Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

EH#: Jak se v roce 1970 ukládaly kabely do země


Document Actions
EH#: Jak se v roce 1970 ukládaly kabely do země
Co myslíte? Jakou má průměrný kopáč představu o tom, co vykope? Zcela určitě bývá proškolen, ovšem o tom, co říkají nebo říkaly technické normy, obvykle moc neví. Oni to ve skutečnosti neví ani někteří elektrikáři. Ale ti si své znalosti zpravidla chtějí doplňovat více než kopající úderník. Protože při "vykopávkách" je řeč o dávné minulosti, není zase tak od věci vědět, jak naši otcové kladli vedení pod zemí. Pokud šlo o vedení vysokého napětí, to zpravidla dodržovalo prostorovou normu. To ovšem neznamenalo, že takové vedení někdo nezodpovědně nepřikryl vedením jiným, že? Zopakujme si krátce dávné zásady ...
František Tuček, ze dne: 29.05.2022
reklama


V terénu všude tam, kde to bylo možné, se kabely kladly přímo do ze­mě. Hloubka uložení kabelů v zemi byla tato:
  • při napětí do 10kV aspoň 70cm (v chodnících aspoň 50cm)
  • při napětí nad 10kV aspoň 100cm
  • při kladení kabelu do krajnice vozovky platí hloubka bez zřetele na na­pětí 120cm

Kde nešlo předepsané hloubky dodržet (např. při vchodech do budov, při přecházení nebo obcházení konstrukcí v zemi), opatřovaly se kabely mechanickou ochranou, již mohou být kameninové roury, tvárnice apod. Uložení kabelů v zemi.


Průřez kabelovou trasou pro jeden kabel


Výkop pro kabel měl hloubku 80cm. Šířka výkopu závisela na počtu kabelů v trase. Nejmenší šířka výkopu mohla být asi 30cm, tj. na šířku cihly. Na dno výkopu se sypala vrstva písku (nebo jemnozrnné zeminy) vysoká 10cm. Na ní se pak pokládaly kabely, které se rovněž pokrývaly vrstvou písku tloušťky asi 10cm. Kabely se pak musely pokrýt cihlami kladenými napříč, tvárnicemi nebo dlaždicemi. Při větším počtu kabelů vedle sebe se cihly kladly tak, aby po stranách překrývaly kabely o 5cm. Pak se výkop zasypal vyko­panou zeminou bez hrubých kamenů. Kabely se neměly klást do země v půdách kyselých nebo zásaditých (škvára, popel), v pů­dách s hnijícími látkami apod. V těchto případech pak volila uložení do kabelových tvárnic, rour nebo tunelů. Rovněž tak se kabely nesměly klást do neslehlých násypů, aniž bylo po­staráno o dostatečně dlouhé smyčky.



Průřez kabelovou trasou s kabely mn, nn a vn

V příkrých svazích bylo kabely nutno zakotvit. Souběhy a křižování kabe­lů v zemi. Bylo-li v témž výkopu
několik silových kabelů, musely být mezi nimi mezery při na­pětí
  • do 1kV na průměr jed­noho kabelu, nejméně 5cm
  • do 10kV aspoň 10cm
  • nad 10kV aspoň 25cm

Tyto vzdálenosti platilo, není-li mezi nimi přepážka odolávající oblouku, např. cihla. Jednožilové kabely, tvořící jeden proudový obvod, se považovaly za jeden kabel. Mezi silovými kabely a pomocnými kabely musela být mezera:
  • do 1kV aspoň 15cm
  • nad 1kV aspoň 25cm



Oddělení kabelů cihlami a vzdále­nost kabelů od potrubí v zemi

Vedení různých vlastníků muselo být vždy oddělena přepážkou, odolávající elektrickému oblouku. Touto přepážkou musely být odděleny od sebe kabely při křižování. Při křižování se zemním vedením hromosvodu musel být vždy kabel nad tímto vedením ve vzdálenosti aspoň 0,5m, od potrubí nejméně 80cm. Pokud šly ve výkopu vedle sebe kabely sdělovací a silové, měla být mezi nimi vzdálenost co největší. Byla-li vzdálenost jen 30cm, musel se sdělovací kabel ve směru k silovému chránit ohnivzdornou přepážkou.



Křižovatka kabelů vn/nn nebo nn/mn

U křižovatek musel tento kryt přesahovat místo křižování na každou stranu. Z obrázku je rovněž patrno, jak býval kabel chráněn proti poškození o hranu kameninové nebo ocelové trubky. Kabel se podkládal kamenem, balíčkem svinuté dehtované lepenky nebo též udusaným pískem. Vzdálenost kabelu od budov se doporučovala alespoň 70cm, byl-li kabel uložen hlouběji, než byl základ budovy, musela být vzdálenost větší.


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933