Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

#EH: Jak to vypadalo s rozvodnou sítí v Praze roku 1951


Document Actions
#EH: Jak to vypadalo s rozvodnou sítí v Praze roku 1951
Kde se nacházela rozvodná soustava ČSSR po únorovém puči 1948 a těsně před měnovou reformou v roce 1953? Jak se v té době přistupovalo k předpisům Elektrotechnického Svazu Československého? S jakým napětím se tehdy pracovalo? Jaké byly odchylky +-%? zavzpomínejme na výroky: ... "Budou-li v budoucnu vydány nové předpisy ESČ, které by snad těmto zvláštním předpisům odporovaly, platí především ustanovení předpisů ESČ; to proto, že předpisy ESČ znamenají vždy určitou úroveň, pod kterou se nesmí jít ...".
František Tuček, ze dne: 3.04.2021
reklama


Pokud pátráte po historii vzniku elektrorozvodné soustavy, kterou jako instalační elektrikáři máme na pořadu dne neustále, pak je dobré listovat starými knihami. Samozřejmě je nezbytné některé dobové politické poznámky vnímat s nadhledem ...

S vývojem a upevňováním socialistického hospodářství vzrůstá i po­třeba jakostní a bezpečné dodávky elektrické energie. Hledajíce nejúčinnější způsoby hospodárného a bezpečného provádění elektrických zařízení jako jednu z důležitých podmínek lc splnění tohoto požadavku, vydali jsme se souhlasem ČEZ, n. p., tyto vlastní zařizovací předpisy, platné pro zásobovací oblast RPR; jsou přizpů­sobeny pro snadné vložení doplňků nebo změn.

Jsou to předpisy prozatímní, platné jen dotud, než vydají Českoslo­venské energetické závody, n. p., jednotné celostátní zařizovací před­pisy, a protože jsou určeny pro široký okruh pracovníků, provádějí­cích nebo kontrolujících elektrické instalace, byla do nich vložena též některá důležitá ustanovení z předpisů ESČ, zejména části X.

Věříme, že jejich vydání přispěje k jednotnosti v provádění instalač­ních prací, že budou přínosem k rychlejšímu zapracování nových sil a vytvoří jednu z podmínek pro zvyšování produktivity práce v zájmu posílení hospodářské moci naší vlasti, spějící k socialismu.


Pražské energetické rozvodné závody, národní podnik. RPR-1951



  • Pro všechna elektrická zařízení, připojovaná na sítě Pražských energe­tických rozvodných závodů, národního podniku (v dalším krátce RPR) musí být zachovávány platné bezpečnostní předpisy Elektrotechnického svazu československého (v dalším krátce ESČ), jakož i normy ČSN ESČ.
  • Kromě předpisů ESč požaduje se také dodržování těchto dále uvede­ných zvláštních předpisů, které tvoří doplněk předpisů ESČ; mimo to je nutno dodržovat také „Podmínky pro připojování elektrických zařízení a pro odběr elektřiny ze sítí energetických rozvodných podniků“. Sleduje se tím zajištění řádné dodávky elektřiny, její účtování a bezpeč­nost odběratelů.
  • Budou-li v budoucnu vydány nové předpisy ESČ, které by snad těmto zvláštním předpisům odporovaly, platí především ustanovení předpisů ESČ; to proto, že předpisy ESČ znamenají vždy určitou úroveň, pod kterou se nesmí jít.
  • Vydáním těchto předpisů pozbývají platnosti veškeré dříve vydané zařizovací předpisy bývalých elektráren a ostatních podniků, začleněných nyní do RPR.
  • Rozsah území zásobovaného elektřinou ze sítí RPR je souhlasný s úze­mím pražského kraje.
  • Proudová soustava v sítích RPR je v ČSR normalisovaná trojfázová soustava o 50 kmitech za vteřinu s rozdílem ±3%.
  • Proud se rozvádí elektrovodnou sítí při vysokém a nízkém napětí. Jmeno­vité vysoké napětí sítě (vn) jest od 2.850V do 60.000V mezi vodiči. Nízké napětí sítě (nn) je zpravidla 3x380/220V s vyvedeným a uzemně­ným nulovým vodičem. Dočasně se také vyskytuje v některých místech i jiné nízké napětí, např. 3x120V, 3x220V, 3x240V bez nulo­vého vodiče a 3x220/127V s vyvedeným a uzemněným nulovým vodičem.
  • Napětí dodávaného proudu mohou se v normálních poměrech rozvodných lišit od napětí jmenovitých o i 10%, prakticky se však snažíme udržet je v rozsahu i 5%. Mimo tuto mez mohou i v normálních poměrech vznikat krátkodobé poklesy, způsobené spouštěním různých spotřebičů v mezích předpisů ESČ.
  • Elektrická zařízení se připojují zpravidla k síti o nízkém napětí; kde však toho vyžadují provozní poměry sítě, zřídí se v příhodném místě trans­formovna. Pro větší a velké odběry zařizuje se také přípojka na vysoké napětí.
  • Pro Stavbu elektrických zařízení na pozemcích dráhy a pod., jakož i při křižovatkách nebo souběžných vedeních státních nebo státem udržova­ných sdělovacích vedení je nutno dodržovat platné předpisy ČSD, n. p., čs. pošty, n. p. a jiných úřadů.
  • Tam, kde je třeba, aby elektrické zařízení vyhovovalo zvláštním před­pisům nebo požadavkům jiných úřadů, nebo je-li k jeho stavbě třeba stavebního nebo živnostenského povolení (na př. zřizování světelných reklam, připojení elektromotorů či jiných spotřebičů v živnostenských provozovnách a pod.), musí si takové povolení opatřit zařizující elektro­technický závod.






Jaké byly v té době povinnosti národních, komunálních, družstevních, nebo soukromých podniků, elektrotechnických závodů hledejte v knize Předpisy pro provádění elektrických zařízení.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933