Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

EH#: Elektrické tepelné přístroje roku 1950


Document Actions
EH#: Elektrické tepelné přístroje roku 1950
Jaké byly v roce 1950 domácí spotřebiče v hledáčku spotřebitelů? V porovnání s dnešní nabídkou byla tehdy volba podstatně snazší. Tehdy nebyla bezpečnost provedení elektrických spotřebičů na takové úrovni, kterou známe nyní. Pamatujme na to, že šlo o období, kdy byl elektrický spotřebič revolučním pomocníkem o jehož konstrukci a funkci spotřebitel často mnoho nevěděl. A o nebezpečích hrozících vlivem špatného používání se tehdy psalo velmi málo ...
Tým portálu Elektrika, Autorský článek, ze dne: 3.11.2017
reklama





Elektrická žehlička ...
žehlí čistě a lacino. Nikdy ji nenechávejte pod proudem napětím bez dohledu, aby při přehřátí nezapálila. Po žehlení ji dejte na stojánek vychladnouti. Uchovávejte ji v suchu. Jemným potřením voskem chrání se žehlicí plocha žehličky proti rezavění. Samočinné žehličky si při žehlení samy regulují teplotu a odpojí přívod energie, jakmile teplota dosáhne nastavenou mez. Samočinně se přizpůsobují proměnné spotřebě tepla při různém žehlení.

Vařič ...
bez regulace se hodí dobře tam, kde jednoduchým svařením se končí úprava pokrmů. Pro vaření se však lépe hodí elektrický vařič s regulací, který je též úspornější. Užívejte raději zavřených vařičů; jsou bezpečnější.

Elektrická dvojplotna ...
je na trvalé elektrické vaření v domácnosti, kde není možno připojiti elektrický sporák. Čistí se a obsluhuje jako elektrický sporák.

Elektrický sporák ...
Vařením při nízkých teplotách jaké jsou u elektrického sporáku se ušetří na potravinách a tuku. Pokrmy jsou kaloricky a vitaminově bohatší než při vaření za teplot vysokých. Má plotynky vyměnitelné, z nichž každá je ovládána samostatným přepinačem, který umožňuje regulaci teploty ve 3 stupních.


Trouba elektrického sporáku ...
s vrchním a spodním vytápěním umožňuje nejrůznější regulaci teploty pro pečení, smažení, ohřívání, sterilisaci, sušení a pod. Pro elektrický sporák je nejvhodnější nádobí speciální nebo alespoň normální nádobí s rovným dnem. Staví-li se nádobí při vaření na sebe, může se při vhodném zapínání ušetřit na čase i proudu.


Elektrická trouba má chladnouti při otevřených dvířkách, neboť sražené páry podporují zrezavění. Na obrázku jsou naznačeny špatné případy (vypouklé dno, hrnec je větší než plotýnka, hrnec excentricky postaven na plotýnku, dno je menší než plotýnka, vyduté dno) a nakonec správný případ (dno je stejně veliké jako plotýnka, a hrnec je umístěn soustředně s plotýnkou.



Elektrická trouba se čistí podobně jako elektrické plotýnky hadrem s mýdlovou vodou. Elektrické plotýnky se natírají kostním olejem, zejména když se jich delší dobu neužívá (dovolená a pod.).


Elektrická trouba samostatná ...
peče, vaří, smaží všude tam, kde není možno poříditi kompletní elektrický sporák. Připojuje se na jištěnou zásuvku kdekoliv v bytě. O obsluze a čištění platí totéž co u elektrického sporáku.


Ponorný elektrický vařič ...
úsporně a rychle ohřeje menší množství vody. Vkládá se do tekutin pouze mezi značky nej vyššího a nejnižšího ponoru. Neponoří-li se dostatečně do tekutiny, přepálí se. Na obrázku je malý ponorný vařič a velký vařič.


Kávovary, čajovary, elektrické hrnky, griluxy, lívance - niky, opekace topinek lze připojiti každou zásuvkou v bytě.


Kávovary, čajovary, elektrické hrnky se nesmí při čištění ponořiti do vody. Umývati se smějí pouze uvnitř, navrchu se jen otřou.


Elektrická akumulační kamna ...
slouží k trvalému vytápění místností. V nočních hodinách levným elektrickým proudem vyhřívány hromadí (akumulují) teplo. Ve dne nahromaděné teplo se uvolňuje a vyhřívá místnosti.


Elektrická kamna s přímým topením a teplomety ...
slouží k občasnému, nepravidelnému vyhřívání a přitápění místností.


Elektrický zásobník horké vody ...
poskytuje kdykoliv horkou vodu pro koupelnu, pro potřebu domácnosti, v živnostech a zemědělství. Úsporně využitkuje veškerou tepelnou energii levného nočního elektrického proudu. Pro koupelny se volí obsah zásobníku 80—120 litrů, k ohřívání vody pro přípravu krmivá pro dobytek o obsahu 100— 200 litrů, pro potřebu v kuchyni, k umývání nádobí a pod. 30—50 litrů.


Elektrický pařák píce ...
je levný, bezpečný v provozu, nevyžaduje komín, může státi kdekoliv (avšak doporučuje se dáti jej na teplejší místo), všestranně vyhovuje potřebám doby. Vytápí se levným nočním proudem. Jeho nezbytnou součástí je časový spinač, kterým se elektrický pařák ve stanovenou dobu zapíná a po ukončení paření samočinně vypne. Elektrický pařák pracuje naprosto bez obsluhy, čistě, levně a spolehlivě. Umožňuje mechanisaci zemědělských prací.


Vysoušeč vlasů ...
neměl by dnes chyběti v žádné domácnosti, zvláště tam, kde jsou malé děti. Suší vlasy, pokožku, lehčí součásti oděvu.


Elektrická poduška ...
je neocenitelnou při různých nemocech (na př. při chřipce, reumatismu, nachlazení a pod.). Proti vlhkosti při pocení je ji nutno chránit nepromokavým povlakem. U dětí používejte podušky pod dozorem; na třetím stupni nesmí býti zapnuta déle než 10 minut. Ukládejte ji v suchu a nikdy ostře nepřekládejte.

Závady tepelných
spotřebičů
Odstranění závady
Elektrický spotřebič nehřeje Prohlédněte nebo vyměňte pojistky,
prohlédněte topné články (topné spirály),
vypínač, přívodní šňůru

Spotřebič hřeje velmi málo,
dává rány
Volejte elektrárnu
nebo elektrotechnika


Dnes se ovšem pro řešení závady určitě nedoporučuje spotřebiče opravovat jakkoliv svépomocí. Volat "elektrárnu" je v dnešní době nesmyslné. Pokud dnešní domácí spotřebič vykazuje prvky poškození, řeší se to buď reklamačním řádem, specializovaným servisem nebo koupí nového zařízení. Pro verifikované uživatele je více podrobností zde!



Kdo si vzpomene, jaká byla bezpečnost tepelných spotřebičů v minulém tisícitiletí?
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933