Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Software

PHXC: PLCnext ulehčuje programátorům práci

  • 25.07.2018
PHXC: PLCnext ulehčuje programátorům práci
Programovatelný logický automat v průmyslových elektroinstalacích se dnes vyskytuje zcela běžně. Průmyslová řešení pak následně prosakují i do elektroinstalací domovních. Phoenix Contact představil nové PLCnext s otevřenou platformou. S platformou, na které může pracovat více uživatelů. Jaké to přináší užitky nám řekl Václav Mimráček. Jakou kontrolu nad tím máte vy jako administrátor? Hovoří se o tom, že nový model PLCnext umí dobře simulovat aplikační procesy. Jak a čím? Jaká je kompatibilita s vnějším světem?

WAGO: Cloudový sběr dat z PLC systémů

  • 11.07.2018
WAGO: Cloudový sběr dat z PLC systémů
WAGO není pouze oblíbená krabicová WAGO svorka. WAGO se také zabývá automatizací budov a průmyslu. Nyní přichází s cloudem. Která z variant, lokální server nebo cloud, je výhodnější? Co se dá říci k často skloňované bezpečnosti? Pokud je řeč o cloudu, s tím je spojená konektivita. A pokud se bavíme o Internetu věcí, tak se proslýchá, že i ten potřebuje rychlá data. Ne všechna místa v České republice mají vůbec nějakou konektivitu, jak je na toto zařízení připraveno? Na tyto otázky jsme dostali odpovědi ...

ERP systém v prostředí elektrotechnické výroby

  • 13.12.2017
ERP systém v prostředí elektrotechnické výroby
Stěžejním požadavkem firem zabývajících se elektroprůmyslem je oblast technické přípravy výroby, která bývá často propojena s elektrotechnickými CAD systémy (např. ORCAD, PROTEL, PADS apod.). Tato kombinace umožňuje velmi efektivní a z velké části automatizovanou přípravu podkladů pro vlastní výrobu. Při tvorbě kusovníků a technologických postupů je pamatováno na v elektrotechnice běžné náhrady materiálů a alternativní technologické postupy a kusovníky. Souvisejícím klíčovým faktorem je sledování skladových zásob, dostupnosti materiálů a navazující plánování výroby. Informační systémy HELIOS umožňují v plánovacím nástroji průběžně sledovat ...

Aplikace chytrého telefonu - jak se v nich vyznat

  • 27.12.2016
Aplikace chytrého telefonu - jak se v nich vyznat
Vedení účetnictví, roztřídění zakázek, plánování cest a jejich záznam, měření kroků nebo sdílení zážitků na sociální sítě. To všechno dnes můžeme díky nejrůznějším aplikacím dělat na chytrém telefonu. Na výběr přitom máme nepřeberné množství možností. Jak se v nich zorientovat a kde najdeme relevantní informace? To nám prozradil Filip Brož.

Jak se rozvíjí projekt EVMAPA

  • 31.10.2016
Jak se rozvíjí projekt EVMAPA
EVMAPA je kompletní mapa českých nabíjecích stanic pro elektromobily s možností integrace dálkového ovládání stanic, včetně platebních bran a administrace. Jejím cílem je poskytnout uživatelům spolehlivou interaktivní mapu nabíjecích stanic s možností sdílení informací samotnými uživateli a nabídnout provozovatelům nabíjecích stanic možnost se zapojit do jednoduchého, pro uživatele pohodlného systému kreditového nabíjení bez karet a jiných matoucích prvků.

Systém SandRA pro řízení chodu jaderné elektrárny

  • 26.10.2016
Systém SandRA pro řízení chodu jaderné elektrárny
SandRA je moderní řídicí systém třídy Distributed Control System (DCS) navržený pro náročná průmyslová odvětví vyžadující vysokou spolehlivost a dlouhou dobu života řídicího systému. V roce 2015 vyvinula firma nové digitální procesní stanice Z101 a Z102. Jejich doplnění do rodiny řídicího systému SandRA umožňuje řídit kompletní chod jaderné elektrárny včetně nejvyšších bezpečnostních systémů.

Sestavení rozvaděče a dokumentace za 10 minut

  • 5.10.2016
Sestavení rozvaděče a dokumentace za 10 minut
Předejděte zbytečnému zamítnutí rozvaděče při revizi. Sestavte rozvaděč pomocí online konfigurátoru společnosti Bonega a získejte tak "štítek rozvaděče" včetně příslušné dokumentace. Veškerá vygenerovaná dokumentace odpovídá ČSN EN 61439-3:2012. K dispozici máte 104 typů rozvaděčových skříní a desítky jejich modifikací. Vše vám přitom zabere jen pár minut.

Řídící systémy a sledování výroby

  • 22.08.2016
Řídící systémy a sledování výroby
Společnost dataPartner působí v oblasti dodávek a realizace informačních a řídicích technologií. Je schopna nabídnout software, dodávky průmyslového hardware a finální technická řešení v rámci integrace technologických celků. Působnost společnosti sahá od realizace informačních systémů až po oblast automatizace strojů a výrobních linek.

BONEGA: Jak ověřit návrh rozvaděče snadno a rychle online

  • 16.06.2016
BONEGA: Jak ověřit návrh rozvaděče snadno a rychle online
Komplikuje i vám život „Ověřování návrhu rozvaděčů“ podle ČSN EN 61439-3:2012 (spolu s ČSN EN 61439-1:2012 edice 2)? Před nedávnem byla spuštěna nová online aplikace www.overeni-navrhu.cz, která zdarma propočítá nejhorší možnou kombinaci tepelného zatížení a následně vygeneruje veškerou potřebnou dokumentaci k rozvaděčům sestavených z přístrojů BONEGA v libovolné kombinaci a do různých skříní.

WAGO: Nové vývojové prostředí e!COCKPIT

  • 6.06.2016
WAGO: Nové vývojové prostředí e!COCKPIT
Wago představuje vývojové prostředí e!COCKPIT. V rámci vývojového prostředí sází na osvědčené standardy: moderní ovládání a programování dle normy IEC 61131-3 na základě osvědčené platformy CODESYS 3. Aplikace e!COCKPIT se zaměřuje na automatizační techniku. Z hlediska hardwaru lze aplikací efektivně obsluhovat všechny možné komponenty, od I/O modulu až po celou síť s komplexní topologií.

ELKO EP: Konfigurátor pro LARA Radio a LARA Intercom

  • 3.05.2016
ELKO EP: Konfigurátor pro LARA Radio a LARA Intercom
Řešili jste někdy otázku centrální audio-video (AV) techniky vaší domácnosti, firmy, hotelu, restaurace, kavárny? Nebyli jste si jisti cenou, barvou, tvarem, sladěním v interiéru? Ztrácíte čas listováním katalogy a ceníky? Už nemusíte. Vše si rozhodnete a promyslíte z pohodlí vašeho domu. Platí, že každý má jiný vkus, představy, možnosti výběru a AV technika s jejími součástmi už nemusí být trpěnou nutností, ale designově zajímavým doplňkem interiéru. Český lídr na trhu v oblasti domovní a průmyslové elektroinstalace ELKO EP se snaží uhodnout přání i pochybnosti svých zákazníků, a proto jim představil službu, která značně ulehčí jejich rozhodování.

DIAGNOSE system - teplotní diagnostika rozvaděčů

  • 25.02.2016
DIAGNOSE system - teplotní diagnostika rozvaděčů
Zvýšení teploty v rozvaděči bývá jednou z častých příčin poruch. K přehřívání dochází především na tepelně namáhaných hlavních sběrnicích a jejich spojích a dále v polích s přístroji s velkým ztrátovým výkonem. Změnám teplot uvnitř rozvaděčů během provozu se v praxi nevěnuje příliš velká pozornost a v lepším případě se provádí kontrola spojů při pravidelných revizích.

Eaton aktualizuje nástroj CurveSelect pro snadnou optimalizaci selektivity jisticích prvků

  • 21.01.2016
Eaton aktualizuje nástroj CurveSelect pro snadnou optimalizaci selektivity jisticích prvků
Společnost Eaton integrovala do svého bezplatného softwarového nástroje CurveSelect upravené charakteristiky ochranných prvků pro ochranu motorů třidy IE3 - označované jako motory s vysokou účinností. Navíc rozšířené funkce nástroje usnadňují porovnání vypínacích charakteristik jednotlivých ochranných prvků. Návrh jisticích prvků a rozvodných systémů může být nyní snadno optimalizován pro zajištění maximální spolehlivosti napájení i v aplikacích s nárokem na splnění nového evropského předpisu o energetické účinnosti. CurveSelect může být používán nejen k posouzení vzájemného působení mezi širokou škálou přístrojů Eaton, ale přináší i možnost porovnání s přístroji jiných výrobců.

HAGER point#3: Software 1-2-3 schéma

  • 15.12.2015
HAGER point#3: Software 1-2-3 schéma
Alternativa ke kreslení schémat! Program 1-2-3 schéma umožňuje snadné a velmi rychlé vytvoření liniového schématu a přehledu rozmístění jednotlivých prvků v rozvaděči. Ať už pomocí roletového menu nebo výběru z nabídky komponentů, velmi jednoduše získáte projektovou dokumentaci, s níž dosáhnete efektivních a profesionálních výsledků. Podívejte se na video, které popisuje základní funkce tohoto softwaru.

SCHRACK: Jaké jsou nové zkoušky rozvaděčů

  • 12.08.2015
SCHRACK: Jaké jsou nové zkoušky rozvaděčů
Rok 2012 a roky následující byly pro výrobce rozvaděčů přelomové. Byla stanovena nová pravidla, jak se rozvaděče vyrábí. Vznikly nové normy ČSN EN 62208 pro prázdné skříně a ČSN EN 61439 pro kompletní rozvaděče. Jak na nové normy zareagovala společnost Schrack Technik a jaké softwarové nástroje nabízí svým zákazníkům pro ověření návrhu, nám na AMPERu 2015 prozradil produktový manažer Petr Jahoda.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933