Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: SOUE: Co je to stroj a jaké známe typy? (1973) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.08.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

SOUE: Co je to stroj a jaké známe typy? (1973)


Z mého sešitu ... Elektrické stroje jsou základními prvky moderní elektrické techniky, které umožňují přeměnu elektrické energie na pohybovou energii a naopak. Ve světě elektrických strojů se setkáváme s různými druhy a typy, které slouží ke generování, přenosu nebo pohonu elektrické energie. V tomto článku se zaměříme na jejich rozdělení a význam v elektrotechnickém světě. Co dál vyčteme z mých poznámek ...?
Věčný student, ze dne: 19.08.2023



Elektrické stroje jsou zařízení, která přeměňují elektrickou energii na pohybovou energii nebo naopak a umožňují změnu elektrické energie z jedné soustavy na jinou. Rozdělují se do různých kategorií podle druhu proměny, druhu proudu, působení a dalších faktorů.

Rozdělení elektrických strojů


Rozdělení elektrických strojů podle druhu proudu

Rozdělení elektrických strojů podle působení

Rozdělení otáčivých elektrických strojů

Schéma rozdělení otáčivých strojů na střídavý proud

Schéma rozdělení otáčivých strojů na jednosměrný proud
Tímto jsme si stručně představili rozdělení elektrických strojů a jejich význam v elektrotechnice. Elektrické stroje hrají klíčovou roli v našem moderním světě a jejich studium je důležité pro každého, kdo se zajímá o elektrotechniku a energetiku.
Zápis dobové výuky, kdy jsme si probíranou látku museli všichni opisovat buď z tabule nebo jediné cyklostylované kopie! (Cyklostyl byl ruční tiskový stroj používaný k množení dokumentů pomocí průchozího inkoustu a matrice). Co na to říkáte?




TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.