Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Efektivní zpracování projektů elektroinstalací včetně výkazů materiálu


Document Actions
Efektivní zpracování projektů elektroinstalací včetně výkazů materiálu
Jste projektant silnoproudu/slaboproudu a dokumentaci zpracováváte pouze pomocí bloků značek, čar a různé změny včetně výpisu použitého materiálu si musíte hlídat sami? Pokud ano, zvažte využití specializovaného programu CADKON+ MEP, který přinese celou řadu automatizací při tvorbě projektů, vykreslení rozvaděčů, kompletní specifikace materiálu, a to vše v plné kompatibilitě DWG formátu. Jak připravovat stavební podklady, mít k dispozici rozsáhlou databázi značek pro oblast silnoproudu i slaboproudu, funkci automatického vykreslení rozvaděčů, automatické indexace prvků ...
Komerční sdělení, ze dne: 12.11.2021


Příprava stavebních podkladů
Úplně na začátku dostaneme podklady od stavaře, které je potřeba přebarvit na jednu barvu, nastavit tenké čáry atd. Hned na začátku projektu ovšem často nastává dlouhé zdržení, protože stavební podklady nejsou v „optimálním“ stavu. S tímto výrazně pomůže jednoduchá funkce „příprava stavebních slepých výkresů“, která vše automaticky nejen přebarví a nastaví tenké čáry, ale provede tyto změny i uvnitř bloků, srovná výkres do 2D zobrazení, provede diagnostiku, opravy chyb a vyčištění.

   
Zdrojový podklad od stavaře a automaticky upravený slepý výkres
Pro větší náhled kliknout!



Rozsáhlá databáze značek pro oblast silnoproudu i slaboproudu
Nezbytným základem každého programu by měla být databáze normových a běžně používaných značek/ symbolů. V CADKON+ MEP jich je k dispozici více než 2.400. Nechybí ani možnost databázi uživatelsky rozšiřovat, rychle prohledávat nebo si definovat vlastní oblíbené značky. Samozřejmostí je také automatické vykreslení legend použitých symbolů.
 


Příklad práce s databází značek
Pro větší náhled kliknout!


Kabelové trasy
U jednodušších projektů je ještě v lidských silách ohlídat a následně vykázat délky kabeláží. U větších projektů se to běžně „dohání“ procentuálním navýšením délek. CADKON+ MEP výrazně pomůže nejen s tvorbou sdružených tras, ale také zpřehlední práci s kabely a odbourá chybovost rozvodů. Samozřejmostí je automatizace tvorby okruhů, definice typů a dimenzí a následný popis ve výkrese.
 

Příklad znázornění okruhu S1.5 pro svítidla a vypínače
Pro větší náhled kliknout!


Automatické vykreslení rozvaděčů
Z půdorysných rozvodů (i bez kabeláží) lze na jedno klepnutí vykreslit základní rozvaděč. Na každém prvku (např. zásuvka) lze nastavit jeho označení, chránič, jistič, fázi a do jakého rozvaděče/racku směřuje. Rozvaděč se automaticky vykreslí také do rozvržení (výřezy) po jednotlivých listech a posléze ho lze jednoduše vytisknout příkazem „publikuj“ do vícestránkového PDF souboru.
 

Automaticky vytvořené rozvaděče z půdorysů
Pro větší náhled kliknout!


Změny, změny a zase změny
V každém projektu se průběžně zapracovávají různé změny a v tomto ohledu CADKON+ MEP také velmi pomůže. Již máte například rozmístěné zásuvky, rozvody kabelů a potřebujete rychle přidat další okruh. Tyto dodatečné změny probíhají velmi rychle včetně aktualizací popisů ve výkrese a následně lze na jedno klepnutí aktualizovat např. výpis použitého materiálu.


Automatická indexace (číslování) prvků
Převážně v projektech slaboproudu je potřeba dodržovat jedinečné číslování např. datových zásuvek nebo hlásičů pro jednotlivé okruhy, racky atd. Při těchto úkonech Vám výrazně ulehčí práci funkce pro automatické číslování, kterou u prvků provedete nejen automatickou indexaci, ale také aktualizaci při změnách v projektu nebo dohledání chyb a duplicit.
 

Příklad automatického číslování datových zásuvek
Pro větší náhled kliknout!


Kompletní specifikace použitého materiálu do MS Excel
CADKON+ MEP jednoduše na jedno kliknutí dokáže vypsat nejen všechny použité značky i s jejich parametry, ale také délky kabelů dle typu a dimenze, okruhy, kabelovou listinu pro rozvaděč nebo kolik je potřeba objednat kabelů dle jejich průřezu.
 

Ukázka kabelové listiny z projektu
Pro větší náhled kliknout!

Finální dokončení projektu
V programu CADKON+ MEP najdete také celou řadu nástrojů na dokončení projektu. Z těch nejdůležitějších zmiňme např. formáty papíru, razítka nebo různé varianty popisů a odkazů. Mezi velmi oblíbené funkce patří také vložení katastrální mapy i s náhledem do katastru.

 
Příklad vložení katastrální mapy dle standardů ČÚZK nebo ÚGKK SR
Pro větší náhled kliknout!


CADKON+ MEP využívají nejen běžní projektanti, ale také celá řada realizačních firem. Před pořízením našeho programu je nejčastější dotaz „roky jsem zvyklí kreslit ve starém AutoCADu a nechci se už učit něco nového“. Není se čeho obávat, kdo zná AutoCAD, naučí se pracovat velmi rychle i v našem programu. Navíc je pro naše zákazníky zaručená technická podpora a stovky výukových video postupů.

Autor: Marek Mašek, product manager MEP, GRAITEC

Stovky architektonických a projekčních kanceláří nasadilo CADKON při projektování staveb všech možných účelů, velikosti a zaměření. Vyzkoušejte si trvalou licenci CADKON+ MEP 2022 zdarma.


Sledujte CADKON+ na FaceBook LinkediN YouTube


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933