Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

eDEHN#43: Faradayova klec snadno a rychle


Document Actions
eDEHN#43: Faradayova klec snadno a rychle
Faradayova klec je druhým možným řešením ochrany před bleskem, které je možné volit, když není vhodné chránit objekt za pomoci izolované jímací soustavy. Ochrana před bleskem za pomoci neizolovaného hromosvodu – neizolovaný LPS je řešení, které nabízí vysokou spolehlivost ochrany, ale musí být provedená správně. Stejně jako není správným řešením částečně izolovaný hromosvod, není ani částečně vytvořená Faradayova klec, tím správným a efektivním řešením. Co dál tedy? Tím se zabývá tato přednáška eDehn #210318
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.03.2021


Smyslem neizolovaného hromosvodu díky Faradayově kleci rozdělit bleskový proud pokud možno zcela symetricky (ostatně jak již koncem 19 století propagoval Karel Václav Zenger), tak aby každou vodivou částí objektu tekla co nejmenší část bleskového proudu. Pro docílení tohoto stavu je nutné věnovat velkou pozornost zajištění nejenom dobré vodivosti spojů, ale i jejich kvalitě, aby mohly vést bleskový proudu bez vlastního poškození či dokonce poškození stavebních částí objektu.



Důležité je také instalovat svodiče přepětí na každý vstup do této klece, ať již se jedná napájení zařízení na střeše, dohledové videokamery na stěnách či ovládání žaluzií, V této úvaze je nutné si dobře rozvážit, kde je třeba volit svodič bleskových proudů a kde bude stačit svodič přepětí.  Pro vytvoření vodivých spojů je možné zvolit několik metod, kdy samozřejmě svaření či stavení je tou nejlepší, ale zaručeně nejnáročnější variantou a tak je jednodušší vytvořit spoje za pomoci svorek, které jsou určeny pro tento účel. Spoje umístěné v betonu mají díky němu velmi dlouhou životnost a ochranu před korozí a zároveň jsou mechanicky stálé, to umožňuje používat i bezšroubové svorky DEHNclip, které jsou propustné pro bleskový proud až 50kA.

Citát: Jestli tomu doopravdy věříte, vezměte si 10 centimetrovou polystyrenovou desku a běžte rozhoupat dráty 400kV. Pokud se vrátíte, omluvím se a budeme spolu o návrzích diskutovat. Jan Hájek

#210318 eDEHN43: Faradayova klec snadno a rychle

Problematiku objasnil: Jan Hájek



Otázky položené během živého vysílání:
  • Lze realizovat svou firemní Faradayovu klec i později, než při projektování budovy? Myslím nějaké fólie atd.
  • Můžete prosím uvést kdo v praxi uvažuje takové dokonalé EMC odstínění? Datacentra chápu a další?
  • Odkaz na seriál: JSS# Jak sestřelit staříka, o neznalostech v ČSN 34 1390
    https://elektrika.tv/by-event/jss-jak-sestrelit-starikaCo vše za zásadní informace musí znát projektant k tomu aby mohl takovou klec odpovědně navrhnout?
  • Respektive nač nezapomínat a co potřebuje znát od investora.
  • Když jste hovořil o pospojování ostatních sítí jako třeba plyn, kdo na to pospojení má myslet? Jen elektrikář nebo už i plynař ví, k čemu je to dobré? Asi by měl aby třeba nechtěl něco za provozu odpojovat, ne?
  • Dá se použít k odstínění třeba o vodivá lepící hliníková fólie? Ale co její tloušťka? Bude to k něčemu?
  • Neexistuje nějaký váš tahák v podobě checklistu jak správně sestavit Far. klec v praxi? Na kníšce jsem to nenašel :-)
  • Jak moc pečlivě musí být FaKlec vytvořená? Jaké může být maximální děravé oko? :-)
  • Jak zjistit zda je ve stěnách opravdu přítomná kari síť když není dokumentace? Nějak to vypípat?
  • Se servery dnes nepohnu ale rád bych takovou klec vyrobil. Je to vůbec reálné něco takového dodatečně vytvořit?
  • Dáte prosím tip na prověřené projektanty z kterých lze vybírat? Ten poslední přesně této problematice fakt nerozumí. Hromosvody to prý ano ale toto je prý už zbytečné!
  • K čemu to vše je, pokud nebudou všechny spoje pod zámkem? Každý řemeslník si udělá co chce! Jak chete řešit synchronizaci, či koordinaci? To není možně!



Dotazy k tématu pokládejte:
  • do níže uvedené diskuse nebo v době živého vysílání přímo do chatu pod vysílacím oknem

Chcete dostat echo o živém vstupu včas? 




OBJEDNEJTE SI NA TYTO UDÁLOSTI
studijní podklady
níže uvedenou objednávkou!
       

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933