Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Bezpečnost byla brzdou rozvoje elektrotechniky, vzpomíná Jindřich Nezval (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.07.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Bezpečnost byla brzdou rozvoje elektrotechniky, vzpomíná Jindřich Nezval


#EH: Bezpečnost byla brzdou rozvoje elektrotechniky, vzpomíná Jindřich Nezval
Dbej bezpečnosti při zacházení s elektrickým proudem! Někdy před sto lety vznikly bezpečnostní plakáty Elektrotechnického svazu Českého. Pohledem na chování dnešní populace si nemyslí, že by potřebovala podobnými sděleními chránit před neštěstím. Proč je tomu tak? Je to tím, že jsme dnes nesrovnatelně více informovaní? To však nutně nemusí znamenat, že jsme si vždy vědomi toho, co na elektrických rozvodech provádíme. Pokud tedy nejsme odborníci. Odborníci? Kdo to je odborník? Ptali jsme se starého pána, Knihoslava, ale také Františka Kosmáka a Jindřicha Nezvala! Některé vzpomínky jsou opravdu překvapující ...
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.07.2020



Asi jsme se všichni již někdy setkali s legendárními kreslenými bezpečnostními plakáty. Některé jsou dnes pouze úsměvné, jiné již nepochopitelné, ale také ty, které dnes stále platí. 



S pamětníky elektrotechniky se souvisle setkávám aktivně až od počátku tohoto portálu. Ostatně díky němu se setkávám s lidmi, které bych asi za běžných okolností jen tak nepoznal. Letos jsme navštívili člověka, který celý svůj život zasvětil elektrotechnice. Zavolal, zda nechceme jeho odbornou sbírku literatury. Když jsme ho navštívili a zaplnili celého kombíka, probrali jsme jeho vzpomínky a zůstali v kontaktu ...

Knihoslav? To jsem ještě neslyšel.
To je akronym. Nechci být kontaktován. Jak jsem se zmínil, je to má podmínka. Jistě chápete, že v mém věku už nemám náladu na něco jiného než si užívat světa ...

Proč bylo tehdy potřebou vydávat bezpečnostní plakáty? Dnes tomu dnešní generace říká "hustý".
To byla taková doba!

Jaká taková?
Tehdy lidé měli respekt před vším neznámým.

Respekt? Tehdy byly elektroinstalace přece v plenkách a to byla jedna velká neznámá. Proč tedy ty plakáty?
Ano, bylo to neznámé, ale hodně potřebné. Lidé neměli peníze a kdo měl doma elektriku, byl už na tom velice dobře. Jenže málokdo znal možná nebezpečí.

To se tehdy ve fyzice asi nebralo, že?
Kdyby to! Málokdo má dnes představu, co se tehdy ve školách učilo. Elektřina byla něco, co kope a dělá požáry, ale proč, za jakých okolností, to nevěděl ani farář. Tedy vlastně ten to věděl, ale měl řekněme odlišný způsob výkladu než dnešní fyzikář.

A co v té době znali sami elektrikáři?
To bohužel nemohu popisovat, narodil jsem se uprostřed druhé světové války, ale podle vyprávění mého tatínka, který učil fyziku, ti co prováděli elektroinstalace byli zruční nádeníci, kterým velel mistr elektrikář. Jejich znalosti se odvozovali pouze od toho, co uměly jejich ruce zapojit.

To jste mě pobavil. Jako byste popisoval člověka, který nám na chatě dělal elektriku.
V tomto ohledu se toho moc nezměnilo ani za sto let. Vědomosti lze získat apriori nebo posteriori. Abyste byl elektrikářem, potřebujete znát předem hodně informací. Ovšem takové znalosti jsou tak pro učedníka. Pokud se takový "odborný zobák" po učení (aposteriori) už dál aktivně nevzdělává sám, tak je to ten elektrohelfr ...

Myslíte "elektrozedník"? To je dnes hanlivé označení bez přesné definice. Ale jak vás poslouchám, tak v podobném označení je to symbol pro někoho, koho práce zase tak moc nebere?
Ano, ano. Prakticky v každé době byli elektrotechnici "duší i tělem" a ti, kteří to měli pouze za nutnost. Dnes je to stále stejné. A to i přes to, že každý, kdo dnes nosí chytrý telefon v kapse, má prakticky vše v kapse. Před sto lety nebylo "na papíře prakticky vůbec nic. A co bylo, to neměl dostupné každý. 

A váš otec měl dost informací?
Ano, sice ne proto, že byl středoškolský profesor, ale proto, že byl členem Elektrotechnického svazu Českého. Samozřejmě sama skutečnost členství nebyla tak přínosná, jako osobní vztahy s ostatními. To bylo tehdejší epicentrum elektrotechnických vědomostí v tom, že se sbíhaly kontakty na všechny významné odborníky z Česka i Slovenska. 

Zmiňujete odborníky ... jak byste popsal odborníka v elektrotechnice svým úhlem pohledu?
Smích ... dnes jsou odborníci všichni a nikdo! Pokud to vezmu pohledem rozvoje složitosti oboru jen od počátku dnes pravěké vyhlášky 50/78Sb., pak je odborník ten, který se specializuje na úzký segment elektrotechniky. Někdo se může specializovat na průmysl, jiný na domovní rozvody. Ten, kdo dělá oba světy je podle mě spíš Brouk Pytlík, než odborník.

To zní jako odsudek těch, kteří dělají více oblastí. Za jakých podmínek by šlo opravdu o univerzála?
Univerzála? Co to je? K pochopení určité oblasti potřebujete nejméně 1.000 hodin (teorie a praxe) ... říkám k pochopení ... pokud to nerozvíjíte, za rok vše zůstává pouze pěknou vzpomínkou!
 
Za rok? Pro mnoho elektrikářů je jediným vzděláváním pravidelné školení z vyhlášky 50/78Sb. jednou ta tři roky! To je pro specialistu málo?
Samozřejmě! Odborník, chcete-li specialista v tom leží stále! Se svou specializací se probouzí a usíná. Až do něj šťouchne manželka si uvědomí, že existuje také něco jiného!

Promiňte, ale tomu se dnes říká workoholik, asociál, podivín ...! To máme brát jako relevantní alternativu?
Ano, do jisté míry to klidně nazvěme úchylkou. Úchylka ve smyslu "odchýlit se". Odborníci, specialisté nemohou být všichni. Pouze někteří. Ti, kteří se odchýlí od hlavního proudu. 

Když už se dostáváme tak hluboko. Má společnost specialisty ráda?
Smích ... naše společnost? Ta neuznává autority a specialisty také ne. Tedy uznává, ale pouze do té doby dokud je potřebuje. Pak se takový specialista dostává do pasti všeho, co díky své specializaci nezná nebo přehlíží.

A co k tomuto plakátu řekli František Kosmák a Jindřich Nezval?


Než se vrhneme do nových dobrodružství, podívejme se na skok do historie elektrotechniky! Ptáme se s kamerou těch starších!  
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.