Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

eDEHN#15: Kontrola a měření svodičů přepětí


Document Actions
eDEHN#15: Kontrola a měření svodičů přepětí
Důvěřuj, ale prověřuj, říkají rodiče dětem. Životní zkušenosti nás učí, že toto tvrzení je pravdivé. Každé zařízení má svojí určitou životnost, která vyplývá z jeho konstrukce a samozřejmě se může změnit podle podmínek, které kolem něho panují. U žádného zařízení, se kterým se v životě setkáváme, neočekáváme, že bude fungovat navěky. Kromě závady musíme počítat také s tím, že se mohou měnit parametry zařízení. V případě svodičů přepětí, jejichž jádro tvoří varistor, musíme počítat s ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.04.2020

... tím, že se v čase může měnit jeho charakteristika - miliampérový bod. Tuto charakteristiku kromě počtu svedení impulzů a jejich energie může ovlivnit i teplota v rozvaděči. Provozovatelé fotovoltaických zařízení přišli na to, že má na parametry svodiče vliv vlhkost v rozváděči. Proto je důležité mít přehled o stavu instalovaného zařízení a včas odhadnout blížící se problémy. Jsou samozřejmě i svodiče přepětí, které s provozovatelem komunikují a dokáží s předstihem upozornit na budoucí možné problémy.


Nač jste se ptali?
  • Máme v našem RD asi 20 déčkových přepěťovek asi 15 roků. To už budou po smrti? Nebude jejich kontrola dražší než je rovnou vyměnit?
  • ... jsou to přepěťovky Saltek, Dehn v krabicích a bez signalizace. Po baráku kontrola to je na celý den!
  • Já jako člověk neznalý kouzel přepěťových ochran poznám, zda mne nějaký ispektor ověřující přepěťovky netahá za fusakli, aby měl co vyměňovat?
  • Pokud udeří blesk u souseda, není to signál kouknout co to udělalo s mými přepěťovkami? Ale vzhledem četnosti bouřek by to bylo asi drahé.
  • Pokud moje přepěťovka zabrání přepětí a pošle ho k sousedovi, nemůže mne zažalovat?
  • Jak často je třeba přepěťové ochrany kontrolovat? Řeší to nějaká norma, předpis výrobce? Děkuji. Martin
  • Jirka DV: Pokud má pojišťovna v podmínkách osazení přepěťových ochran, pak to vyznívá, že stačí, aby tam byly, nikoliv aby byly funkční. Tak jak?
  • Když přepěťovky na RD zkontroluji, jakou formu má mít zápis? Do revizního protokolu elektroinstalace nebo zvlášť. Ptám se s ohledem zejména na pojišťovnu.

REPRÍZA ...



Když se něco učit, tak stručně a k věci!




Chcete dostat echo o živém vstupu včas? 


OBJEDNEJTE SI NA TYTO UDÁLOSTI
studijní podklady
níže uvedenou objednávkou!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
eDEHN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933