se užívalo plechových pásků, na nichž bylo vyraženo číslo kabelu a jeho druh, nebo pásků z měkčeného polyvinylchloridu, který nepodléhal korozi a je trvanlivější.





 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933