Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HMV: Elektrické motory pohledem roku 1950 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.10.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HMV: Elektrické motory pohledem roku 1950


HMV: Elektrické motory pohledem roku 1950
Co před téměř sedmdesáti lety stačilo neodborné veřejnosti znát o motorech? Elektrotechnický svaz Český vydával nejen bezpečnostní letáky, ale také příručky, jak zacházet s některými elektrickými spotřebiči. Je s podivem, že dnes existuje takových zařízení tisíckrát více, ale žádné podobné příručky k dostání nejsou. Podívejte se na tento úryvek o motorech ...
Autorský článek, Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.10.2017




Elektromotor je nezbytnou částí u všech zařízení, u nichž elektřina obstarává pohyb. Podle velikosti to jsou drobné motory (motorky) a větší zvané prostě motory. Podle způsobu užití tvoří s přístrojem nerozlučnou součást nebo se užívá motorů oddělených, které se podle potřeby připojují převodem k poháněnému stroji (řemenem, ozubeným převodem a pod.).
Prvého způsobu se užívá např. u vysavače prachu, u leštiče parket, elektrických hodin, myčky na nádobí a všech přístrojů uvedených v části elektrické přístroje s pohonem. Pohon motorem lze přizpůsobiti jakýmkoliv požadavkům při práci a přístroje nevyžadují zvláštní obsluhy, takže s nimi mohou zacházeti neodborníci ba i děti.


Elektrický větrák (ventilátor) vyrovnává rozdíly teplot
a dělá v místnostech příjemný vánek

Druhého způsobu se užívá tam, kde není třeba zvláštního přizpůsobení nebo kde se motoru užívá na několik různých prací. Drobné elektrické motorky uvádějí se do chodu zasunutím vidlice do zásuvky a někdy ještě zapnutím vypínače. Elektrické pračky a zařízení, která jsou používána v místnostech vlhčích, musí míti rozvod (zásuvky, vypínače, vedení a pod.) do mokra a zejména pečlivou ochranu před nebezpečným dotykem.


Elektromotor pohání nejrůznější stroje, přístroje a zařízení v domácnosti, zemědělství, živnostech a průmyslu. Je jednoduchý, levný, s minimální obsluhou. Na obrázku výše je motorek na pohon šicího stroje, na obrázku níže je pojízdný motor, kterého se často užívá v zemědělství.

Závady elektrických motorů Odstranění    závady
Motor(ek) přístroje neběží Prohlédnout a opravit pojistky, prohlédnout a vyměnit pohyblivý přívod, namazat ložiska atd. (podle návodu)
Motor(ek) silně jiskří, dává , rány, přehřívá se Dejte prohlédnouti odborníkem


Všimněte si, že i přes to, že odborníci nikdy neradili pojistky opravovat, se v dobovém textu opravdu tato zmínka objevuje!
Verifikovaní uživatelé mohou tímto dobovým materiálem
listovat v naší redakční knihovně zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.